.st0{fill:#FFFFFF;}

De wereld verandert. We weten niet hoe de toekomst eruit ziet. Je ziet het rondom je dat er dingen zijn die beëindigd worden om plaats te maken voor iets nieuws. Ik hoop op een beweging naar meer eenheid en begrip voor anderen. De eerste tekenen zijn er met de wissel van president in Amerika. Alhoewel het nog niet zeker is hoe het daar uiteindelijk zal aflopen met een tegenspartelende president Trump. Eenheid is de enige oplossing om uit deze coronacrisis te raken: zodra mensen of landen voor zichzelf kiezen, komt het geheel, het collectief er slechter uit.

Loslaten van maskers

Toch kan ik niet ontkennen dat ik een gevoel van verdriet in mijn hart heb. Voor het loslaten van een oude wereld. De wereld voor corona die ik jarenlang kende. Ook persoonlijk is het verlaten van een carrière van meer dan jaar een sprong in het diepe. Angst bekruipt mij dan soms ook. Wat brengt de toekomst? Niemand weet het. Maar soms moet je iets riskeren als je geconfronteerd wordt met verschillende tekenen dat er een ander pad voor je klaar ligt. Is dat het juiste pad, dan helpt het universum wel om boven jezelf uit te stijgen, je talenten die tot nu sluimerden te benutten zodat er gebeurt wat moest gebeuren of in de sterren stond geschreven.

Vandaag spelen maskers een bepalende rol in ons leven. Niet enkel onze mondmaskers in een gevecht tegen corona, maar ook ons eigen masker, de persoon die we zijn of die we aan anderen tonen. Deze nieuwe tijd van isolatie biedt de kans om na te denken over wie we zijn, wie je wilt zijn, wat er verandert. Het is misschien tijd om het ene masker te laten voor wat het was en een ander masker op te zetten. Een masker om te tonen wie je bent, waar je voor staat, welke unieke en authentieke persoonlijkheid je bezit. Het woord masker is immers het woord dat hetzelfde betekent als persoon (zie deze blogpost hierover). Wie nog nooit een blogpost van mij gelezen heeft, vergeet niet dat je te maken hebt met een verhalenverteller, een schrijver die spiritueel ingesteld is, een hoogsensitief schrijver. Mijn kijk op de wereld is dan ook spiritueel en soms zelfs een beetje fantasievol (waarom dacht je dat ik fictie schreef?).

Maskers zorgen voor eenheid

Dat we gefascineerd zijn door maskers blijkt ook uit het VTM-programma The masked singer dat een kijkcijferrecord heeft gevestigd. Ik moet bekennen dat ik ook gekeken heb. Omdat ik er een mooi verhaal in zag. Namelijk dat van de koningin of Sandra Kim. Als leeftijdsgenoot van Sandra Kim (ik ben geboren in hetzelfde jaar) heb ik altijd bewondering voor haar gehad. Het winnen van het Europese songfestival vond ik als kind prachtig en een mooi voorbeeld dat er geen grenzen zijn aan wat je kan bereiken. Haar stem herkende ik onmiddellijk. Als fan van muziek (waarom dacht je dat ik werk met een spotifylijst bij een boek?) heb ik in mijn hoofd zo bepaalde muziekfragmenten zitten die opgeslagen zijn waardoor je bepaalde stemmen direct herkent.

