We zijn mei. Maar waarvan komt de naam meimaand vandaan? De naam is afkomstig van Maia, de Griekse godin van de vruchtbaarheid. De Romeinen namen haar over als Bona Dea (de goede godin). De maand werd door de Romeinen Maius genoemd. Het is de maand bij uitstek die symbool staat voor groei en liefde.
Het ruimtetijdperk vissen
In deze coronatijden zeer toepasselijk: de omstandigheden dwingen ons om te groeien, creatief te zijn hoe je nog kan ondernemen en liefde voor elkaar te voelen en te tonen. Het is de maand van moederdag (tenzij in Antwerpen), een verwijzing naar de moedergodin. Moedergodinnen werden eeuwenlang vereerd tot de start van het ruimtetijdperk van het sterrenbeeld vissen met de sterrenbeelden Cepheus (de koning), Andromeda (de geketende vrouw). Dit ruimtetijdperk startte rond de jaartelling nul. Zou het daarom zijn dat naar Jezus wordt verwezen als een vis in de iconografie?
Maria
Daarna verdwenen de meeste moedergodinnen. Ja, nog enkele vrouwelijke heiligen of moederfiguren zoals Maria, maar de oude verering voor de veelvuldige moedergodinnen maakte plaats voor een ‘maagdelijke’ verering. Mei is immers ook Maria haar maand. Maria die wordt geassocieerd met een zwaan. En ja hoor, in het Joods heet de meimaand Sivan, Sivan wat lijkt of swan, zwaan. Klankmatig een verband. Alles in de wereld hangt altijd aan elkaar als je goed kijkt.
Beltane
Deze meimaand begon op 1 mei met het Keltische feest Beltane, gewijd aan Belenos de vruchtbaarheidsgod, god van leven en dood. ‘Bel’ wat dan weer op belle, mooi lijkt. Of zelfs de naam van ons land België vertoont enige klankmatige verwantschap. Ik kon het niet laten in deze meimaand eventjes te mijmeren over de oude god Beltane die nu op pensioen is. Hij verblijft wellicht in het mythologisch rusthuis van de afgedankte goden. Wijt het aan mijn zwak voor rusthuisbewoners, dat ik hier over Beltane spreek.
Maia
Terug naar Maia. Maia, de maangodin, net zoals Maria met een maansikkel afgebeeld. Een Griekse godin die één van de zeven dochters was van Atlas (je weet wel, die met zijn wereldbol) en Pleione.

De pleiaden
Maia wordt bijgevolg één van de pleiaden genoemd. Of het zevengesternte, want de zeven zussen werden door Zeus in de sterrenhemel geplaatst. De pleiaden kan je vooral in april in het westen zien, maar ook in de zomer zijn ze zichtbaar in het oosten. Overigens in Japan kregen ze de naam subaru, kijk eens naar het logo van het automerk Subaru. Jawel, zeven sterren. De indianen in Noord-Amerika geloofden overigens dat de mens voortkwam uit de pleiaden.
Het getal zeven
Maar wat is nu het verband met het coronavirus? Ik neem een lange aanloop met dit blogbericht, ik weet het, een beetje geduld. Wie al vaker iets van mijn hand gelezen heeft, weet dat ik me in numerologie interesseer. Zoveel keer zeven in een alinea, dat vraagt naar een verklaring. Het getal zeven verwijst naar wijsheid, volmaaktheid (denk maar aan zeven dagen van de week, de zeven muzieknoten, de zeven uit de Bijbel, de zeven kleuren van een regenboog, enzovoort…). Zeven staat voor de ontwikkeling van het materiële naar het spirituele. Hé, lijkt dat niet op een proces die de wereld nu doormaakt in deze coronatijden? Mei, Maia, de pleiaden, corona, het linkt allemaal aan elkaar met een beetje goede wil of enige fantasie.
De vijfde maand
Nog een beetje verder de aandacht op getallen richten. Mei is de vijfde maand. Vijf staat in de meeste numerologie voor vrijheid. En ja, met de versoepeling van de maatregelen zullen we een beetje vrijer worden. Of misschien ben je nu al vrijer doordat je meer tijd kan doorbrengen met je gezin, een verplichte sabbatperiode moet inlassen? In mei leggen niet alleen alle vogels een ei, maar zijn we ook een beetje vrij. Vergeef me mijn ‘karamelleverzen’.
Hermes
De godin Maia had als zoon overigens de god Hermes, de boodschapper van de goden, de boodschapper van oppergod Zeus. Hermes geeft de mens dus boodschappen, soms in de vorm van dromen of via inspiratie. Opnieuw kan je een link leggen met deze tijd: krijgt de mens een boodschap van bovenaf door corona? Dat het anders moet? Dat we onze levensstijl zullen moeten aanpassen? Dat de natuur, inclusief zijn virussen, de baas is?

