Heb je er ooit al op gelet?
Dat in allerlei talen de woorden nacht en acht op elkaar lijken?
Nacht-acht (nederlands)
Nuit-huit (frans)
Night-eight (engels)
Nacht-Acht (duits)
Noche-ocho (spaans)
Noite-oito (portugees)
Notte-otto (italiaans)
Natt-atta (zweeds-noors)
Nox, noctis-octo (latijn).
De nacht verwijst naar de duisternis, de acht naar de eeuwigheid, denk maar aan een liggende acht die een lemniscaat voorstelt, ook wel het infinityteken genoemd.
Acht en de Fibonacci-getallenreeks
De acht komt ook voor in de Fibonacci-getallenreeks, die vaak gebruikt werd om gotische kathedralen te bouwen, o.a. de “kathedraal van het Noorden” in Lissewege. Het getal 8 zit als afstandsmaat vaak verwerkt in het koor van een kerk. Niet enkel in Lissewege, maar bijv. ook in de Jeruzalemkerk in Brugge (kijk maar eens naar het plafond als je daar bent en tel). Een teken dat het koor van een kerk moest verwijzen naar de eeuwigheid.
Acht in de natuur
Acht komt in de natuur voor: als je een stokje in de grond steekt en elke dag met een puntje aanduidt waar de zon schijnt om bijv. 12 uur ‘s middags, dan vormen alle puntjes samen na één jaar een liggende acht of een lemniscaat. Nu ja niet verwonderlijk voor een getal dat correspondeert met het aantal planeten in ons zonnestelsel en ook het atoomnummer van zuurstof is.
Dat de boeddhisten een achtvoudig pad bewandelen om de verlichting te bereiken, is te begrijpen als je vanuit de (n)acht op pad gaat naar het licht. Of hoe een cijfer meer kan verbergen dan je dacht.