Terug naar Sandra Kim en haar overwinning. Zoals mijn lezers wel weten denk ik als hoogsensitief persoon iets anders en dieper na over dingen en heb ik zo vaak een andere kijk op dingen. Heel haar performance, zonder af te willen doen aan de performance van anderen, weerspiegelde voor mij de tijdsgeest met een belangrijke boodschap. In welke situatie je ook zit, als je een levensdoel hebt, als er iets is dat op jou is aan het wachten, dan komt het wel tevoorschijn. Alleen moet je zelf de stap ernaar durven zetten. Een sprong in het diepe wagen. Buiten je comfortzone gaan. Zoals Sandra Kim deed. Is het de juiste beslissing, dan helpt het universum wel een handje, ondanks je angst. Het eerste optreden van koningin viel de meeste kijkers onmiddellijk op. Er hing magie in de lucht door de prachtige stem en vooral ook het gevoel waarmee gezongen werd. Als je dan de songtekst bekijkt van Unstoppable van Sia is deze zeer passend: je bent sterker dan je denkt. Je hebt een pantser (in dit geval kostuum en masker) om je te beschermen tegen de angst om die eerste stap te zetten. Misschien was dat wel de trigger waardoor Sandra Kim toch deelnam. Dus toen ik dat liedje hoorde en haar optreden zag, wist ik al dat de kans groot is dat ze zou winnen. Soms voel je zoiets. Bovendien was ze de enige die op een klein podium stond. Wellicht om haar gestalte een beetje geheim te houden, maar onbewust vond ik het ook een signaal dat zij een stapje hoger stond dan de andere deelnemers. Ze stond als het ware al op het podium van een winnaar. Ik merkte ook dat zoveel mensen haar personage (koningin) de overwinning gunden. De energie om haar de overwinning te geven, hing in de lucht. Je kon het bijna proeven en voelen.

Eerste performance Koningin Unstoppable - Bron: Youtube-Vtm

De symboliek van The masked singer

Maar jullie weten ondertussen al dat je dingen op verschillende manieren kan bekijken. Ik zoek vooral altijd naar symbolische betekenissen. Persoonlijk vind ik dat het programma ook enkele onbewuste boodschappen meegaf aan het publiek:

1. Diversiteit en eenheid is de oplossing

Dat iemand wint die in alle landsdelen van België goed gekend is, die van Waalse afkomst is. Dat iemand die van Nederlandse afkomst is tweede is (Gio Kemper) en dat een Vlaams multi-talent (Kevin Janssens) samen het trio vormen dat de finale haalt, toont hoe mooi diversiteit is. Dat diversiteit de oplossing is. Naast een gevoel van eenheid. Hoe verschillende de deelnemers ook waren, ze waren allemaal nodig voor het geheel. Als eentje uit zijn rol viel, heb je geen goeie samenzang. Zo is het ook met de strijd tegen corona: eenheid en diversiteit is nodig om deze crisis op te lossen.

2. Zonder vooroordelen en met gevoel zie je klaarder

En daar komen de maskers terug. Door de maskers zag je niet de verschillen in de personen: verdwenen waren voorgeschiedenis, vooroordelen of meningen. Verdwenen was het verschil, alle deelnemers speelden een personage uit een sprookje. Alsof ze uit een andere wereld kwamen. En dan zie je iets moois ontstaan: het zangtalent, het dansen, het rolletje dat ze speelden nam over.

Maar toch was ook gewoon gevoel belangrijk. Je voelde welk personage je het meest aantrok, welke liedjes het meest aanspraken. Dat is misschien wel de eerste onbewuste boodschap van The masked singer: laat vooroordelen en meningen los, ga gewoon af op wat je ziet, op je gevoel.

3. Als je durft een eerste, angstwekkende stap te zetten buiten je comfortzone, komt het universum te hulp

Paulo Coelho schreef het in De alchemist: als je iets wilt, helpt het universum samen te spannen om je doel te bereiken. Dat zag je duidelijk bij Sandra Kim. Zodra ze met een klein hartje het podium was opgegaan, gebeurde er iets waardoor ze terug ontdekt werd en opnieuw op haar werkelijke waarde wordt geschat: dat ze één van de beste zangeressen van dit land is. Alleen moest ze die stap zetten: durven meedoen aan het programma, het onbekende tegemoet. Misschien zit je op zo'n leven ook op zo'n kruispunt dat je een belangrijke stap moet zetten, maar niet goed durft. Laat haar een voorbeeld zijn. Ga het avontuur aan en je zult wel zien wat er gebeurt.

4. Het is nooit te laat

Nu denk je wellicht: maar ik ben te oud. Ik denk dat soms ook wel eens. Maar het is dus nooit te laat om je leven te veranderen op gelijk welk vlak. In je gouden kooi blijven is de gemakkelijkste keuze, maar daarom niet de juiste. Dus zet die stap die je moet zetten. Er hangt verandering in de lucht. Dit is de tijd om het te doen. Ik ben zelf ook 48 jaar, misschien is dit jaar de doorbraak van de veertigers en vijftigers om iets te veranderen in hun leven?

