Waarom plaats ik een spotifylijst in mijn boeken en horen mijn personages muziek?

Omdat muziek nu eenmaal belangrijk is in mijn leven als auteur. Het brengt me in een bepaalde mood als ik schrijf. Soms is er bij een boek één liedje dat mijn aandacht krijgt. Soms varieert de afspeellijst. Omdat muziek ons triggert, muziek ons verheft, muziek ons emoties doet beleven. Wat zou een wereld zijn waar het altijd stil is? Nooit een noot, nooit de aanslag van een gitaar of de drumslag van een trommelstok?

Muziek is niet enkel belangrijk voor onze gevoelens, maar ook voor ons brein. En het brein is iets wat mij fascineert. Sinds ik het boek Singing in the brain van Erik Scherder heb gelezen ben ik me nog meer bewust van het effect dat muziek heeft. Wie meer wil weten, kan ook deze video met Dirk Swaab van het Herseninstituut in Nederland bekijken (52 minuten):

Dus als je nieuwsgierig bent naar de muziek die een schrijver inspireert tijdens het schrijven van een boek, welke sfeer, welke liedjes in mijn hoofd opkomen (of dat van mijn personages), ga naar de spotifylijsten:

In de reeks Niets is wat het lijkt:

- Het witte dorp

- Spiegelstad (nog niet online)

En heel eerlijk: eigenlijk wil ik ook promoten dat in blije tijden, in moeilijke tijden, in gewone tijden, kunst en muziek iets is wat wij allemaal nodig hebben. Laten we trots zijn op de muziek die ons omringt.

(ik poog vooral Nederlandstalige muziek of muziek gemaakt in België te promoten, want soms mogen wij Belgen toch wel iets trotser zijn).