.st0{fill:#FFFFFF;}

De dag van de aprilzotten

“De eerste april is de dag dat we ons herinneren wat we de andere 364 dagen van het jaar zijn."
Mark Twain

Als je verjaart op 1 april heb je natuurlijk interesse in de betekenis van die dag. Zeker omdat het de dag is waarop iedereen voor de gek wordt gehouden. Soms denk ik wel eens dat het leven mij voor de gek houdt en dat ik daarom op 1 april geboren ben. 

Ik ging dus op zoek naar de diepere symbolische betekenis van 1 april. Mensen die in april geboren zijn, mogen blij zijn want de naam april is afkomstig van het Latijnse aperire, wat ‘openen’ betekent. Het is de maand die in het teken staat van de lente. En de maand die in het teken staat van een nieuw begin, het openen. In de Joodse kalender die afgeleid is van oudere Babylonische en Sumerische kalenders, is april gelijk met Nisan. Dit is niet het automerk, maar komt van het Sumerische nisag, dat ‘eerste vruchten betekent. Volgens auteur Gahl Sasson heeft Nisan in de Kabbala dezelfde oorsprong als Nes, wat wonder betekent. Misschien is het daarom dat Apple op 1 april 1976 gesticht werd en Google op 1 april 2004 Gmail als beta-service lanceerde? Alleen geloofde toen niemand dat Google effectief een maildienst lanceerde, maar dat het een aprilgrap was. Wie meer wilt weten over de betekenis van de maand april, van de ram in de kabbala, kijk dan zeker naar de video hieronder. Er zit een boodschap in.

Of lanceerden zowel Apple als Google op 1 april omdat het woord Nes ook verwijst naar een vaandel die gedragen wordt aan het hoofd van een parade of processie? Een vlag of vaandel verwijst naar je identiteit. En dat is nu juist de betekenis van het sterrenteken ram. De ram gaat over identiteit: “ik ben”. Een ram is meestal een leider. Maar het sterrenteken staat ook voor bevrijding en …. strijden of oorlog. Misschien daarom dat de RAF (Royal Airforce) ook op 1 april 1918 is gesticht?

In de Bijbel wordt er zelfs verwezen naar april. In Exodus 12:1 (de eerste zin, jawel, samen 13) wordt gezegd dat God tegen Mozes en Aäron zei dat april voortaan de eerste maand van het jaar moet zijn. Helaas is er niet altijd geluisterd naar deze goddelijke raadgeving: later is 1 januari de nieuwjaarsdag geworden. Hopelijk is God hierdoor niet te erg op zijn tenen getrapt. Maar het is dus terug een verwijzing naar het begin. Dus is 1 april de ideale dag om iets nieuws te beginnen. 

Waar de combinatie van 1 april met het voor de gek houden te maken heeft en wat de herkomst is, weet men niet. Misschien is de oorzaak te vinden in het veranderen van de Gregoriaanse kalender in 1582. Want voor die tijd werd nieuwjaar dus gevierd tussen 25 maart en 1 april. Maar dat is waarschijnlijk niet juist, want al voor 1582 zijn er teksten gevonden die verwijzen naar aprilgrappen. Het was een Brugse rederijker Eduard de Dene die een gedicht had geschreven waarin een knecht door zijn baas om een nutteloze boodschap werd gestuurd. Verzenderkesdag dus: iemand voor de grap ergens naartoe sturen. 

Ligt de oorsprong dan bij de Romeinse narrenfeesten, de Hilaria (een feest waarbij men verkleed ongestraft de draak mocht steken met de politiek) of bij dede zotten of La fête des fous, dat vooral in Frankrijk tussen de 5e en 16e eeuw populair was. Er werd tijdens deze feesten een valse paus of bisschop gekozen en de geestelijkheid werd geparodieerd. 

Of ligt de oorsprong toch bij hertog Alva die in het Nederlandse stadje Den Briel in 1572 verloor van de watergeuzen, waardoor de uitdrukking ‘Op 1 april verloor hertog Alva zijn bril’ (Den Briel dus) is ontstaan.  De verklaring werd ooit zelfs gezocht bij het wisselvallige aprilweer of in de Germaanse mythologie bij Loki.

hertog alva 1 april

De aprilgrap komt in verschillende culturen voor: soms als aprilvis (Frankrijk poisson d’avril), als dwazendag (Engelstalige landen April Fools’ Day) of de dag van de dwaasheid (Rusland Den Doeraka). 

Ik vraag me af of er ook geen verband bestaat met de tarot. Daar heb je immers een kaart in de grote Arcana: de dwaas. De eerste kaart, bij sommige de laatste kaart. Het is dan ook de nulkaart. Symbool voor de oneindige potentie die kracht geeft aan de schepping van de realisteit. Er bestaat nu  nog niets en alles kan er gebeuren door de talenten en vaardigheden die de dwaas in zijn rugzak heeft. De kaart geeft het goddelijke die in ons zit weer en de onbegrensde mogelijkheden van het nog ongevormde. De kaart staat voor onschuld en optimisme en een vertrouwen op God. Zoals de Bijbel ook verwoordt in 1 Kor. 3:18 (opnieuw 13): ”Als iemand onder u denkt dat hij wijs is in deze wereld, laat hij dwaas worden, opdat hij wijs zou worden.”  Een nar heeft een staf bij, die lijkt op de caduceus, de staf van de god Hermes. Het is de kaart die verwijst naar de verloren zoon die terugkeert naar zijn vader (God), nadat hij is vastgelopen. Een nieuw begin dus. Misschien zouden we allemaal wel meer de dwaas van 1 april moeten zijn. 

O ja, in de tarotkaarten van D’Morte-Disney staat Pinokkio als de dwaas. De auteur die Pinokkio verzon was Carlo Lorenzini: een vrijmetselaar. Pinokkio is als houten pop symbool voor spirituele onbewustheid die op reis gaat om mens te worden van vlees en bloed of spiritueel wil ontwaken. Of hoe sprookjes altijd een verborgen boodschap bevatten. Waarom vermeld ik hier Pinokkio? Ooit moest ik in de lagere school op het liedje van De poppenstoet van Louis Neefs dansen voor de grootouders. Ik had de rol van jawel, Pinokkio, de dwaas. Ik weet nog goed dat ik een kartonnen keukenrol als neus had, de neus die langer wordt bij het liegen. Ik vind het nu dus wel grappig dat ik nu bij het schrijven van dit blogartikel ontdekt heb dat Pinokkio gelijkstaat met de dwaas in de tarot of de aprilzot. Of is een schrijver niets anders dan een grote leugenaar?

Pinokio

Bron: Anne-Marie.eu. Als je meer wilt weten over de tarot moet je haar site bezoeken.

Misschien is de werkelijke boodschap van 1 april wel de volgende: je kan altijd opnieuw beginnen als je zoals een onschuldige dwaas de juiste weg kiest en je niet laat wegsturen als grap naar een nutteloze bestemming. Het is dus nog niet te laat: je kan ook op 1 april beginnen, een nieuwe weg inslaan. Als je dit leest, is dit eventueel een boodschap? De boodschap van een aprildwaas 🙂

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief My Secret Tips

Wil je de geheimen van een schrijver kennen? Wil je verhalen rond mysteries, mythologie en taal? Wil je tools voor creatievelingen leren kennen?

Eén keer per maand. Als de muze het tenminste toelaat.