Dit weekend heb ik enkele blogposts geschreven rond muziek, The masked singer en Sandra Kim (zie de blogberichten Verandering hangt in de lucht en De Chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft). Ik vroeg me de afgelopen dagen af: waarom? Ik ben al heel mijn leven gefascineerd door het Eurosongfestival. Is het door de muziek, de optredens of het internationaal karakter, het wedstrijdaspect? Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat het wel het ene jaar meer is dan het andere jaar. Het hangt een beetje af van de kandidaat die België zendt en/of de muziek me bevalt. Hooverphonic kondigde gisteren ook aan dat ze opnieuw met Geike Arnaert in zee gaan. Ooit een optreden van Hooverphonic in deze bezetting gezien en de energie op het podium spatte ervan af. Ben eens benieuwd wat dat gaat geven op het volgende Eurosongfestival.
Voor Sandra Kim heb ik altijd een boontje gehad: ze is geboren in hetzelfde jaar, is ook kinderloos en haar overwinning maakte destijds een enorme indruk. Het liedje vond ik toen ook wel leuk. Dat iemand van mijn leeftijd dit kon, zo’n internationale wedstrijd winnen, zo’n performance geven, vond ik zo’n fantastische prestatie dat ik toen dacht: zoiets wil ik ook wel ooit verwezenlijken. Maar hoe loopt het leven, tot nu toe heb ik nog geen Eurovisiesongfestival gewonnen, mijn zangtalent indachtig, maar logisch ook. Maar toch bleef het in mijn hoofd knagen, waarom trok dit me zo aan? Was het omdat ze dertien jaar was toen ze won. Mijn vaste lezers weten dat ik iets heb met het getal dertien door mijn thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp. Een getal dat verwijst naar liefde, moeder aarde, Maria-Magdalena, een getal van ingewijden en dat staat voor transformatie. Nee, dat kon het niet zijn. Wat was het?
Het universum geeft een antwoord op je vragen
Zoals ik de laatste tijd al vaak heb meegemaakt, kreeg ik het antwoord op deze vraag een beetje later in mijn schoot geworpen. Er was een nieuwsitem op VTM-nieuws over de mindere kansen die mensen zouden hebben met een voornaam die eindigt op een -y. Mijn echte voornaam eindigt op een -y, dus het bericht wekte onmiddelijk mijn interesse. Er staat ook een artikel over het nadeel van bepaalde voornamen op Het Laatste Nieuws. Toevallig heb ik dit weekend ook een blogbericht geschreven overde verborgen betekenis van voornamen van de Amerikaanse presidenten en de verklaring van mijn pseudoniem. Misschien maar goed dat ik een andere voornaam in mijn pseudoniem gekozen heb, dacht ik. Maar waarom die fascinatie voor het Eurovisiesongfestival. Het antwoord kwam bij dit nieuwsbericht op VTM toen mijn mama plots zei, ‘Jij hebt je naam gekregen door de overwinning van Vicky Leandros op het Eurosongfestival in 1972′. Oké, toen begreep ik plots de onzichtbare band met het Eurovisiesongfestival en de winnaars. Door een overwinning heb ik mijn voornaam gekregen. Enkele dagen daarvoor had mijn moeder bij het opruimen toevallig een briefje gevonden waarop de namen stonden die ik normaal zou gekregen hebben. Maar de overwinning van Vicky Leandros heeft daar dus een stokje voor gestoken. Alhoewel ik wel moet zeggen dat het liedje Après toi nu niet zo’n vrolijk nummer is. Het gaat wel over een allesverterende liefde. Maar genoemd worden naar een Duitse zangeres, geboren in Griekenland die in het Frans zingt en voor Luxemburg optrad. Dat aspect bevalt me wel. Net als haar succescarrière. Zou dat een voorteken zijn?
Zoals reeds in de blogpost over de verborgen betekenissen in namen al lichtjes aangehaald, wordt vaak geloofd dat de naam het lot van een persoon positief beïnvloedt. Vroeger werd in de christelijke godsdienst een kind vaak vernoemd naar de heilige op wiens dag hij of zij geboren werd (lees deze blogpost over mijn geboortedatum). Mystici geloven dat niets toevallig gebeurt en dat als een baby een bepaalde naam krijgt, deze voor een bepaald lot is voorbestemd. De naam van een persoon en zijn leven zijn verbonden aan de goden en de mensen die deze goden aanbidden. Zelfs in de wetenschap wordt niet altijd ontkend dat een naam invloed kan hebben op het karakter en gedrag van iemand. Het zou te maken hebben met het uitspreken van de naam. Dit veroorzaakt een geluid, een trilling die dan weer de energie rondom onzichtbaar beïnvloedt. De kwantumfysica ontdekt nog elke dag meer over de onzichtbare energiedeeltjes die ons omringen. Ooit wordt missschien het raadsel van de naamgeving ook ontdekt.
