Als schrijver is het best dat je ook grafisch je een beetje uit de slag trekt. Of als blogger, dat is hetzelfde. Want je wilt je blog of website toch opvrolijken met foto’s en tekeningen, zeker je sociale media. Zeker in een maatschappij waar presentatie op het internet alles is. Het oog wilt ook wat, een spreuk die ik nooit goed heb begrepen, want je kijkt toch met twee ogen, dus zou het de ogen willen ook wat moeten zijn. Niettemin is de vraag: hoe maak je het jezelf gemakkelijk om mooie ‘plaatjes’ op het internet te plaatsen. Hoe doe ik het?
Copyright
Want vergis je niet: je plaatjes, foto’s moeten wel vrij zijn van auteursrecht. Je denkt misschien: als ik een foto of plaatje van Google neem, dan is dat toch geen probleem, wie zal het ooit zien? Verkeerd gedacht. Er bestaat zoiets als copyrightjagers: internationale firma’s die voor fotografen het internet afscannen op zoek naar foto’s die gebruikt worden waarvan het copright zou geschonden zijn. Zelfs jaren na datum kunnen ze nog afkomen met claims en vragen om licenties en schadevergoeding te betalen. Zelfs in België heb je zo’n firma’s, bijvoorbeeld Permission Machine. Opletten dus, ook als je foto’s of grafisch werk deelt. Maar gelukkig bestaan er mogelijkheden om rechtenvrije foto’s of plaatjes te gebruiken.
Grafische tools: tips
Het is niet altijd gemakkelijk om rechtenvrije foto’s en grafisch werk te vinden. Gratis foto’s zoek ik op Unsplash (Lissewege onbekend). Ik vind dat je daar zeer mooie foto’s hebt door gepassioneerde fotografen. Je hebt ook Pixabay (2 foto’s van Lissewege) of Picjumbo (Lissewege onbekend), maar bij Unsplash vind ik meer foto’s die nergens anders al gebruikt zijn. Sommige foto’s kom je op het internet immers regelmatig tegen. Daarnaast is er ook nog NegativeSpace (7 foto’s Lissewege), dat een iets kleiner aanbod heeft. Minder bekend is Stocksnap (6 foto’s Lissewege), waar ik foto’s van Lissewege vond met de vermelding ‘beautiful white town‘. Ze weten het toch. Wat ik wel vervelend vind is dat je vaak doorverwezen wordt naar Shutterstock waar je dan een gratis foto kan downloaden mits intekenen op proefperiode. Dat probleem heb je niet bij Unsplash en Pixabay. Maar ik gebruik dus vooral Unsplash. Misschien moet ik er toch eens voor zorgen dat er foto’s van Lissewege meer op deze platformen verschijnen?
Canva en Freepik
Ik gebruik ook de handige website Canva, waar je sjablonen vindt voor de opmaak van allerlei ‘plaatjes’, zoals voor instagram, pinterest, facebook, enzovoort… Je vindt er ook gratis foto’s. Neem je de pro-versie, heb je meer mogelijkheden, de prijs op jaarbasis valt mee. Je kan de taal instellen in het Nederlands. Ook voor ander grafisch werk zoals posters, flyers of visitekaartjes kan je C.anva gebruiken, je hoeft niet meer te sukkelen. Zelfs voor een opvallend curriculum vitae hebben ze bij Canva een oplossing. Gratis icoontjes vind ik bij Freepik. De naam van deze laatste comwebsite is een beetje dubbelzinnig, maar dat ligt wellicht aan mijn verdorven geest.
Visitekaartjes met een duim
Zo heb ik onlangs nieuwe visitekaartjes laten maken om uit te delen na rondleidingen, boekvoorstellingen, enzovoort… bij Bizay. Met mijn logo, de opgestoken duim die gekwetst is. En een spreuk achteraan? Dewelke? Daarvoor zal je een visitekaartje moeten bemachtigen. Ik heb dat altijd een raar woord gevonden visitekaartje, want visite betekent bezoek. Eventjes dacht ik dat het kaartje je visie moest uitdragen (de visi in visite), maar nu weet ik dat de naam afkomstig is van het oude gebruik waarbij iemand zijn visitekaartje afgaf opdat een bediende of ceremoniemeester je komst of bezoek kon aankondigen. Vandaar visitekaartjes. Maar wat is de betekenis van de duim? Dat leg ik uit in een volgende blogpost.