Heb je door corona in je leven problemen, het is nooit te laat om er iets aan te doen. Praat er over. Verander de dingen waarvan je voelt dat je ze moet veranderen. Blijf niet bij de pakken zitten. Zet die eerste stap.

5. Eens de eerste stap gezet, groeit de held

Dit is 'gepikt' uit de theorie van Joseph Campbell uit zijn boek De held met duizend gezichten. Over alle eeuwen heen heb je altijd mythes, verhalen, sprookjes die volgens een bepaald stramien lopen. Het verhaal van de held dus. Het zijn ook juist die verhalen die ons zo aanspreken, waar we onbewust iets van leren. De verhalen die je als kind graag las, maken gebruik van dit stramien. De bestsellers die je graag leest, hanteren dit ook, net als de blockbusters. Dit zag je ook bij The masked singer. De held moet een stap zetten waarbij hij zijn vertrouwde wereld verlaat (meedoen aan programma), maakt een ontwikkeling door tijdens zijn reis (vergelijk de laatste performance van Sandra Kim van Unstoppable met de eerste) waarbij er ook vaak een crisis is halverwege (ze had blijkbaar problemen met de vertolking van het liedje Girl on fire van Alicia Keys, zoals ze zelf verklaarde in Behind the masked singer). Overigens is ook die tekst van dat liedje op dat moment zeer toepasselijk. Haar wereld stond op dat moment wellicht ook in brand omdat ze iets moest doen waar ze zich niet goed bij voelde (nl. rappen). Op het laatst krijgt de held altijd de schat waarvoor hij op reis was gegaan (de overwinning). Het parcours van Sandra Kim in dit programma weerspiegelt perfect de theorie van Joseph Campbell dat wij onbewust aangetrokken worden door een stramien dat al eeuwenlang terugkeert in mythes, verhalen en sprookjes. Zou dat de reden zijn dat velen onder ons zich onbewust aangetrokken voelden tot het programma en de koningin? Eventjes in de sprookjeswereld vertoeven die we zelf ook onbewust willen realiseren: de held zijn in ons eigen leven?

Laatste optreden koningin Unstoppable - bron: Youtube- VTM

Is het je overigens ook al opgevallen dat alle helden in sprookjes, mythes, boeken en films vaak moeilijkheden gehad hebben in hun leven, de schaduwkant hebben leren kennen, vaak de littekens nog meedragen (denk maar aan alle superhelden zoals bijv. superman, batman, enz... allemaal helden met een litteken). Zonder schaduw geen licht, succes groeit vaak op de restanten van lijden. Of van lijden naar leidende inspiratie voor anderen.

6. Kunst is nodig

Kunst is nodig. Het programma bracht ontspanning, liet je eventjes op de tonen van de muziek verdwijnen in een andere wereld. Dus kunst is nodig, lockdown of niet. Zonder kunst is een mens een dode plant. Zeker kunst die zowel het visuele, het gevoelsmatige als het auditieve combineert spreekt onze hersenen enorm aan. Ik hoop dat dit nog eens duidelijk wordt in de maatschappij dat kunst even noodzakelijk is als economie voor mensen om te overleven. Wij zijn de enige diersoort die sinds het prille begin kunst bedrijft, dat heeft de mens gemaakt tot wat hij nu is.

De figuur van de koningin

Het frappeert me ook dat de figuur van koningin heeft gewonnen. Ik ben er al altijd van overtuigd dat niets toeval is in deze wereld. Ook niet dat de koningin als figuur een personage is dat Sandra Kim moest uitbeelden en dat de koningin gewonnen heeft. Er is een verandering aan de gang in onze maatschappij waarbij vrouwen meer op de voorgrond treden. Langzaam keren de vrouwen terug. Grappend zeg ik dan dat de oude moedergodinnen die ooit verdreven werden door een patriarchaal door macht gedomineerd systeem, terug keren om wraak te nemen. Het kon zo een scenario zijn voor een blockbuster. Nee, serieus, er is een beweging van vrouwen die op de voorgrond treden: in onze federale regering, de nieuwe vice-president van de Verenigde Staten: Kamala Harris, Cathérine Debolle, baas van Europol, Angela Merkel, Greta Thunberg,... Is het tijdperk van de koninginnen aangebroken?

