.st0{fill:#FFFFFF;}

Tijd om eens terug te duiken in de oude mythologie: ken jij de doos van Pandora? Een Griekse legende die misschien wel toepasselijk is op deze tijd waarin we ons afsluiten voor het coronavirus. De legende van Pandora. Hepahaestus, de god van het smeden en het vuur (de Romeinse tegenhanger is Vulcanus), maakte een vrouw met de naam Pandora. Het was een metalen beeld. Het beeld was zo mooi dat Zeus aan godin Athena vroeg om er adem in te blazen zodat het beeld levend zou worden. Zo ontstond een levende Pandora. Alle goden gaven haar een geschenk: schoonheid, kracht, nieuwsgierigheid, wijsheid, enzovoort. Zeus gaf Pandora cadeau aan Epimetheus zodat hij met haar kon trouwen. Als huwelijksgeschenk kreeg ze een mooie doos, versierd met goud en edelstenen. De doos was op slot, maar Zeus gaf de sleutel aan Pandora en zei haar om de doos nooit te openen. Of haar gelukkig leven zou beëindigd worden. Pandora was echter nieuwsgierig en na verloop van tijd opende toch ze toch de doos. In één klap kwamen alle tegenslagen die je kon hebben uit de doos gevlogen: ziektes, pijn, kwaad, rampen, kortom alles wat je liever mijdt. Pandora kon echter de doos sluiten voordat de hoop wegvloog.

Hoop

De hoop van Pandora wordt vaak voorgesteld door een vogel. De mensheid heeft dus enkel nog hoop. Na elke teleurstelling of tegenslag hopen wij altijd op iets beters. Dat kruist dan vaak ons pad, we voelen ons beter, maar na verloop van tijd krijgen we terug een teleurstelling, waarna we opnieuw hopen op betere tijden. Hoop is wat ons recht houdt in moeilijke tijden. Je kan deze mythe ook anders interpreteren: eerst moet je al het negatieve dat je overkomen is loslaten voordat je terug hoop kan koesteren je leven een andere richting te geven.

Pandora geschilderd door John William Waterhouse (1896) – bron wikipedia

Doos of geen doos?

Overigens spreken wij onterecht over de doos van pandora: in het Grieks is dit pythos, wat kruik betekent. Erasmus vertaalde het Griekse woord pythos als doos, terwijl het kruik moest zijn (pyxis). Of hoe een foute vertaling een spreekwoord kan opleveren: de doos van pandora openen of een bron van ellende (bron-kruik?) veroorzaken.

Vrouwelijke nieuwsgierigheid

Merkwaardig hoe deze Griekse mythe enige gelijkenis vertoont met de christelijke zondeval doordat Eva in een appel beet. Of wat met de gelijkenis met de Middeleeuwse verhalen rond de zwanenridders waarbij een vrouw altijd naar de herkomst van de zwaanridder-haar echtgenoot- vroeg, alhoewel dit verboden was, waardoor de zwaanridder moest vertrekken. Het zijn altijd de vrouwen die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen, wat leidt tot problemen. De nieuwsgierigheid en ongehoorzaamheid van de vrouw als start van problemen. Het woord corona eindigt ook op een letter -a.

Ik vraag me af: zou corona een vrouwelijk virus zijn ?

Wist je dat?

Pandora vertoont gelijkenissen in haar naam met de Griekse natuurgod Pan. De god van de herders, de wildernis en dierlijk instinct die mensen angst zou aanjagen. Zo wil de huidige overlevering het toch. 

Vandaar de woorden 'paniek', 'pandemie'. Je kan je ook afvragen of het woord hersenpan geen impliciete verwijzing is naar Pan: de hersenen of de reden tegenover het dierlijk instinct van Pan. Alhoewel het natuurlijk wellicht door de vorm van onze schedel komt dat we spreken van een hersenpan. 


'Pan' komt van het Griekse παν (pan), dit betekent geheelδῆμος (dêmos) betekent volk.

Of hoe een natuurgod, de natuur en het mythologisch verhaal van Pandora over hoop eigenlijk ook verwijzen naar het volk of de mensen die de aarde bevolken. Pan-nationalisme of het streven om mensen te verenigen in één staat om gelijk welke reden (religie, cultuur, taal) waart ook nog rond. Net zoals de pandemie corona en de hoop van Pandora. Of hoe de Griekse god Pan ons toch nog ergens in zijn greep houdt. Zelfs vandaag.

(deze tekst werd bijgevoegd op 13/5/2021)

PODCAST Niets is wat het lijkt: Wist je kerst vooral gaat over de zon? Op deze pagina vind je de tekst van

Read More

PODCAST Niets is wat het lijkt: Wist je kerst vooral gaat over de zon? Op deze pagina vind je de tekst van

Read More

TEKST PODCAST Niets is wat het lijkt: Wat zijn de twaalf heilige dagen van kerst?Op deze pagina vind je de tekst van

Read More

Podcast Niets is wat het lijkt: Waarom ook volwassenen niet weten wie Sinterklaas is?Op deze pagina vind je de tekst van de

Read More

TEKST PODCAST Niets is wat het lijkt: Wat wil het woord corona ons vertellen?Op deze pagina vind je de tekst van de

Read More

Podcast Niets is wat het lijkt: Wat hebben flamingo's, flamenco en Vlamingen met elkaar gemeen?Op deze pagina vind je de tekst van

Read More

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Jij verdient een betere vrije tijd

Een tijd om My Secret tips te lezen. Een tijd waarin je in leert dat de wereld niet is wat het lijkt. Een tijd om je te verwonderen over verhalen, mysteries, mythologie.

Want jouw vrije tijd is van jou.

Daarom ben ik niet zo goed in het lastig vallen van mensen in hun mailbox.

Het gebeurt. Zelden. Sporadisch. Als het niet anders kan.

Wie zich inschrijft voor My Secret tips, krijgt verhalen, kortingen en cadeaus, maar ook:


My Secret tips welke digitale tools ik gebruik om creatief te zijn


Podcasts om naar te luisteren en verwonderd te zijn 

Volg het leven van een schrijver>