.st0{fill:#FFFFFF;}

Je fantasie tot leven zien komen door illustraties 

 03/10/2021

minuten nog te lezen

Het was maar een idee, een voorbij waaiende gedachte zoals je er vaak hebt. Maar ik  wou deze gedachte bijhouden. Waarom wist ik niet. Het was een idee over speciale wezentjes die in onze huizen wonen. Ik was de was aan het sorteren en vond een sok niet, toen ik deze gedachte had. Ik greep ze en hield ze vast. Ik zocht een blaadje papier om ze op te schrijven. Want gedachten en ideeën die je opschrijft, die blijven aan je kleven. Tenzij je het papiertje ergens legt waar je het niet snel zal terugvinden. Het blaadje legde ik op mijn bureau. Daar bleef het liggen op een stapel met nog losse papiertjes waarop ideeën en gedachten geschreven staan. Ik dacht niet meer aan deze wezentjes die onze sokken stalen uit onze was. Tot in mei 2020.

Ik zag dubbel. Ik had zojuist op de meest domme manier mijn hoofd gestoten tegen een schuin plafond bij het treffen van voorbereidingen om mijn slaapkamer te schilderen. Ik wist onmiddellijk dat het niet goed was. Dat bleek ook: ik kon geen licht meer verdragen, was constant duizelig en had erge hoofdpijn. Gelukkig ging het dubbelzicht weg. Wat doe je als je lange tijd in het donker moet liggen? Dan beginnen de gedachten te malen in je hoofd. Na enige tijd kwam als bij wonder een korte flits binnen in mijn hoofd: had ik niet iets opgeschreven over bijzondere wezentjes? Kon ik daar terwijl ik hier nu toch lag een verhaal over maken? Toen ik eens uit mijn bed kwam, ging ik naarstig op zoek naar het papiertje. Gelukkig vond ik het en las ik wat ik geschreven had. Die sok. Inderdaad: de wezentjes stalen sokken. Ze woonden bij mensen om ‘s nachts hun dromen te beschermen. Toen begon de fantasiefabriek te draaien. Allerlei ideeën sprongen tevoorschijn. Ik nam mijn smartphone en begon te spreken. De krummelingen waren geboren. Over hoe een geschudde hersenpan inspiratie kan brengen, lees je meer in dit blogbericht.

We zijn meer dan een jaar later. Het jeugdverhaal De krummelingen heeft al redactie gehad, is al proeflezers gepasseerd, maar je hebt natuurlijk nog illustraties nodig als je een leuk boek voor kinderen wilt van maken. Ik zocht al enkele maanden naar een illustrator. Telkens liep er iets verkeerd. Tot plots een instagrambericht geliket werd door @leanderdegoede. Soms kijk ik eens wie er mijn posts liket. Ik zag een instagramaccount vol tekeningen en illustraties. Tekeningen die ik mooi vond, waaronder een krijger-schildpad. Na een videogesprek besloten we samen te werken.

De Krummelingen ontwerp

Het eerste ontwerp van de krummelingen

Wat je dan meemaakt, is speciaal. Je ziet langzaam wat je in je hoofd had, daarna op papier zette tot leven komen. De eerste versie van een krummeling was al leuk, maar er was nog geen vonk van herkenning. De tweede versie die Leander maakte, was liefde op het eerste zicht. Een blik van herkenning. Dat was een krummeling. Oranje strepen in het gezicht, een antenne op het hoofd, vier vingers zonder duim. Een rilling kroop op mijn rug. Hoe wonderlijk is dit. Je fantasie die één jaar geleden gewoon een passerende gedachte, een vluchtig idee was, wordt plots een levend wezen. Op papier dan toch. Of niet? Ik sloot eventjes mijn ogen en stelde mij het wezentje voor terwijl het door het Woud der Zuchten liep. Op avontuur, samen met het hoofdpersonage Quinn. Een jongen met ros haar die in een vuurtoren woont. O ja, wil je weten waarvoor de antenne dient, waarom ze een stokje vasthouden, dan zal je het boek moeten lezen nadat het gepubliceerd wordt (timing op dit moment: december 2021).

Krummelingen definitief

Het uiteindelijke resultaat hoe een krummeling er uit ziet

De wereld die ik gemaakt heb in mijn hoofd, neemt nu langzamerhand echte vormen aan. Leander maakt een schets, we kijken samen wat er eventueel moet veranderd worden, dan komt er een kleurenversie, wat meer leven schept om tot slot echt te worden via de definitieve illustratie. Afbeeldingen worden doorgestuurd, ik geef mijn mening en Leander maakt er iets moois van. Wie verder de krummelingen tot leven wil zien komen, die kan mij volgen op instagram @bovickery, maar ik raad aan om ook Leander te volgen @leanderdegoede, de ‘tekentovenaar’ die teksten omtovert in beelden (om in de terminologie van de fantasywereld van de krummelingen te blijven, waarin er ook twee tovenaars wonen). Inschrijvers op mijn nieuwsbrief My Secret Tips krijgen meer illustraties te zien, waaronder de eerste illustratie.

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief My Secret Tips

Wil je de geheimen van een schrijver kennen? Wil je verhalen rond mysteries, mythologie en taal? Wil je tools voor creatievelingen leren kennen?

Eén keer per maand. Als de muze het tenminste toelaat.