Vicky, Victoria was de Romeinse godin van de overwinning. Vaak afgebeeld met vleugels. Zij stond voor de overwinning in de strijd, maar ook vooral voor de overwinning op de dood. Haar Griekse equivalent is Nikè. Dat later engelen in de Christelijke godsdienst ook vleugels bezitten, is misschien wel te danken aan de Romeinse godin Victoria die de dood overwint.

Aha, vandaar dat ik onbewust een boontje heb voor winnaars, mooie zangstemmen en muziek, mijn naam verwijst er naar. Nu wordt alles duidelijk waarvan mijn fascinatie komt. Het is gewoon energetisch. Ik moet bekennen dat ik ook sneakers (ik ben sneakerfan) van het merk Victoria heb gekocht. Kwestie van de overwinningsenergie nog een beetje in de verf te zetten.
Athene: godin van de kunsten
Het valt me nu op dat het feit dat ik schrijver, dus kunstenaar ben, ook niet te verwonderen is. De Griekse godin Athene, vaak Pallas Athene genoemd, wordt vaak afgebeeld met Victoria in haar handen. Zij is ook de godin van de strijd, beschermvrouwe van de handwerklieden en kunstenaars en van de wijsheid, helderheid van geest, de kennis en rede. Er zijn slechtere godinnen die jou kunnen vastnemen in hun handen. Dan het liefst Athena. Dus heb ik maar een beeldje gekocht om op mijn schrijftafel te plaatsen. Wie weet bezorgt Athene mij de broodnodige inspiratie voor een winnende bestseller? Het kan misschien helpen.

Ze werd vaak afgebeeld met Victoria in haar handen en met een schild (Aegis), ook wel pantser of mantel. Op haar schouders een Gorgoneion (een ornament in de vorm van een gorgonenkop, het hoofd van monsterlijke vrouwen (gorgonen) uit de Griekse mythologie) met het hoofd van Medusa: symbool voor de donder en bliksem, dus de duisternis waaruit licht geboren wordt. Een spinrok voor wol of vlas behoorde soms ook tot haar attributen omdat zij ook weefde en spon (het lot?). Een slang en een uil waren de dieren die haar vaak vergezelden in tekeningen of beelden. Voor het bouwen van tempels en de scholing van kinderen werd zij aanbeden. Ze was de enige die de Griekse oppergod Zeus tot bedaren kon brengen als hij kwaad was. Ze werd dan ook geboren uit het hoofd van Zeus nadat hij vroeg zijn hoofd met een bijl in twee sloeg omdat hij hoofdpijn had. Dat is nog eens iets anders dan een pijnstiller nemen.
Dat is dus het wonderlijke aan het leven. Je krijgt soms ongevraagd de antwoorden die je zoekt. Hoe wonderlijk dat alles in elkaar klikt en hoe je verleden soms in het heden duidelijk wordt. Ik begin meer en meer te geloven in een lotsbestemming waarnaar alles uit je verleden leidt, een missie om te vervullen. Wonderlijk. Alleen dat winnen nog. Op welke manier ik de link met winnen, winnaars, overwinnaars moet interpreteren, dat is mij nu nog niet duidelijk. Maar dat komt wel. Zo leert mijn ervaring van de laatste jaren toch. Niets is wat het lijkt.
Dus zouden we niet allemaal de godin Victoria in gedachten houden, de energie van overwinnaars cultiveren, om covid te overwinnen? We zullen dit overwinnen, de vraag is alleen wanneer. “Amat victoria curam” of de overwinning houdt van zij die pijn overwinnen. Overwin het duister, wat je situatie ook is, eens zal het licht terug schijnen. Wij zijn winnaars, geen verliezers, wat we in de realiteit ook verliezen, we winnen altijd iets anders in de plaats. De eerste lichtjes in de duisternis, al is het maar in de vorm van mogelijke vaccins, schijnen al aan de horizon. Als godin Victoria nu nog maar eens een duwtje zou geven…
Bronnen:
LITTLETON, S. en FLEMING, F., Mythologie. Een geïllustreerde geschiedenis van mythen en verhalen uit de gehele wereld, 2004.
https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_(mythology)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pallas_Athena
Lees ook:
Een merkwaardige foto
Het mysterie van de zwaan
De herkomst van de meimaand en het merkwaardige verband met covid19
Gaia, moeder aarde, de kabbala en het getal 13