De maretak, mispel of mistletoe, bekend omdat je diegene zou moeten kussen die er onder staat. Maar wist je dat de maretak vroeger door de druïden gebruikt werd? De maretak groeit als een soort parasiet op de eik. De eik was de heilige boom voor de druïden. De maretak groeide er niet zo vaak op. Was er een maretak te vinden op de boom, dan verzamelden de druïden zich om dit godsgeschenk met een ceremonie te oogsten. De maretak staat symbool voor dag nul, de dag tussen de overgang van twee jaren. Dus ideaal om er vandaag een blogberichtje over te maken. Dag 0 is de magische dag die zich buiten het tijdswiel bevindt. Wellicht vond men dit omdat de maretak op een andere boom groeit en zo’n beetje lijkt te zweven tussen aarde en hemel, hij heeft immers geen wortels in de aarde.
De maretak en nachtmerries
De maretak was volgens de druïden de sleutel om uit de werkelijkheid te ontsnappen. Mare verwijst naar zee of naar ‘mara’, een ander woord voor ingewijde. Mare kan ook verwijzen naar mater, moeder, materie. Het woord mare houdt echter ook verband met het woord nachtmerrie. Een nachtmerrie werd vroeger een mare genoemd. Een mare was een vrouwelijke demon die zich op slachtoffers zette om erop te drukken om ze zo ‘s nachts te beroven van hun energie. Een maretak neemt immers ook energie weg van de boom waarop ze groeit. Druïden gebruikten de maretak dan ook voor allerlei rituelen, misschien omdat er werd geloofd dat zij speciale energie bezat en toegang bood tot de andere wereld. De maretak als sleutel voor de druIden om poorten te openen. Vandaar werd de maretak ook gebruikt voor genezingen: de poort openen om ziekte te stoppen. Merkwaardig want de maretak is giftig.
De symbolische betekenis van een maretak
Je kan de maretak ook symbolisch bekijken. De eik is de levensboom: de boom die energie geeft als verbinding tussen aarde en hemel. De samensmelting tussen de hemelgod (man) en de aardegodin (vrouw). De maretak gooit echter roet in het eten, ze neem de energie weg en verhindert de eenwording. De maretak is de schijnwereld. De druïde snijdt de maretak weg met een gouden sikkel, waarbij de sikkel symbool staat voor de man, het goud van de zon en de vorm verwijst naar de vrouw, de maan. Bij het wegsnijden van de maretak viel ze niet op de aarde (ze werd opgevangen in een doek) omdat ze de aarde-energie niet zou verstoren. De druïde is de verlosser die de energie tussen man en vrouw in de eik weer laat stromen.

Kussen onder de maretak
De werkelijke herkomst en betekenis is een raadsel. Het is wel zo dat de maretak meestal ergens gehangen wordt waar je symbolisch een grens oversteekt (meestal in een deuropening). Aangezien de maretak toegang biedt tot de andere wereld, tussen twee werelden staat, zoals je hierboven kon lezen, overschrijd je bij het kussen een grens. Je treedt een andere wereld binnen, die van iemand anders. Je begeeft je in andermans energie. De maretak is de sleutel voor het ingaan van een nieuwe periode (een nieuw jaar, Janus, de Romeins god, een nieuwe relatie). Bij het kussen steek je de sleutel in het slot om het met enige verbeelding te zeggen. Of je deze laatste zin letterlijk, symbolisch of seksueel interpreteert, laat ik over aan de fantasie van de lezers.
Bij het nieuwe jaar kan je je dan ook volgende vragen stellen: met wie zou je een andere wereld willen binnentreden als je begrijpt wat ik bedoel :-)?
Wie zoen jij onder de maretak?