Mijn oom heeft een naam voor de mondmaskers die we moeten dragen: muilbanden. Ik denk dan aan muildieren. Wij zijn vandaag muildieren. Grappig dat mijn oom dat zegt, want als je het in het Westvlaams zegt, dan klinkt het als “mulband”. Natuurlijk maak ik daar andere taalassociaties mee, je bent schrijver of niet. Taal en enkele andere gedachten. Tja, je bent hooggevoelig of niet om dingen anders te bekijken. Hieronder staan een aantal andere blogberichten met een andere kijk op deze coronatijd.
Hier gaan we.
Muil, mule, ezel
Muil of in het Westvlaams een “mule”. Automatisch denk ik dan aan ‘une mule’, een ezel. Of komt het doordat de bijnaam voor de dorpelingen in ons dorp ezelboeren is? Ik weet het niet, ik maak gewoon de associatie met een ezel als ik het woord muilband, “mulband” hoor.
Wij zijn door corona een muildier geworden die met zware lasten symbolisch een berg opklimmen. Een muildier is een vermenging van een paard met een ezel. En laat dat nu zijn wat wij zijn geworden. Ik verklaar me nader.
Une mule is Frans voor een ezel. Een ander woord voor ezel is un âne. Je denkt wellicht dat het niet leuk is om vergeleken te worden met een ezel. Maar laat een ezel nu eens een dier zijn dat symbolisch in de geschiedenis veel meer verbergt dan wij denken. Een ezel staat soms symbool voor een ingewijde of vaak ook voor heidens geloof. Het is een belangrijk dier: Jezus ging Jeruzalem binnen op een ezel, waarna zijn werk als profeet begon. Er was al een ezel aanwezig in de kerststal. Uit alle dieren die Jezus kon kiezen, koos hij een ezel. Een teken van nederigheid en wijsheid of zit er nog iets anders achter? Jezus was een ingewijde. Een ezel is koppig: hij staat soms stil en wilt niet verder gaan. Dat is de symbolische betekenis van de ezel: hij nodigt je uit om eventjes stil te staan bij jezelf. Jezelf of mezelf: de middelste letters vormen het woord…. juist, ja: ezel. Terugkomen wij wie je werkelijk bent: bij je ziel, in het Frans l’âme, een ezel is l’âne, als dat nu niet toevallig is?
Overigens reed in Don Quichote ook Servantes op een ezel en baadde Cleopatra in ezelinnenmelk om jong te blijven. Oké, iemand die dom is, krijgt ezelsoren of gaat dit gewoon om wie niet overeenstemt met het maatschappelijk ideaal? Hoe dan ook, een ezel is niet zomaar een dier. Symbolisch verwijst het naar onze ziel, de nood tot zelfreflectie. In die zin hebben we inderdaad nood aan een muilband, een band met een mule, onze eigen ezel, onszelf.
Het masker en de ezel
In twee vorige blogberichten (welk masker draag jij? en verandering hangt in de lucht) had ik het al over het masker dat vandaag zeer actueel is, maar in werkelijkheid gewoon verwijst naar onszelf als persoon. Terwijl ik bezig was met het opmaken van dit blogbericht kwam ik op een interessante video terecht van Peter De Graef, momenteel op televisie als ik me niet vergis in De Slimste mens ter wereld. Wat zijn resultaat ook is in deze quiz, hij heeft tonnen van wijsheid in zich. Toevallig praatte hij in de korte video Just talking ook over de ‘persona’ en maskers. Want wij dragen allemaal maskers: wij zijn…….. Vul maar zelf in. Wie ben je (zie ook deze blogpost)? Als je deze vraag krijgt, dan zal je automatisch antwoorden met je naam, beroep, achtergrond, interesses, enzovoort… Maar ben jij dat werkelijk?
Je gelooft dat jij die persoon bent, maar dat is niet zo. Dat is de wereld die wij zelf creëren. Dat is niet echt. Wie jezelf bent, wie je ezel is als het ware waarop je alle dagen rijdt, dat zie je pas, als je masker valt. Als de werkelijke persoon, het werkelijk wezen van jezelf wordt ontmoet. En daarvoor is er stilte en rust nodig. Ons echt leven, wie we zijn, zit achter ons masker. Ik moet eerlijk zijn, als auteur met een pseudoniem doe ik ook niets anders dan een masker opzetten, toneel spelen. Wie ik werkelijk ben, is voor mezelf.
