Is het door The masked singer en de overwinning van Sandra Kim (zie deze blogpost) of omdat ik me vandaag bezig gehouden heb met het zoeken van muziek voor het tweede deel in de boekenreeks Niets is wat het lijkt, dat ik inspiratie krijg over muziek? Ik weet het niet. Boek twee is nog niet klaar, verre van, maar het schrijven onderbreken om muziek te zoeken, is altijd goed om de inspiratie terug te doen stromen.
Hoe dan ook, opeens moest ik denken aan het sprookje van de Chinese nachtegaal van Hans Christiaan Andersen. Wie niet weet waarover het gaat, hieronder een korte samenvatting. Weet je het wel dan kan je verder gaan naar de tips uit het sprookje een beetje verder. Sprookjes verbergen onbewuste boodschappen voor kinderen (en volwassenen). Boodschappen en tips hoe met het leven om te gaan. Wij staan er alleen niet zo vaak meer bij stil. In sprookjes wordt oude symboliek gebruikt. Iets wat wij niet meer leren, maar ons onbewuste herinnert zich vaak wel de oude archetypische symbolen. Daarom hebben sprookjes (al dan niet in moderne vorm via Disney) de eeuwen overleefd en is het belangrijk dat ze worden verder verteld.
Het sprookje van de Chinese nachtegaal.
De keizer van China woonde in een prachtig paleis met schitterende tuinen. Naast de tuinen lag een woud waarin er een kleine nachtegaal leefde die zo mooi kon zingen dat wie hem hoorde, de tranen in de ogen kreeg. Wanneer de keizer de nachtegaal hoort, haalt hij een dienaar om de nachtegaal te gaan zoeken en naar het paleis te brengen. Op deze manier kan de nachtegaal voor de hofhouding zingen. De keizer is zo ontroerd door het gezang van de vogel dat hij de nachtegaal vraagt om in het paleis te blijven. De nachtegaal is akkoord en krijgt een gouden kooi.
Enige tijd daarna ontvangt de keizer een geschenk van de keizer van Japan: een mechanische nachtegaal die bezet is met edelstenen. Deze vogel kan ook een liedje fluiten. De keizer luistert meer naar de mechnische nachtegaal dan naar de echte nachtegaal. De echte nachtegaal besluit terug te keren naar het woud.
Na een tijd gaat de mechanische nachtegaal echter stuk. De keizer stuurt een dienaar naar het woud om de echte nachtegaal te zoeken, maar deze weigert naar het paleis te komen. De keizer wordt hierop ziek. Het is ernstig, heel het land is bezorgd en bedroefd. Op een nacht verschijnt de dood op de borst van de keizer en wordt hij geplaagd door visioenen van geesten die hem confronteren met zijn goede en slechte daden. Plots klinkt echter het gezang van de nachtegaal aan het slaapkamerraam van de keizer. Het gezang verjaagt de dood en de keizer wordt die nacht terug beter, tot verbazing en blijdschap van al zijn onderdanen.
(bron: Eftepedia - het sprookje is te bezichtigen in de Efteling, de uitgebreide versie kan je onder andere via deze link lezen)
De betekenis van het sprookje van de Chinese nachtegaal
Wat leert dit sprookje ons? Het lied van de nachtegaal staat voor de authentieke kracht in elk van ons: onze levenskracht, onze levensenergie, ons wezen, onze talenten en passies. De kracht die vanuit jezelf komt en je niet via kunstmatige ingrepen kan opwekken. Noch alcohol, drugs, koffie of andere stimulerende middelen kan deze levensenergie opwekken. Ook populariteit, positieve berichten of materiële extraatjes kan onze levenskracht niet doen ontstaan. Deze levenskracht, dit lied van de nachtegaal, bloeit als je betrokken geraakt bij een uitdaging van betekenis waar je vanuit je hart een bijdrage wilt aan leveren.
In het boek Het lelijke eendje gaat naar zijn werk van Mette Norgaard staat hierbij volgend voorbeeld om deze authentieke kracht te illustreren aan de hand van het verhaal van Billie Holliday met haar rauwe stem. Ze had een groot muzikaal talent maar kreeg producers lieten haar tweederangs liedjes opnemen. Ze bleef echter melodieën en teksten maken, waardoor ze gaandeweg fantastisch materiaal kreeg van producers. Hoe je het ook draait of keert: Billie Holliday raakte met haar muziek een gevoelige snaar. Haar leven was speciaal, soms zelfs hartverscheurend, maar die doorleefdheid hoorde je in haar stem. Ze stierf uiteindelijk na een hoop ellende door drankmisbruik.
Dat is het verschil tussen de mechanische en de echte nachtegaal: bij een echte nachtegaal hoor je de doorleefdheid, die is authentiek. De mechanische nachtegaal is berekend. Die oogt mooi, maar de sprankeling is niet echt, er is geen diepgang. Dat is de keuze die we allemaal in ons leven moeten maken: gaan we voor authenticiteit of voor berekendheid? Zijn we spaarzaam met de talenten die ons gegeven zijn of eerder gul? Leven we op automatische piloot of maken we ons potentieel waar? Gaan we op zoek naar onze essentie, wie we zijn?
