Blog

Ons leven is soms als een Ikeakast

Je leven is als een Ikeakast, heb je daar al op gelet?


Je weet nooit wat te verwachten. Soms is de verpakking groter dan verwacht, soms valt de verpakking mee, maar je weet nooit wat er in zit. De kast kan groter en steviger zijn dan gedacht of zwakker en kleiner. Het is altijd een verrassing, net als het leven. Je hebt een plan nodig om je kast, je leven in elkaar te steken. Zonder plan, geen kast. Maar soms is het net iets avontuurlijker of handiger om het plan dat je hebt eventjes niet te volgen. Gedurfd, riskant, je weet niet wat je krijgt. Soms valt het tegen en moet je opnieuw beginnen en soms gaat het gemakkelijk om zo je kast in elkaar te krijgen. Maar zelfs al volg je het plan dat uitstippelt wat je moet doen, dan nog kan het zijn dat het de verkeerde kant uitgaat. Wat doe je dan? Je begint gewoon opnieuw. Of soms lukt het zelfs om de kast in elkaar te krijgen, ondanks dat je iets verkeerd hebt gedaan. Je wilt het opgeven, maar toch doe je door, dat is de enige manier om de kast in elkaar te krijgen, om je leven op de rails te krijgen.

Ons leven is als een Ikeakast. Die is vaak steviger dan je dacht. Je kan er creatief mee omspringen, ze noemen dit Ikeahacks, met een verrassend resultaat. Je leven is als een Ikeakast: je bent altijd trots als je kast uiteindelijk klaar is en op zijn plaats staat. Het heeft vaak bloed, zweet en tranen gekost. Het zette soms je relatie onder druk. Het was een uitdaging, net zoals je leven. Maar vooral ben je trots dat je meer kan dan je dacht. Zo is het in het leven: je kan meer dan je dacht: Ik Kan Echt Alles als ik mijn levensweg, de juiste weg volg (Oikia in het Fins is rechte, juiste weg). Alleen en/of met anderen. Dat is jouw Ikeakast: Iken-de-anderen. Daarom draait het: je leeft niet alleen, maar met anderen. Daarom is het belangrijk om kerst op een ander manier te vieren. Jouw plan om je kerstkast in elkaar te steken, werkt niet. Dus wees creatief, doe een Ikeahack met kerst en vier een origineel kerstfeest. Ikea, Met anderen, want er zijn manieren genoeg om veilig in overeenstemming met de regels, toch kerst met anderen te vieren.

Het woord kerstmis zegt het zelf, als je eventjes met de letters tovert. Mijn vaste lezers weten dat ik hou van woordspelletjes, ik kan het niet laten om er opnieuw eentje te maken. en letters door elkaar halen De inspiratie kwam tijdens, je raadt het nooit: het in elkaar steken van een Ikeakast. Wat is kerstmis als woord meer dan : kerst-sterk en mis, missen. Kerstmis is sterk zijn, zelfs al mis je anderen bij jouw thuis. Kijk naar een kerstboom: een boom, staat eigenlijk ook symbool voor de levensboom, je leven. Een boom groeit, trotseert orkanen en wind, blijft staan ondanks regen of felle zon. Boom, tree, three, drie: dat mag je doen als alleenstaande met kerst: twee knuffelcontacten hebben, dus met drie. Zou de christmastree de inspiratie geweest zijn voor de keuze van drie, tree?


Ikea, oikia in het Grieks betekent overigens huis, een gezin. Vier kerst met licht in deze coronaduisternis. Het woord oikia staat overigens in de Bijbel, in vers Mattheus, 2:11: “Ze gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder.” Net als in vers Mattheus, 5:15: “Men steekt ook geen licht aan om hem vervolgens weg te steken onder de korenmaat,  nee, men zet hem op een standaard zodat hij licht geeft aan iedereen in je huis.” Kerst gaat over een geboorte, een nieuw leven. Een hergeboorte. Gebruik deze tijd om zelf hergeboren te worden, om het leven anders te zien en gebeurtenissen, natuur en mensen meer te appreciëren. Laat je licht schijnen op jezelf en je leven. Het is tijd voor het opstaan van een nieuwe mens in je eigen cocon, bij jouw thuis: een nieuw Ik. Met als motto: Ik Kan Echt Alles, met of zonder corona, met of zonder Ikeaplannetje. Want zelfs al staat je Ikeakast nu wankel, je kan altijd opnieuw beginnen. Nieuw of uus in het Ests, lijkt wel een beetje op huis in het West-Vlaams, niet?

Ach, ik zal mijn Ikeakast maar verder in elkaar steken. Waar lag dat plannetje nu weer? Hopen dat het lukt.