Heel ons leven draait rond ons masker
Ons masker is alles bepalend voor ons. Want we voelen ons goed als we kunnen overkomen als mooi, met een ‘goed’ beroep, als we bekend zijn of als mensen ons, om het in het Westvlaams zeggen ‘bestoefen’, ons loven. Je voelt je dan blij, goed, misschien zelfs euforisch, maar dat is maar tijdelijk. Want als alles wegvalt, dan denk je ‘tel ik niet meer mee’? Als door corona je beroep, je werk, misschien zelfs je passie wegvalt en je alleen in je huis zit, zou dit gevoel je kunnen bekruipen, dat je niet meer belangrijk bent voor de maatschappij. Dat je niet meer meetelt. Maar het is juist dan, op die momenten dat je ezel kan tevoorschijn komen. Dat je aan zelfreflectie kan doen, ontdekken wie je werkelijk bent zonder het toneel van beroep, achtergrond, bekendheid, enzovoort… En dan ontdekt je er werkelijk iets is zonder alle decorum. Dat je bestaat, dat je er bent, wat er ook rondom je gebeurt. Je ziet jouw “mule”,”l’âne”, je ziel, jezelf, je ziel, je ezel.

Jouw ezel heeft paardenkracht
Als je door je masker kijkt, als het doek van het toneel dat je alle dagen speelt, is gevallen, dan merk je dat er iets in jou zit. Iets dat er altijd is. Dat je altijd bij je hebt. Je bezit iets waarvoor je niets hoeft te doen: jezelf met al je talenten, passies, creativiteit, energie. Ja, jij bent een vat vol creativiteit, energie, talent en passie. Die zitten soms diep begraven, maar ontdek je in tijden van isolement, in tijden waar je je hoofd kan leegmaken. Want met welke situatie je ook geconfronteerd wordt, die is nooit volledig hopeloos, er bestaat altijd een uitweg, een oplossing. Voel je je wanhopig? Keer naar binnen, onderzoek je ezel, mediteer, zoek de natuur op. Wanhoop vraagt om naar binnen te keren zodat er hoop kan ontstaan op een oplossing. Hoop krijg je door je te verbinden met anderen eens je jezelf beter kent. Terug contact gemaakt hebt met wie je werkelijk bent. Vergeet niet dat je hoe dan ook bestaat zonder dat je nood hebt aan beroep, achtergrond, naam of bekendheid. Jij bent er met al je talenten en creativiteit. Jij bent er, wat jouw situatie ook is. Jij bent er.
Om iets te bereiken, heb je je ezel nodig. Moet je jezelf ontdekken. Slechts dan kan je werk beginnen, kan je je passie beleven, je talent benutten. Het is jou geschenk, jouw sleutel: don (donner, geven)- key (sleutel), donkey of ezel. Zoals Jezus zijn ezel nodig had om Jeruzalem binnen te rijden of als je het liever niet-religieus wilt: je moet baden in ezelinnenmelk zoals Cleopatra of je ezel is jouw dienaar zoals Sancho bij Don Quichote. Jouw ezel is er altijd, heeft lasten te dragen, maar slechts daardoor ontdek je dat jouw ezel power bezit, paardenkracht. Die paardenkracht is dat wat altijd in jou zit: je talent, je passie, je energie, je creativiteit. Het is de paardenkracht van jouw ezel die hoop doet ontstaan dat je de top van de berg zult bereiken.
Je bent een muildier, een mengeling van een ezel met een paard. Nu enkel nog de berg op geraken. Taal, het blijft inspireren.
P.S.: had ik al vermeld dat de heilige die aanbeden werd tijdens de pest, dat andere dodelijke virus die de wereld die de wereld in zijn greep had, de heilige Antonius van Padua vaak afgebeeld wordt met een ezel? Maar dat zal ook wel weer toeval zijn wellicht.
Lees ook:
Maria Lichtmis en het verband met het cijfer drie op de 33ste dag van het jaar
De herkomst van de meimaand en het merkwaardige verband met covid19