Je moet opletten welke foto’s en tekeningen je op je website plaatst. Dat weten de meesten onder julle wel. Zo is één van de meeste vragen die je je kan stellen als je een website of sociale media hebt, het plaatsen van foto’s. Hoe zit dat alweer?
Je mag je eigen blog of site altijd opfrissen met volgende foto’s:
1. je eigen foto’s of foto’s van iemand waarvan je de toestemming hebt gekregen (met vermelding naam),
2. auteursvrije foto’s zoals bijvoorbeeld van Unsplash of andere websites (zie deze blogpost),
3. foto’s of tekeningen waarvan de maker al minstens 70 jaar gestorven is,
4. foto’s die je embedt, dus waarvan je de link plaatst naar de bron (de foto is dus niet geupload naar je website). Je moet wel zeker zijn dat de website waarvan je de foto haalt het auteursrecht zelf niet schendt, anders heb je ook een probleem.
Zie deze blogpost voor tips.
Europese richtlijn over copyright
In 2019 werd de Europese richtlijn over copyright op internet goedgekeurd. Het doel zou zijn om de Amerikaanse giganten Google, Youtube en Facebook te laten betalen aan Europese makers (auteurs, fotografen, grafici) om piraterij terug te dringen. Daarbij zou een verplichte filter gebruikt moeten worden door de grote techgiganten die controleert op de schending van auteursrechten. Want als je een beetje rondsurft, heb je het al gemerkt: sommige teksten kom je talloze keren tegen en het zijn steeds dezelfde: niets origineels of creatiefs, gewoon knippen en plakken. Door de verplichte filter zou je maar kunnen uploaden als je deze test doorstaat. We zouden ook minder vrij worden om door te linken naar fragmenten. Uitleg over deze Europese richtlijn vind je op de website van de FOD Economie. Deze richtlijn moet omgezet worden in nationale wetgeving. Als je een antwoord zoekt op vragen over auteursrecht, kan je via deze link een FAQ vinden van de FOD Economie. Ik kijk af en toe eens naar deze site als ik een vraag heb over auteursrecht. Tja, eens ambtenaar geweest, verwijs je vaak nog altijd naar de overheid voor info, het zal in mijn genen zitten.

Elke auteur is een beetje een dief
Schrik je van deze titel? Hoef je niet te doen, want elke auteur, scenarist, publicist is altijd wel een beetje een dief. Picasso zei het al: kunst is diefstal. Want we komen soms een mooie zin tegen, een interessant idee, een leuk scenario die je kan gebruiken in je boek, scenario, verhaal of column, dus stelen we altijd wel een beetje. Soms komt een in je op dat je ooit al jaren geleden ergens anders hebt gezien, maar je weet niet meer waar of wanneer. Je wordt altijd beïnvloed, want we zijn allemaal verbonden met elkaar. We leven in een informatiemaatschappij waar de informatie nog nooit zo voor het rapen was. Een interessant boek over de stelling dat iedere creatieveling een dief is (zeg eens eerlijk, door wie laat jij je inspireren? van wie verzamel je quotes?) is het boekje van Austin Kleon: Steal like an artist. Ik kwam het tegen toen ik op zoek was naar informatie hoe je je creativiteit kan boosten. Iets dat elke kunstenaar wil.
10 manieren om je creativiteit te verbeteren
In zijn boek beschrijft hij 10 manieren om je creaviteit te verbeteren:
1. Beter slim gejat dan slecht bedacht
2. Je kunt al beginnen schrijven vóórdat je weet wie je bent
3. Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen
4. Gebruik je handen
5. Nevenprojecten en hobby’s zijn belangrijk om te weten waarover je kan schrijven
6. Maak goed werk en deel het met anderen
7. Grenzen bestaan niet meer
8. Wees vriendelijk (we leven in een kleine wereld)
9. Wees saai (alleen zo raakt je werk af)
10. Creativiteit is schrappen
Het boek is een echte aanrader voor al wie creatief wilt bezig zijn, prettig geschreven ook. Ik heb er veel aan gehad. Zal je misschien wel merken in één van mijn volgende boeken.
Schrappen bij het schrijven is moeilijk
Vooral die laatste, daar heb ik het moeilijk mee. Het voelt een beetje al een moord die je pleegt op je kind om in mijn schrijfgenre te blijven. Mijn volgende boek dat ik van plan was om te publiceren: het mysterie van de zwaan, daar moet ik grondig in schrappen. Ik dacht dat wel, mijn redacteur Frank heeft het bevestigd wat ik al vermoedde. Nu ja, voordeel is dat ik er meer dan één boek uit kan maken. Alleen, ik krijg nog altijd af en toe informatie die ik ‘toevallig’ (toeval bestaat niet) tegenkom over het onderwerp. Dus vrees ik dat ik beter eerst het tweede deel van de serie Niets is wat het lijkt zal afwerken.
Als selfpublishing auteur moet je immers je weg zelf zoeken. Eigenlijk ben ik daar niet zo rouwig om: het is soms wel zoekwerk, je bent onzeker, maar de reis is zo mooi om volledig zelf een boek te schrijven, te laten drukken en te publiceren. Je leert zoveel bij. En hé, wat zou het leven zijn als je niet af en toe eens uit je comfortzone kan treden. Dus twijfel niet in deze coronatijden: als je een boek wilt schrijven: doe het vooral!
Lees ook:
Welk masker draag jij?(Opent in een nieuwe browsertab)
De doos van Pandora(Opent in een nieuwe browsertab)
De schatkist van een bibliotheek(Opent in een nieuwe browsertab)