Vandaag 28 december zijn we de dag van de onnozele kinderen in de volksmond. Hoe komt dit? Het is een verwijzing naar de beslissing van de Romein Herodes, de bestuurder van Palestina om alle kinderen jonger dan 2 jaar te vermoorden. Zo wou hij vermijden dat Jezus hem ooit zou onttronen. Jezus ontsnapte aan de moordpartij want Maria en Jozef waren al gevlucht naar Egypte. Of dit echt gebeurd is, weet men niet. Het staat vermeld in het evangelie van Matteus. Herodes heeft wel echt bestaan, hij regeerde van 37 tot 4 voor Christus en liet zijn kinderen vermoorden om te vermijden dat ze hem van de troon zouden verdrijven. De viering op 28 december is een verwijzing naar een Romeins feest waarbij de rollen eens werden omgekeerd: slaven werden meester en omgekeerd, later mochten kinderen op die dag eens de baas zijn of zelfs eens kinderbisschop zijn.
(bron: vrtnws – 28/12/2017)

Er klopt iets niet
Maar er klopt iets niet. Het is merkwaardig dat deze dag gevierd wordt op 28 december. Volgens het evangelie van Matteus, de enige die over de kindermoord bericht, besliste Herodes dit pas nadat de drie wijzen op bezoek waren geweest, dus na 6 januari. Waarom wordt deze dag dan gevierd op 28 december? Om de kerstperiode op te vullen met feestdagen? Nee, ik vermoed dat er een andere reden is.
Het zuivere, de rebis
Onschuldige kinderen is in de alchemie en esoterie ook een verwijzing naar het zuivere, het Zelf. De samenvoeging van maan (vrouw) en zon (man). De rebis is een ander woord dat gebruikt wordt voor het kind of het eindwerk, het magnus opus van de alchemisten. Dus dan zou de kindermoord een verwijzing kunnen zijn naar de moord op de ‘ingewijden’ in de geheime leer. Rebis verwijst ook naar Mercurius, de boodschapper van de goden, in de zin van de vereniging van het bewuste en het onbewuste (de goden). Was het een moord op wie de geheime leer kende?
De vlucht naar Egypte
Vergezocht? Misschien. Maar Jezus ontsnapt doordat zijn ouders naar Egypte vluchten. Waarom Egypte? Egypte, de bakermat van allerlei kosmische geheimen, eeuwenoude kennis en de oorsprong van allerlei rituelen en spirituele elementen die door andere godsdiensten zijn overgenomen (denk maar aan Isis met haar zoon Horus die gelijkt op Maria met Jezus). Op 28 december vierden de Egyptenaren de wedergeboorte van Osiris, de echtgenoot van godin Isis als Sokaris, de stralende zon die nieuw leven brengt.
Osiris was de god van het dodenrijk, een maangod, landbouw- en vruchtbaarheidsgod (bron: https://www.ancient.eu/osiris/). Hij was diegene die besliste bij de weging van het hart van een gestorvenen met een veer door de godin Maät wat je lot was na je dood. Iedere overledene moest deze weging van het hart ondergaan. Je hart wordt op een weegschaal geplaatst, de veer van Maät is het tegengewicht. Als je hart bezwaard is door wandaden, slaat de weegschaal door en wordt je hart opgegeten door de demones Ammut. Zij had de kop van een krokidil, het lijf van een leeuw en het achterlijf van een nijlpaard. Je hield op te bestaan, het meest verschrikkelijke wat je kon overkomen. Als het oordeel gunstig was, werd je voorgeleid voor Osiris waarna je kon herboren worden.
(bron: https://www.kemet.nl/maat/)

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden -bron: www.kemet.nl
Egypte en Hermes Trigsmegistus
Egypte was ook de plaats waarvan Hermes Trismegistus afkomstig is. De spirituele leraar waarover esoterische, gnostische, alchemistische verenigingen of de Rozekruisers veel praten. Hermes zou een spiritueel leraar geweest zijn, die echter vaak vereenzelvigd wordt met de Egyptische god van de kosmos en kennis Toth (hij zou een kleinzoon geweest zijn), met Hermes, de Griekse god die boodschapper was van de goden of de Romeinse tegenhanger Mercurius. Hermes Trismegistus zou geleefd hebben ten tijde van Mozes (die ook al in Egypte leefde). Hij zou aan de wieg gestaan hebben van de Griekse filosofie als leermeester van Pythagoras, van de Joodse en dus ook van de christelijke religie. In de vondsten in 1945 van de Nag Hammadi-geschriften, gevonden nieuwe evangelieteksten, zou Hermes ook vermeld worden. Dus is hij mogelijk de bron van veel wijsheid en kennis.
Ingewijde in een geheime leer?
Ik vraag me dus af of 28 december geen symbool staat voor de ‘moord’ op ingewijden in een geheime leer, waar Jezus als enige aan ontsnapt door in Egypte zijn jeugd door te brengen. Of met andere woorden: op zijn beurt een inwijding te krijgen in een geheime leer geleerd in Egypte om hem voor te bereiden op zijn latere taak. Dat die dag dan op 28 december geplaatst is, de dag van de wedergeboorte van Osiris die beslist in de procedure van het wegen van het hart wie zuiver, onschuldig is en wie niet, lijkt een wel zeer merkwaardig toeval. Zo onschuldig lijkt de kindermoord dus niet te zijn, maar een heel andere betekenis te verbergen.
Afweging
Of misschien moeten we 28 december gewoon gebruiken om eens stil te staan bij de effectieve moorden die in de hele wereld gebeuren op onschuldige kinderen? Afwegen wat ons hart bezwaart. Zowel letterlijke moorden als figuurlijke moorden door kinderen in armoede of zonder onderwijs te laten opgroeien. Een dag om eens stil te staan bij al die kinderen die in de loop der tijden verdwenen zijn zonder een spoor achter te laten. Een dag om stil te staan bij de kinderen op de vlucht. Zoals Jezus ooit moest vluchten naar Egypte.
Wie meer wilt weten over Hermes Trismegistus, kan de video hieronder bekijken waarin Jacob Slavenburg uitleg geeft over Hermes Trismegistus (duur: 12 minuten).