Soms vragen mensen mij wat synchroniciteit betekent. Ik ga een klein voorbeeld geven van iets wat ik de afgelopen dagen meegemaakt heb. In mijn vorige blogposthad ik geschreven over mijn vermoeden dat de kerk OLV in Lissewege ooit aan Maria-Magdalena zou gewijd zijn geweest. Enkele dagen geleden was 22 juli haar officiële feestdag. Ik schonk verder geen aandacht aan wat ik geschreven had op mijn website, maar vandaag werd ik opnieuw met mijn neus op de feiten gedrukt dat er mij iets wordt duidelijk gemaakt. Of is het gewoon toeval? Nee, dit is een voorbeeld van synchroniciteit.
Een voorbeeld van synchroniciteit: Maria-Magdalena en Isis
Want wat trof ik aan tussen al mijn e-mails op 21 juli? Een nieuwsbrief van Karin Haanappel, een kunsthistorica die ik volg. Zij schrijft en vertelt over vrouwelijke kunstenaars uit de geschiedenis en zij brengt de kracht van het vrouwelijke terug in de aandacht. Het was niet zomaar een nieuwsbrief. Ze verwees immers naar de oorsprong van 22 juli, maar ook naar het verband tussen Isis en Maria-Magdalena.
Dat trok onmiddellijk mijn aandacht. Samengevat zegt ze het volgende:
– de feestdag van Maria Magdalena valt op 22 juli, maar dat was oorspronkelijk het feest van de Egyptische godin Isis. Het was ook het moment waarop de ster Sirius voor het eerst opkomt bij zonsopgang na een lange tijd van onzichtbaarheid
– In die tijd kwam de zon tijdens de lente-equinox (21 maart) op in het sterrenbeeld Maagd. Het was een tijd van de Venus kunst. De maagd symboliseert de grote moeder en heeft dus niets te maken met het begrip kuisheid.
– In het begin van het christendom was Maria Magdalena belangrijk. Ze had vele volgelingen. Zij kende het AL. Opmerking: wie een rondleiding van mij al gevolgd heeft weet dat er twee grafstenen zijn in de kerk van Lissewege waar er wordt verwezen naar het Al.
– in de vierde eeuw na Christus werd het christendom een staatsgodsdienst en werden alle heidense religies verboden. Daardoor ging veel kennis en geschriften verloren. Heidense tempels en beelden moesten gewijd worden aan Jezus Christus. De cultus van de moedergodinnen moest opgaan in de nieuwe religie. Vandaar dat Maria Magdalena haar feestdag kreeg op 22 juli. Isis werd dus vervangen door Maria Magdalena.
– De kerk van Rome besloot echter in de zesde eeuw om de status van Maria Magdalena te veranderen in een boetvaardige zondares, een vrouw van lichte zeden. Slechts in 1969 is Maria Magdalena door de kerk opnieuw in ere hersteld en heeft ze haar vroegere status van apostel der apostelen teruggekregen. In 2016 heeft paus Franciscus zelfs van 22 juli een officiële feestdag gemaakt, waardoor Maria Magdalena nu effectief gelijk staat aan de apostelen.
Verering van Isis in Lissewege?
Dit deed mij nadenken. Als Maria Magdalena vereerd werd op plaatsen waar vroeger Isis vereerd werd, is het dan niet mogelijk dat Isis ook een verering had hier in Lissewege? Er zijn een aantal elementen die deze mogelijkheid niet uitsluiten:
- op haar website www.parijsvanisis.nl/ bewijst Karin Haanappel dat Isis vereerd werd in Parijs. Het woord Parijs, Par-Is zou afkomstig zijn van Par-Isis. Dan stel ik mij de vraag of de- is in Lissewege ook geen verwijzing zou kunnen zijn naar de godin Isis? De weg van Isis?
- In onze kerk Onze-Lieve-Vrouw bezoeking zit het getal 13 bouwtechnisch verwerkt. 13 verwijst naar een ingewijde. Naar de M van Maria, de 13e letter van het alfabet. Of naar de apostel der apostelen, de 13e apostel: Maria Magdalena. Maar als een Egyptische farao stierf, ging hij door het riet (lis) via het westen (de kerktoren staat in het westen) met een trap langs 13 ringen naar boven, naar de hemel. De symboliek is gelijkaardig met het visioen in de Bijbel, Genesis 28: 12, dat gaat over het visioen van Jacob met engelen die langs een wenteltrap naar de hemel gaan. 2 + 8 + 1 + 2 = 13. Het getal dat ook verwijst naar het Hebreeuwse Achawa (liefde) en Echad, (één). Samen 26, de getalswaarde van het woord Jahweh.
- Isis werd vereerd in het vroege Vlaanderen: in Doornik zijn er bij een opgraving van de restanten van de Merovingische koning Childerik Isis-beeldjes gevonden. Dus de Merovingers vereerden Isis. De Merovingers regeerden vanaf de vijfde eeuw nadat de Romeinen verdwenen waren. Het is dus niet onmogelijk dat ook hier ooit Isis vereerd werd.
- De naam Lissewege zou volgens sommigen ‘weg door het riet ‘betekenen. Verwijst de naam ook niet naar weg van de Farao? De weg van Isis? En wat met Vlissingen en Vlissegem die geografisch op één lijn liggen met Lissewege? En verder nog Lissabon.
Het verleden blijft een raadsel, waar ik wel van overtuigd ben is dat Lissewege een vrouwelijk heiligdom was. Met een kerk gebouwd op water. Water het vrouwelijke element. Welke godin voor Maria vereerd werd, is niet onomstotelijk vast te stellen. Maar dat Maria Magdalena en ISIS in aanmerking komen, is toch wel een feit. Oh ja, vorig jaar was er een kunstwerk aan de kerk: een skelet die op een bankje zat. En wat droeg hij rond zijn hals? Een Ankh, het Egyptische teken van leven waar ook Isis mee afgebeeld is. Dit is geen bewijs, maar wel toevallig.
En nu stel ik mij ook de vraag, waarom stond er vorig jaar een grote Eiffeltoren als kunstwerk in ons dorp, visueel juist naast onze kerk: een verwijzing naar het Parijs van Isis en Lissewege van Isis? Binnenkort komt Karin gaan heb al haar boek ‘Het Parijs van Isis’ uit in de nieuwe druk. Ik kijk er al naar uit om meer te weten te komen over de sporen die deze oude, vergeten godin achtergelaten heeft.
Meer info over Karin Haanappel: www.haanappelpublishers.nl/.
P.S. : ik heb mij ingeschreven voor haar cursus Herancientstory en je mag drie keer raden welke getallen in mijn wachtwoord staan. 7+ 1 + 1 + 4 = 13. Als je dus wil weten wat synchroniciteit is, dit is het. Altijd dingen tegenkomen waarvan je denkt: is het nu toeval of niet?
P.S.2: ik ga op zoek naar de foto van de Eiffeltoren in ons dorp die ik ooit getrokken heb. Ik vind hem terug op mijn Twitter account op 23 juli, ik had de foto de dag voordien getrokken.