.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat verbergt de coronaterminologie? 

 08/12/2020

minuten nog te lezen

Als woordenliefhebber, kijk ik graag naar de herkomst en achterliggende betekenis van woorden. Op deze website heb ik het in een aantal blogberichten al gehad over de merkwaardige betekenis van het woord corona en wat er allemaal rond hangt. Lees deze blogberichten: is het corona of karuna?, corona: de oplossing zit al in de naam, de herkomst van de maand mei en het merkwaardige verband met covid 19Soms drukken woorden uit wat we moeten doen. Zo is het ook met een aantal andere termen die betrekking hebben op corona. Het is duidelijk dat dit een tijd van bezinning is, dat er iets nieuws zit aan te komen (op financieel vlak de te verwachten big rest van het monetair systeem). Sommige woorden leggen dit uit. Ik neem er 3 die we vaak gebruiken: quarantaine, lock down en take away.

Quarantaine

Quarantaine is afkomstig van het Italiaans quarantina, een periode van 40 dagen die schepen die tijdens de pestepidemie aanmeerden in een Italiaanse haven moesten respecteren voordat de bemanning het schip mocht verlaten. Maar 40 dagen heeft al altijd een speciale betekenis gehad, waarom dacht je dat in de Bijbel Noah tijdens de zondvloed 40 dagen op zijn ark moest wachten of Mozes 40 dagen op de berg Horeb verbleef of het 40 jaar duurde vooraleer Mozes met het Joodse volk wegtrok uit Egypte? Omdat 40 een speciaal getal is met een onderliggende, symbolische betekenis. Een betekenis die past in deze tijd.

Er overigens ooit al op gelet dat een zwangerschap ook 40 weken duurt, 40 dagen wordt gebruikt door de geneeskunde vooraleer men iemand genezen verklaart of een hongerstaker na 40 dagen een kritische grens overschrijdt? 40 staat gelijk aan de 12 passages van de zon door de 12 tekenen van de dierenriemn in de ruimte plus de 28 dagen die er zijn tussen nieuwe maan en volle maan, samen 40. De jaarlijkse cyclus van de zon verenigd met de cyclus van de maan. Veertig is het getal van het nieuwe, van de aanvang van iets nieuws na een crisis, een ingrijpende gebeurtenis. Een opstanding. Vandaar dat in de Bijbel Hemelvaart 40 dagen na Pasen (de dood van Christus) valt. Onze quarantaine, onze veertigdagentijd nodigt ons dus uit om opnieuw op te staan, op een nieuwe manier te gaan leven, iets nieuws te doen.

Lock down

Oorspronkelijk een term die gebruikt werd in het gevangeniswezen om te duiden dat gevangenen hun cel niet mochten verlaten. Klinkt tegenwoordig vertrouwd. En down betekent enkel maar naar beneden gaan, verminderen. Maar een lock is gewoon een slot, alhoewel in het Germaans Loch ook opening, een gat wou zeggen. Hebben we door de lock down een opening naar een ander leven om te vinden, alhoewel we achter slot zitten? Je moet dan enkel de juiste sleutel vinden. Een sleutel staat symbool voor de oplossing van problemen. Het is het moment om eventuele problemen, dingen die je moet loslaten, op te lossen. In de tarotkaarten staat de kaart De Sleutel voor een nieuw begin, de mogelijkheid om nieuwe deuren te openen. Om in jezelf te geloven en wat je niet dient af te sluiten om nieuwe sloten te openen, nieuwe dingen te ontdekken, iets nieuws te beginnen.

Take away

Take away betekent niet enkel iets afhalen, maar ook iets verwijderen of zoals ik het interpreteer: iets loslaten. Onze oude manier van leven loslaten. Om plaats te maken voor iets nieuws. Of als ik het verder opsplits (ja, ik speel graag met taal): take a way: neem een weg. Neem een andere weg. Als het moeilijk gaat, als je het eventjes niet meer ziet zitten, vraag je af of het niet tijd is voor iets nieuws, om een andere weg te nemen.

Conclusie over coronaterminologie

Zoals ik al had geschreven verwijst er zoveel inzake de woorden die gebruikt worden in verband met corona dat dit een tijd is om alles te overdenken en om te veranderen, om iets nieuws te beginnen, om zelf te groeien en jezelf opnieuw te ontdekken in deze moeilijke omstandigheden.

Alleen hoop ik – ik vrees enkel dat het ijdele hoop is- dat deze woorden ook niet verwijzen naar de financiële big reset, de verandering van ons monetair systeem is die eraan zit te komen met een grote schuldensanering en introductie van een nieuwe digitale munt, want daar zou take away wel iets helemaal anders kunnen betekenen (voordelen, subsidies, bezit wegnemen). Tegen eind 2021 zullen we meer weten.

Wie hierover meer wilt weten, kan altijd de podcast van Klaus Schwab van het Wereld Economisch Forum beluisteren over de veranderingen die eraan komen aan het economisch systeem, maar wie meer achtergrondinformatie wilt, kan kijken naar het filmpje op You Tube waarin Willem Middelkoop meer uitleg geeft dat tegen eind 2021 alles wellicht anders zal zijn en er grote veranderingen zullen komen.

Ook het boek van Willem Middelkoop The big reset is het lezen waard, je kan het zelfs gratis als je geabonneerd bent op Kobo.

Het enige wat duidelijk is, is dat de woorden die verband houden met corona, onderstrepen dat een verandering, een nieuw begin noodzakelijk is. Op welk vlak dat ook moge zijn.

Bronnen:
https://taalfluisteraar.be/2020/03/13/corona-etymologie/#more-2646
https://www.etymonline.com/word/lock
https://www.catharinaweb.nl/lenormand/lenormand/33.htm
http://www.finedictionary.com/take%20away.html

Lees ook:

Is het corona of karuna?
Corona: de oplossing zit al in de naam
De herkomst van de maand mei en het merkwaardige verband met covid 19
Bedankt of merci?

Foto: Jael Vallée via Unsplash.org

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief My Secret Tips

Wil je de geheimen van een schrijver kennen? Wil je verhalen rond mysteries, mythologie en taal? Wil je tools voor creatievelingen leren kennen?

Eén keer per maand. Als de muze het tenminste toelaat.