De levenstips uit de Chinese nachtegaal
Uit het sprookje de Chinese nachtegaal kunnen we volgende tips halen die we onbewust meekrijgen als we het horen of lezen:
1. Zing zoveel je kan
Een nachtegaal zingt graag, zoals een schrijver graag schrijft. Doe wat je graag doet en doe het zoveel als enigszins mogelijk is. De nachtegaal zing mooier en mooier elke dag hij zingt waardoor hij de keizer ontroert. De vogel kan het zelfs opnemen tegen de dood. Dus maak jezelf de bedenking: zing jij elke dag?
2. Wind je niet op
In het verhaal maakt men geen verschil tussen het lied van de echte nachtegaal en de mechanische nachtegaal. Het echte talent kunnen ze niet onderscheiden van berekend zingen. De nachtegaal blijft echter altijd zingen: of het nu in het woud is of in het paleis. In sprookjes heeft het woud vaak de betekenis van zich terugtrekken in isolement, voor duistere, moeilijke periodes. Dus als jij je in je leven op één of andere manier ondergewaardeerd voelt: wat doe je? Blijf je zingen of ga je klagen? Doe je eigen ding, zelfs al wijkt dat af van 'het normale'. Blijf jezelf trouw en zing.
3. Zoek de dingen die je energie geven
De nachtegaal is vastberaden: als de keizer meer naar de mechanische versie luistert, dan hoeft het voor hem niet meer en keert hij liever terug naar het woud om te doen waar de nachtegaal energie van krijgt: zingen. Hij weigert zelfs terug te keren als het hem gevraagd wordt. Waarom? In het woud, in zijn isolement doet de nachtegaal de kracht op die hij nodig heeft om op een later tijdstip anderen te inspireren en anderen kracht te geven. Het woud kan je in deze tijd ook vergelijken met de lockdown: een tijd om energie op te doen om daarna des te sterker te zingen. De nachtegaal blijft sterk omdat hij blijft doen wat hij het liefst doet en wat hem het meeste energie geeft: zingen. Dus stel jezelf de vraag: wat geeft je energie? wat put je uit? Kan je je meer toeleggen op de dingen die energie geven?
4. Zing uit volle borst
In het sprookje probeert de keizer de vogel te belonen (bijv. gouden kooi) en ook te straffen, maar niets heeft een effect op de nachtegaal. De nachtegaal wil vrijheid, betekenis hebben en een liefdevolle relatie (gesymboliseerd door de tranen van de keizer als de nachtegaal zingt). Door zijn kracht zingt de nachtegaal altijd prachtig. Omdat de nachtegaal weet wat hem kracht geeft: jezelf geven en vanuit je hart werken. Maar dit is niet genoeg: de nachtegaal moet ook sterk zijn om opmerkelijk te zijn. Want de nachtegaal reageert niet op populariteit, beloning en gunsten. Nee, zijn wezen, zijn passie, talent en essentie zijn belangrijk. We zijn allemaal onderhevig aan het feit dat populariteit, gunsten en beloningen ons ego streelt. Nochtans is dat niet waar we onze echte levenskracht uit halen.
5. Bedwing de keizer in jezelf
De keizer wilt met alle middelen de nachtegaal bij zich houden. In het sprookje gebruikt hij hiervoor subtiele en minder subtiele manieren. Hij wil de levenskracht van de vogel. Maar in het leven kan je het niet sturen zoals je wilt. Het leven gaat zijn eigen kant op. Je maakt keuzes en sommige dingen kan je beïnvloeden, maar uiteindelijk heb je het leven niet in de hand. Onverwachte gebeurtenissen (zoals bij mij onlangs een zware hersenschudding) sturen het een andere kant op. Wat doe jij om te proberen je leven te sturen?
6. Verlies het gevoelsmatige, het authentieke niet uit het oog
De mechanische vogel wordt gekozen, omdat deze voorspelbaar is. Dit staat gelijk met beslissingen die genomen worden op basis van gekende gegevens (bijv. bij een onderneming: de productiviteit, de prestatiemetingen). Maar waar zit het menselijk, het gevoelsmatige? Het is het gevoelsmatige dat de extra jus geeft aan de nachtegaal. In de huidige tijd (corona eventjes buiten beschouwing gelaten) hebben we veel keuzemogelijkheden, meer dan onze voorouders hadden. Kies dat wat het meest telt, wat het best aanvoelt, wat het meest overeenkomt met je passie, talent, met je wezen. Eens je een keuze gemaakt hebt, wees vastberaden om de eerste stap te nemen en vol te houden. De nachtegaal blijft zelfs zingen als hem alles wordt ontnomen wat hij had (zijn vrijheid in het woud als hij in het paleis woont).
Uiteindelijk vraagt het sprookje van de Chinese nachtegaal ons na te denken over wie we zijn, waar je zoveel om geeft dat je de discipline en drang hebt om vol te houden. Mijn passie is schrijven op een creatieve en authentieke manier. Om een echte nachtegaal te zijn die zingt, waar ze zich ook bevindt, in het paleis of in het woud. Daarom vind ik dit zo'n inspirerend sprookje. Maar nu ik eraan denk: kwam deze inspiratie toevallig of heeft The masked singer en Sandra Kim, onze Belgische nachtegaal, er toch iets mee te maken?
Bron: Norgaard, M., Het lelijke eendje gaat naar zijn werk, Scriptum, 2005.
Foto: Canva