.st0{fill:#FFFFFF;}

Muziek heeft invloed op onze hersenactiviteit 

 08/11/2020

minuten nog te lezen

Waarom schenk ik als schrijver zoveel aandacht aan muziek door een spotifylijst te koppelen aan mijn boek Niets is wat het lijkt. Het witte dorp en door zelf de muziek te maken voor mijn promotievideo?

Muziek is belangrijk, belangrijker dan je misschien denkt. Muziek troost, muziek inspireert, muziek roept gevoelens op. Denk maar eens na: hoe zouden films zijn als er geen muziek op de achtergrond speelde, hoe zouden series zijn als ze begonnen zonder begintune of zonder aftitelingsmuziek? Een interessant boek daarover is Singing in the brain. Over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen van Erik Scherder. Ik interesseer me in alles wat ons brein aangaat, zeker na mijn zware hersenschudding, maar dit boek stond al een tijdje in mijn kast, niet volledig uitgelezen. Dus nam ik het er nog eens uit. De combinatie van iets zien en muziek worden verschillende delen van de hersenen geactiveerd. De combinatie van horen, zien en voelen activeert meer hersendelen (ik bespaar jullie de officiële benamingen).

Muziek en dementie

Dat muziek diep in ons brein opgeslagen ligt en een positief effect heeft, kan je zien in het onderstaande filmpje waar een vrouw met dementie, een oud-ballerina, herleeft als ze het zwanenmeer van Tsjaikovski hoort. Muziek is dus even noodzakelijk voor ons als brood. Dus ik dacht: muziek en een boek, dat hoort gewoonweg samen.

Muziek en pijn

In het boek staat ook beschreven dat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat muziek helpt om pijn te verzachten en te bestrijden. Ook bij angst, depressie of beperkingen helpt muziek. In deze coronatijd is muziek dus meer noodzakelijk dan anders. Nog eens een bewijs dat kunst een essentieel onderdeel is van ons leven. Dat er manieren gevonden moeten worden om kunst zo toegankelijk mogelijk te maken, ook in coronatijden. Vandaar dat een programma als The masked singer (zie deze blogpost) een succes is. We zouden ons met meer muziek moeten omringen tijdens deze isolatiedagen. Meer muziekprogramma’s op televisie (dan heb je combinatie tussen zien en horen). Dat muziek ons helpt, dat bewijst ook Jerusalema van DJ Master KG uit Zuid-Afrika dat massaal viraal gaat. Door een danschallenge in Angola (Angola, angel, engel) werd het opgepikt om de zomerhit van 2020 te worden. Zeg nu zelf, je wordt er instant vrolijk van.

Mensen dansen op de muziek en delen filmpjes. Weet je niet waar ik het over heb? Kijk dan eens naar dit filmpje, je zal het aanstekelijke deuntje wel herkennen. Ik heb wel een versie met Afrikaanse kinderen genomen. Als je zelf geen kinderen hebt, heb je daar een zwak voor.

De verborgen betekenis van Jerusalema

Waarom gaat iets viraal? Dat weten we niet. Maar zoals altijd stel ik me daar vragen bij. Het is een vrolijk lied dat in je hoofd blijft hangen. Maar we weten wel niet exact waar de tekst over gaat, toch blijven we het dansen. De titel Jerusalema verwijst naar Jeruzalem. En dat is de plaats waar drie grote wereld godsdiensten hun plaats hebben. Een vermenging van religies en culturen. De naam Jeruzalem verwijst naar de stad die gebouwd is rond de tempel die God of Jahweh liet bouwen door koning Salomo als plaats waar de Ark des Verbonds moest bewaard blijven. Deze tempel moest op de berg Sion gebouwd worden omdat deze was gewijd aan God. De naam zelf komt van het Hebreeuwse jerusjālajim, van het werkwoord yārā (werpen) en sjālōm (vrede), dus basis van vrede (zie de etymologiedatabank).

Ik dacht, ik zal eens naar de songtekstkijken. Daarin staat er onder andere “Red mij, red mij, laat mij hier niet achter. Jeruzalem is mijn thuis.” De basis van vrede is onze thuis.

Het is vanuit Afrika dat dit liedje tot bij ons gekomen is. Afrika die de bakermat van de moderne mens, de homo sapiens (bron: Eosmagazine). Afrika vanwaar ook symboliek tot bij ons gekomen is (de Egyptische symbolen die via Griekenland en Rome tot bij ons verwerkt zijn in onder andere gotische kathedralen). Een continent dat nog veel spiritueler aangelegd is dan wij in het Westen die ons spiritueel gevoel vaak verloren hebben.

Mensen houden vaak ook voeding vast op een bord. Eten, is de boodschap van dit liedje eten voor ons? Voeding voor onze ziel, ons onderbewuste? Het liedje wekt in ieder geval een vrolijk gevoel op en een gevoel van samenhorigheid door de challenge om dansjes op het liedje te delen.

Wat kunnen we hieruit besluiten? Is het nog toeval dat dit liedje viraal gaat? Een liedje dat vanuit de bakermat van de moderne mens komt, gaat over Jeruzalem waar godsdiensten samenkomt, een stad die basis van vrede wordt genoemd en waarbij de tekst een vraag is om redding. Is het tijd dat de mens spiritueler wordt en de godsdienst van het materiële achter zich laat? Het werkelijke dagelijkse brood wordt gevonden door zich te richten op de aarde, op de wereld rondom ons, op het universum dat ons omringt. Zou het daarom zijn dat juist dit liedje viraal is gegaan of gaat het gewoon om een leuk deuntje en dansje?

Of is niets wat het lijkt?

Lees ook:

Ken jij de kracht van superhelden? Jij hebt deze ook!
Er hangt verandering in de lucht!
Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

Foto:  Mohammad Metri on Unsplash

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief My Secret Tips

Wil je de geheimen van een schrijver kennen? Wil je verhalen rond mysteries, mythologie en taal? Wil je tools voor creatievelingen leren kennen?

Eén keer per maand. Als de muze het tenminste toelaat.