1. De koningin in de tarot

Symbolen spreken ons onbewuste aan. De koningin in dromen wordt vaak uitgelegd als symbool voor onze intuïtie. In de tarot die als kaartspel al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt om keuzes te maken, heb je 4 koninginnen in de kleine arcana zoals men dat noemt:
- zwaarden koningin: ontwaken, zelfbewustzijn, met je verstand alle problemen oplossen en tot hogere inzichten komen.
- munten koningin: levenslust, periode waarin je iets 'uitbroed' dat blijvend is. Open voor suggesties, maar kritisch op haalbaarheid.
- bekers koningin: intuïtie, onbewuste. De goede fee die je ondersteunt en verder helpt. Laat je leiden door je intuïtie en onbewuste, ook door je angsten en nachtmerries.
- staven koningin: levenslust en ondernemingszin, zelfvertrouwen, je open stellen voor de levenskracht van ondernemingszin en moed.

In de grote arcana heb je nog een kaart koningin die staat voor vruchtbaarheid, weelderigheid, het aards paradijs, geborgenheid, warmte, creativiteit, de gevoelsmatige wereld.

Dan denk je toch: dit zijn allemaal dingen die toepasselijk zijn op deze coronatijd: de mensheid moet ontwaken, wakker worden dat dingen anders moeten. Luisteren naar onze intuïtie om tot inzicht te komen wat je zelf eventueel kan veranderen in je eigen leven, onderneem, zet die laatste stap waarvoor je angst hebt om je heldenreis te beginnen.

2. De koningin in de alchemie

In de alchemie staat de koningin (in het wit voorgesteld, was het kleed van Sandra Kim niet wit?) voor de geest die een huwelijk aangaat met de koning (rood) die staat voor de ziel. Volgens de alchemie moeten zowel de geest als de ziel bevrijd worden uit hun schil om zichzelf te kunnen transformeren. Dan ontstaat het androgyn kind of de onsterfelijke spirituele ziel. De koning wordt soms ook voorgesteld door een zon en de koningin door de maan.

Je mag dan wel nog een stap willen zetten naar verandering, zolang je geest er niet in gelooft, zolang je de witte koningin in jezelf niet laat geboren worden, heb je weinig kans op slagen. Geestelijk en met hart en ziel geloven in wat je wilt doen, wat je wilt bereiken, dat is de sleutel voor succes.

3. De koningin in sprookjes

In veel sprookjes komen er koninginnen voor. De witte koninginnen zijn altijd goede koninginnen. De wijze moeder die staat voor vruchtbaarheid, geboorte, rijkdom, reinheid (la reine). Figuurlijk voor een getalenteerde vrouw, een vrouwelijk leider of inspirator die iets nieuws doet geboren worden. Denk maar aan de bijen, waar de koningin de winter overleeft om een nieuwe bijenkorf te stichten. Als een koningin zwart is, staat dit vaak voor het slechte (ook in jezelf dat moet overwonnen worden).

4. De koningin in het schaakspel

Ik ga eerlijk zijn: dit vierde puntje heb ik bijgeschreven na een lieve reactie van één van mijn vrienden Mike. In het schaakspel heb je natuurlijk ook een koningin. Een pion die alles neemt totdat ze zelf natuurlijk genomen wordt door de tegenspeler. Ze bestrijkt alle kanten van het spelbord. De krachtigste pion. De koningin bestond oorspronkelijk niet, is pas later in het schaakspel gekomen, zo rond de vijftiende eeuw. Op het moment dat vrouwelijke koninginnen zoals Maria I en Elisabeth I van Engeland, Catharina van Aragon opgang maakten. Niet toevallig wellicht. Het schaakspel komt oorspronkelijk uit Indië, Arabië (rond de tiende eeuw) en wordt gespeeld op een wit-zwart bord, waarbij wit staat voor het reine, het hogere zelf en zwart voor het lagere, het ego. Zonder het zwarte geen overwinning. Zonder duisternis ben je geen winnaar. De altijd en eeuwig terugkerende strijd tussen goed-kwaad, zwart-wit, licht en donker, de wereld valt stil zonder deze cyclische bewegingen. Positief en negatief zoals een batterij zorgt voor beweging.