Hermes reisde tussen de bovenwereld en de onderwereld. Hij begeleidde de doden naar de onderwereld. Zijn sandalen en zijn helm hebben vleugels die hem helpen reizen. Hij wordt meestal afgebeeld met een gevleugelde staf in zijn hand waarrond twee slangen kronkelen. Door deze staf bezat hij het vermogen om een mens ofwel in te laten slapen of als hij dood was terug tot leven te wekken. De slangen stellen de zonneslang (leven) en de maanslang (dood) voor.
Caduceus of esculaap?
Zijn staf werd als symbool overgenomen door de medische sector (de herautenstaf of caduceus). Maar omdat Hermes een begeleider van de doden was, verdween op aangeven van vooral Amerikaanse artsen één slang en de vleugels om zo de esculaap te krijgen (verwijzing naar Asklepios, een Griekse arts van 1200 v. Christus). Zo wordt nu in ons land ook vooral de esculaap gebruikt in plaats van de caduceus. Toch een boodschap van de zoon van Maia, Hermes: betoon respect en dankbaarheid voor de medische sector in deze corondatijden?


Dertien mei
En omdat niets toeval is: we zijn vandaag 13 mei, de 133ste dag van het jaar (let op de cijfers!). Een dag waarop in Portugal ooit Maria zou verschenen zijn aan 3 kinderen in Fatima (Lucia, Francisco en Jacinta) in 1917, waar sindsdien Onze Lieve Vrouw van Fatima wordt vereerd. Ze verscheen nog enkele keren daarna aan de herderskinderen, telkens op de dertiende van de maand. Tot 13 oktober, dat was de laatste verschijning. Voor mijn vaste lezers die deze website al een tijdje volgen: geloof je ondertussen nu al dat het getal dertien eigenlijk een verwijzing naar o.a. de M, de dertiende letter van het alfabet, naar Maria inhoudt? Voor wie nieuw is: het getal dertien heeft niet de betekenis die wij denken (namelijk ongeluksgetal), maar verwijst naar de moedergodin Gaia, naar Maria en naar liefde.
Wat is het verband tussen Fatima, Maria en de tempeliers?
In de regio van Fatima zijn er als sinds de veertiende eeuw verschillende getuigenissen opgetekend over verschijningen van Maria. Maar Fatima is ook de naam van een dochter van Mohammed die in de islam als voorbeeldvrouw, moeder van alle moeders wordt beschouwd. Twee keer Fatima in verband met een moedergodin. Dat zal ook wel weer toeval zijn. Fatima ligt maar 30 km van Tomar, één van de belangrijkste bolwerken van de tempeliers en dat eeuwenlang. De tempeliers die een boontje hadden voor Maria of was het Maria-Magdalena of beiden? Zo kom ik weer op één van mijn favoriete onderwerpen: het mysterie van de tempeliers. Maar genoeg daarover terug naar Fatima.
Eén van de betekenissen van de naam Fatima is “ontkomen aan het vuur”, wat onrechtstreeks opnieuw verwijst naar corona, wat letterlijk de ring met de hete atmosfeer rond de zon betekent. Een kring van vuur. Dus wens ik in ieder geval iedereen een Fatima toe: dat je mag ontkomen aan het ‘vuur’ dat corona heet. Zeker in deze meimaand, Mariamaand, maand van de oude godin Maia, de moeder van Hermes.