Wanneer je beslist om een boek al dan niet te kopen, baseer je je vooral op enkele heel specifieke dingen: ziet de boekcover er aantrekkelijk uit? Is de tekst op de achterflap uitnodigend? Wie is de auteur en waarom heeft die dit boek geschreven? Werd het boek door iemand aanbevolen? Is mijn interesse gewekt?
Als auteur moet je er met je achterflap voor zorgen dat je een antwoord biedt op al deze vragen. Zo overhaal je lezers om voor jouw boek te kiezen.
Wat is een flaptekst en waarom heb je die nodig?
De flaptekst is een korte tekst op de achterkant van een boek en is bedoeld om potentiële lezers ervan te overtuigen dat ze dát boek moeten lezen. Wanneer lezers twijfelen of ze een boek al dan niet zouden kopen, gaan ze vooral kijken naar de flaptekst. Spreekt die de lezer niet aan? Dan is de kans dat ze jouw boek kopen bijzonder klein. Daarom moet je met de flaptekst duidelijk maken waarom jouw boek de beste keuze is.
Mensen die op zoek zijn naar een boek bekijken vaak tientallen boekcovers voor ze beslissen welk boek ze willen. Het jouwe moet eruit springen. De flaptekst vertelt iets meer over het thema van het boek en moet binnen enkele seconden duidelijk maken wat de lezer precies kan verwachten.
Wat zijn de eigenschappen van een goede achterflap?
Een goede achterflap is overzichtelijk en bevat niet té veel informatie, maar geeft de lezer toch genoeg om gefascineerd te raken.
Naast de barcode van het boek en de gegevens van de uitgeverij is er vaak ook een kleine beschrijving van de auteur, eventueel met foto. Hier heb je de kans om jezelf zo goed mogelijk voor te stellen. Je kan enkele basisfeiten vermelden zoals je geboortejaar en woonplaats, maar focus vooral op jezelf als schrijver. Heb je al andere boeken geschreven of heb je schrijfwedstrijden gewonnen? Zet die dan zeker in je beschrijving. Indien relevant kan je ook je studies of expertise benadrukken. Heb je bijvoorbeeld na tien jaar ervaring als life coach een zelfhulpboek geschreven? Dan is die werkervaring zeker het vermelden waard. De auteursbeschrijving kan eventueel ook aan de binnenkant van de boekcover.
Heb je recensies of positieve feedback ontvangen van andere auteurs, magazines, boekbloggers…? Zet die op je achterflap! Gebruik korte en bondige citaten die in enkele woorden het enthousiasme voor jouw boek weergeven. Als je nog geen aanbevelingen hebt over je boek maar wel over een ander werk of over je algemene schrijfstijl, kunnen die zeker ook.
Het kan ook interessant zijn om de doelgroep van je boek te vermelden. Zo kan je bijvoorbeeld ‘Voor de liefhebbers van Stephen King’ of ‘Een heerlijke combinatie van Virginia Woolf en Margaret Atwood’ op je boekcover zetten. Fans van die auteurs zullen zich dan onmiddellijk aangesproken voelen.
Hoe lang moet de tekst op een achterflap zijn?
Uiteraard wil je met je flaptekst genoeg informatie geven over de inhoud, maar wanneer een lezer in de winkel of online op zoek is naar een interessant boek, wil die zo snel mogelijk weten waar het boek over gaat en geen lange teksten lezen. Flapteksten worden meestal al scannend gelezen en mensen beslissen vaak na enkele seconden al of het boek iets voor hen is of niet. Het is dus belangrijk dat je de flaptekst zeker niet te lang maakt. Een goede lengte is zo’n 150 à 200 woorden.
Hoe begin ik aan een goede flaptekst?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wacht je met het schrijven van de flaptekst best niet tot wanneer het boek al geschreven is. Begin er zo snel mogelijk mee. Door je flaptekst aan het begin van het proces te schrijven, test je voor jezelf of de essentie van het boek makkelijk over te brengen valt en of jij zelf geïnteresseerd zou zijn in je boek als je de flaptekst zou lezen. Wanneer er al een (ruwe) flaptekst is, zal je bovendien veel gerichter schrijven aan je boek.
Begin met een brainstormsessie en noteer alle woorden die in je opkomen wanneer je denkt aan je boek. Daarna kan je jezelf de vraag stellen wat jouw boek de lezer gaat bijbrengen. Wil je dat het informerend, ontroerend, spannend of ontspannend is, dat het de lezer helpt…? Focus op het antwoord op die vraag.
Hoe verleid je de lezer met de achterkant van je boek?
Een flaptekst is géén samenvatting. Let erop dat je nog niet te veel prijsgeeft over de inhoud van het boek. De interesse moet gewekt worden, maar de lezer mag niet het gevoel krijgen dat hij door de achterkant te lezen, al weet wat er in het boek gebeurt.
De flaptekst is kort, bondig, en licht een tipje van de sluier op. De eerste zin van de flaptekst is heel belangrijk. Die kan ervoor zorgen dat lezers meteen geboeid zijn, of dat ze afhaken. Een goede optie is om te beginnen met een vraag of zin waarmee je de lezer meteen beet hebt. Een voorbeeld voor een fictief verhaal kan zijn: ‘Stel dat je terug in de tijd kon gaan en je fouten zou kunnen herstellen. Zou je dat doen?’
Schrijf je non-fictie en is je boek informerend, dan kan je beginnen met: ‘Lijkt het alsof iedereen zijn of haar droomjob gevonden heeft, behalve jij?’
Je kan de eerste zin ook gebruiken om iets meer te zeggen over het thema van het boek. ‘Bloedstollende thriller die de lezer op het puntje van z’n stoel houdt’, is bijvoorbeeld een goed begin voor een flaptekst. Iedereen die de achterkant van je boek bekijk, weet dan meteen wat ze kunnen verwachten.
In een volgende alinea kan je dan iets specifiekere informatie geven. Bij een fictief verhaal kan je het hoofdpersonage introduceren. Wat is er zo speciaal aan hen? Wat staat er te gebeuren? Bij een non-fictietekst kan je vertellen waarom dit boek het probleem van de lezer gaat oplossen: ‘In twintig hoofdstukken leer je hoe je vol zelfvertrouwen de carrière van je dromen kan najagen.’
Probeer jezelf doorheen het hele proces in de plaats van de lezer te zetten. Als jij niets over dit boek wist, zou de flaptekst je dan fascineren? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen.
Dus gooi ik hier maar mijn voorlopige flaptekst van deel twee in de thrillerreeks Niets is wat het lijkt: Spiegelstad in dit artikel.
Brugge wordt opgeschrikt door een seriemoordenaar die altijd een strofe uit het liedje De zevensprong laat liggen, terwijl hij de slachtoffers in een speciale scène achterlaat. Luca die in een boekhandel in Damme werkt, geeft advies aan haar vroegere collega’s van de politie om de seriemoorden te helpen oplossen. Maar ze wordt terug geconfronteerd met een zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers of is het de verborgen schat van Karel de Goede? Tijdens de zoektocht geeft Brugge langzaam zijn verborgen alchemistisch verleden prijs dat in het straatbeeld open en bloot te zien is.
Wat denk je: zou jij deel twee Spiegelstad van de thrillerreeks Niets is wat het lijkt kopen?