De koningin, de dame heet in de Indische en Arabische versie van het schaakspel 'farzi' of grootvizier, de hoogste functie naast de koning. Dit woord zou later in Frankrijk verbasterd zijn tot 'vierge', maagd. De koningin staat voor de geest. Scacchi de la donna werd in Italië de naam van het schaakspel: schaak van de koningin. Die koningin had weer een veelzeggende bijnaam: la donna a la rabiosa (de razende, dolle, furieuze koningin). De Italianen hadden het moeilijk met een vrouwelijke pion die alles kon, tenzij ze gewoon met deze naam wilden verwijzen naar het temperament van Italiaanse vrouwen. Hoe dan ook de koningin op het schaakbord fleurde het schaakspel op. Net zoals de Italiaanse Sandra Kim The masked singer ook opfleurde. Ja, je hebt af en toe een koningin nodig om de boel een beetje interessanter te maken.

Misschien speelt mijn al te levendige fantasie mij parten, maar zeg nu zelf dat de figuur van een koningin toch ook wel wijst op verandering, iets nieuws dat komt vanuit je geest, je hart (queen of hearts), iemand die alles overwint en neemt wat ze kan.

Who are you?

Alles draaide bij The masked singer om ontmaskering. Afwerpen van je masker om je werkelijke persoon te laten zien. Blijven wie je bent. Sandra Kim toonde in de filmpjes achter de schermen en de interviews dat ze geen masker nodig heeft om te schitteren. Dus kom ik terug naar het begin van deze blogpost: het is tijd om onze maskers los te laten.

De nieuwe single van Sandra Kim die pas uitgegeven is, heeft als titel Who are you? Ik vraag me af of het toeval is. Ja, het is natuurlijk het deuntje van het programma wat mensen al enkele weken gehoord hebben, dus de kans dat dit in hun hoofd is blijven hangen is groot, waardoor de kans groter is dat het een hit wordt. Zie de zoektocht K3 zoekt K3 met de hit 10.000 luchtbalonnen. Maar toch: een liedje dat meer dan twintig keer vraag who are you? geeft de vraag weer die we ons in deze isolerende tijden kunnen, nee, moeten stellen. Wie ben je? Wat wil je? En vooral: wat kan je, welk talent heb je dat nu nog niet naar buiten is gekomen? Een vraag om te stellen aan je geest en hart (aan je eigen koningin dus). Een vraag die kan leiden tot een hit.

Ach, misschien heb ik gewoon teveel fantasie. Alhoewel: in een vorige blogpost had ik het over een zevenjarige cyclus waarin je leven zich kan afspelen. Sandra Kim won het Eurosongfestival in 1986, ze wint opnieuw een zangprogramma in 2020 of 34,5 jaar later, dit is bijna 35 jaar later of 5 keer een zevenjarige cyclus. Misschien moet ik ook eens terug rekenen in welke cyclus mijn leven zich zou bevinden...

Maar nu ik deze blogpost maakt, valt het me juist te binnen dat ik deze zomer een pet, balpen en een armband kreeg opgestuurd. Het was van een online cursus die ik af en toe volgde terwijl ik in bed lag met mijn hersenschudding. Ik moest iets doen om mijn tijd te doden, dus hield ik me bezig met het inspreken van een verhaal voor kinderen en af en toe luisteren naar een online cursus. Ik wist niet dat ik mechandising ging krijgen en zeker niet wat erop stond. Nu ik dit hier typ, valt mijn oog plots op de balpen: Unstoppable. Unstoppable? Zou dit echt toeval zijn of niet?

Bronnen: uitleg tarot

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief My Secret Tips

Wil je de geheimen van een schrijver kennen? Wil je verhalen rond mysteries, mythologie en taal? Wil je tools voor creatievelingen leren kennen?

Eén keer per maand. Als de muze het tenminste toelaat.