Eén van de bekendste liederen tijdens de kerstperiode is het kerstlied Stille nacht, heilige nacht. Het werd voor het eerst opgevoerd op 24 december 1818 in Oostenrijk in de kerk van Oberndorf. Een lied over vrede, hoop, troost en verbroedering. Een lied dat vandaag meer nodig is dan ooit.
Het lied Stille Nacht gecomponeerd door een priester en organist
Het is wellicht geen toeval dat dit lied er toen kwam. Napoleon was in 1815 verslagen in Waterloo, waardoor hele gebieden geplunderd en vernietigd waren. In 1816 mislukte de oogst in heel Europa, men noemde 1816 ‘het jaar zonder zomer’. Het Congres van Wenen dat volgde op de nederlaag van Napoleon, verdeelde de stad Laufen in een Beiers en Oostenrijks deel. Het Oostenrijkse deel kreeg de naam Oberndorf. In dat jaar schreef priester Joseph Mohr het gedicht Stille nacht, heilige nacht. Twee jaar later gaat Joseph met zijn gedicht naar de organisat en onderwijzer van het dorp, Franz Gruber. Hij schrijft een compositie voor het gedicht met gitaar. Omdat het orgel in de kerk kapot is, spelen ze het liedje voor de eerste keer in de kerk. Gruber op de gitaar, Mohr zingt.
Het begin van de wereldreis
In 1819 staat het liedje al in een kerkliederenboek van een Tiroolse organist Blasius Wimmer. Drie jaar later bezoekt een Oostenrijkse orgelbouwer Karl Mauracher een kerk in Arnsdorf, waar hij Gruber ontmoet. Die geeft hem een versie van het liedje mee. Zo begint het kerstlied langzaam aan zijn wereldreis, vooral door volksliedzangers die het liedje verspreiden.
De mythevorming rond het lied Stille Nacht
Bekende zangfamilies die rondreizen nemen het liedje op in hun repertoire: de families Strasser en Rainers. Het wordt zelfs gezongen voor keizer Frans I van Oostenrijk en tsaar Alexander I van Rusland. In 1839 wordt het voor het eerst gezongen in New York. Zo kent midden de negentiende eeuw ondertussen iedereen het kerstlied Stille nacht, maar de componisten niet. Dus beginnen er allerlei verhalen de ronde te doen. Haydn, Mozart of Beethoven zouden het gecomponeerd hebben. Uiteindelijk wordt in 1854 bekend dat Franz Gruber de muziek schreeft en Joseph Mohr de tekst. In 1995 wordt in een nalatenschap het originele manuscript van Mohr gevonden waaruit blijkt dat hij de tekst in 1816 heeft geschreven.
(Bron: Volkskrant.nl, Stillenacht.com, Silentnight.web, Austria.info, Oostenrijknatuurlijk.nl, Wikipedia)
Of hoe een liedje gemaakt door een priester en een onderwijzer in een klein dorp eeuwenlang wereldwijd gekend geraakte. Als iets moet gebeuren, dan zal het ook gebeuren als het universum het wenst. Stille nachten, nachten waarin je op jezelf terugplooit zijn inderdaad heilige nachten, gelegenheden om jezelf beter te leren kennen. Om eventjes stil te staan bij alles wat je inspireert en doet groeien.