Karin Slaughter, de queen van de thriller. Zou ik daar niet eens te rade gaan voor enkele tips hoe een goeie thriller te schrijven? Ik ben dan wel overtuigd dat ik een goede thriller heb geschreven, enkel aan een deel van de buitenwereld, om dit te ontdekken, maar het kan geen kwaad om verder bij te leren. De al hoge kwaliteit – al zeg ik het zelf – nog exponentieel op te drijven. Raar eigenlijk dat iemand thrillers schrijft met de achternaam Slaughter. Dan denk ik automatisch aan afslachten. Of het haar echte naam is of een pseudoniem, weet ik niet. Het stelde me wel gerust om op haar website te lezen dat zij niet zo’n gestructureerd schema aanhoudt als schrijfster. Het om 4 uur opstaan zoals Dan Brown (zie deze blogpost), acht ik niet haalbaar voor mezelf.
Het vinden van inspiratie
Over het vinden van inspiratie zegt zij het volgende: “I wish I knew! The stories form in my mind over a period of time, and before I know it, I’m sitting down at my computer writing.” Dat is juist zoals ik het ervaar. Plots begint een verhaal te leven. Een kiem die langzaam ontluikt. Als je er aandacht aan schenkt, groeit de kiem uit tot een voorzichtige plant die langzaam zijn weg zoekt op je toetsenbord (of in mijn geval soms via mijn mond omdat ik vaak via dicteren met een headset werk, dus echt verhalen vertel). En plots staat er een volwaardig boek op je computerscherm, is de plant een mooie bloem geworden. (of in termen van een boek – papier- zou ik misschien beter een boom zeggen – excuseer schrijven). Enkele tips vind je hieronder in de korte video.
Toverformule
Het is zoals zij zegt: er bestaat geen toverformule voor schrijvers. Alhoewel ik stiekem toch hoop er eentje te vinden. Wie meer tips van haar wilt lezen, kan dit lezen in het volgende magazine van Schrijven Online dat in juli 2020 zal verschijnen. Boeken van Karin Slaughter kan je ondertussen ook lezen, kwestie van een beetje in de spannende stemming te komen in afwachting van mijn vervolg op Niets is wat het lijkt. Het witte dorp. De titel van boek twee in de reeks rond Luca Viseur heb ik al, een deel van de research is al gedaan, het verhaal zit in mijn hoofd, het schrijven of in mijn geval door mijn hersenschudding, het inspreken/dicteren is al gestart, dus nog eventjes geduld (eventjes, dat zal wel enkele maanden zijn).