.st0{fill:#FFFFFF;}

Een filmpje voor volwassenen over de herkomst van Sinterklaas. Onder het motto van Pipi Langkous “ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan”, mijn ingesproken video over de herkomst van de Sint (enkel voor volwassenen). De gotische kathedralenbouwers hanteerden als principe dat ‘niets perfect mocht zijn, want enkel God is perfect’, dus dacht ik, dat zal ik ook maar toepassen…. Want in het filmpje heb ik niet alles vermeld, dus eerst maar officieel zoals dat heet, een inleiding.

Dat er achter de figuur van de Sint veel verborgen zit, kan je ook afleiden uit de naam als je de Griekse etymologie toepast: nikè is overwinning en litos verwijst naar steen. De overwinning op een steen: wat wil dat zeggen zal je nu wel denken? Sint-Niklaas was ook de beschermheilige van de alchemisten om hen te beschermen tegen explosies. Je weet wel, alchemisten, de middeleeuwse knutselaars die in donkere, huiselijke labo’s probeerden van lood goud te maken of op zoek waren naar een levenselixir om eeuwig jong te blijven. Ja, die. Hun zoektocht had ook een filosofisch aspect en stond voor persoonlijke groei. Hoe je door bepaalde stappen te nemen kon groeien, het filosofisch goud of de steen der wijzen kon vinden. Sint-Niklaas staat voor overwinning door het bereiken, het vinden van jouw steen der wijzen. Sint-Niklaas is een oude, wijze man (geassocieerd met de kleur wit) die staat voor het goede is de wet van karma: wie goed is, krijgt lekkers, wie stout is de roe. Wie dit principe van karma toepast, die overwint want heeft zijn steen der wijzen, zijn Sint-Niklaas gevonden.

Maar dat is niet alles wat te vertellen valt over Sint-Niklaas, nee, ik heb nog een beetje overgelaten voor het filmpje.

Vergeet ook geen speculoos of speculaas te eten. Speculoos komt van speculum, het Latijnse woord voor spiegel. Omdat de koekjes een spiegel zijn van de afgebeelde personen of omdat het de tijd is om eens in de spiegel te kijken om te weten of je in de zak van zwarte piet zult belanden of door de Sint zult geprezen worden?

Lees ook:

Ons leven is soms als een Ikeakast
Halloween of tijd om in de spiegel te kijken
Regenboog

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief My Secret Tips

Wil je de geheimen van een schrijver kennen? Wil je verhalen rond mysteries, mythologie en taal? Wil je tools voor creatievelingen leren kennen?

Eén keer per maand. Als de muze het tenminste toelaat.