Lees ook:

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars
Wat doe je als je twijfelt?
Schrikkeldag

Foto: Semen Borisov via Unsplash

We dragen allemaal een muilband

Mijn oom heeft een naam voor de mondmaskers die we moeten dragen: muilbanden. Ik denk dan aan muildieren. Wij zijn vandaag muildieren. Grappig dat mijn oom dat zegt, want als je het in het Westvlaams zegt, dan klinkt het als “mulband”. Natuurlijk maak ik daar andere taalassociaties mee, je bent schrijver of niet. Taal en enkele andere gedachten. Tja, je bent hooggevoelig of niet om dingen anders te bekijken. Hieronder staan een aantal andere blogberichten met een andere kijk op deze coronatijd.
Hier gaan we.

Muil, mule, ezel

Muil of in het Westvlaams een “mule”. Automatisch denk ik dan aan ‘une mule’, een ezel. Of komt het doordat de bijnaam voor de dorpelingen in ons dorp ezelboeren is? Ik weet het niet, ik maak gewoon de associatie met een ezel als ik het woord muilband, “mulband” hoor.

Wij zijn door corona een muildier geworden die met zware lasten symbolisch een berg opklimmen. Een muildier is een vermenging van een paard met een ezel. En laat dat nu zijn wat wij zijn geworden. Ik verklaar me nader.

Une mule is Frans voor een ezel. Een ander woord voor ezel is un âne. Je denkt wellicht dat het niet leuk is om vergeleken te worden met een ezel. Maar laat een ezel nu eens een dier zijn dat symbolisch in de geschiedenis veel meer verbergt dan wij denken. Een ezel staat soms symbool voor een ingewijde of vaak ook voor heidens geloof. Het is een belangrijk dier: Jezus ging Jeruzalem binnen op een ezel, waarna zijn werk als profeet begon. Er was al een ezel aanwezig in de kerststal. Uit alle dieren die Jezus kon kiezen, koos hij een ezel. Een teken van nederigheid en wijsheid of zit er nog iets anders achter? Jezus was een ingewijde. Een ezel is koppig: hij staat soms stil en wilt niet verder gaan. Dat is de symbolische betekenis van de ezel: hij nodigt je uit om eventjes stil te staan bij jezelf. Jezelf of mezelf: de middelste letters vormen het woord…. juist, ja: ezel. Terugkomen wij wie je werkelijk bent: bij je ziel, in het Frans l’âme, een ezel is l’âne, als dat nu niet toevallig is?

Overigens reed in Don Quichote ook Servantes op een ezel en baadde Cleopatra in ezelinnenmelk om jong te blijven. Oké, iemand die dom is, krijgt ezelsoren of gaat dit gewoon om wie niet overeenstemt met het maatschappelijk ideaal? Hoe dan ook, een ezel is niet zomaar een dier. Symbolisch verwijst het naar onze ziel, de nood tot zelfreflectie. In die zin hebben we inderdaad nood aan een muilband, een band met een mule, onze eigen ezel, onszelf.

Het masker en de ezel

In twee vorige blogberichten (welk masker draag jij? en verandering hangt in de lucht) had ik het al over het masker dat vandaag zeer actueel is, maar in werkelijkheid gewoon verwijst naar onszelf als persoon. Terwijl ik bezig was met het opmaken van dit blogbericht kwam ik op een interessante video terecht van Peter De Graef, momenteel op televisie als ik me niet vergis in De Slimste mens ter wereld. Wat zijn resultaat ook is in deze quiz, hij heeft tonnen van wijsheid in zich. Toevallig praatte hij in de korte video Just talking ook over de ‘persona’ en maskers. Want wij dragen allemaal maskers: wij zijn…….. Vul maar zelf in. Wie ben je (zie ook deze blogpost)? Als je deze vraag krijgt, dan zal je automatisch antwoorden met je naam, beroep, achtergrond, interesses, enzovoort… Maar ben jij dat werkelijk?

Je gelooft dat jij die persoon bent, maar dat is niet zo. Dat is de wereld die wij zelf creëren. Dat is niet echt. Wie jezelf bent, wie je ezel is als het ware waarop je alle dagen rijdt, dat zie je pas, als je masker valt. Als de werkelijke persoon, het werkelijk wezen van jezelf wordt ontmoet. En daarvoor is er stilte en rust nodig. Ons echt leven, wie we zijn, zit achter ons masker. Ik moet eerlijk zijn, als auteur met een pseudoniem doe ik ook niets anders dan een masker opzetten, toneel spelen. Wie ik werkelijk ben, is voor mezelf.

Heel ons leven draait rond ons masker

Ons masker is alles bepalend voor ons. Want we voelen ons goed als we kunnen overkomen als mooi, met een ‘goed’ beroep, als we bekend zijn of als mensen ons, om het in het Westvlaams zeggen ‘bestoefen’, ons loven. Je voelt je dan blij, goed, misschien zelfs euforisch, maar dat is maar tijdelijk. Want als alles wegvalt, dan denk je ‘tel ik niet meer mee’? Als door corona je beroep, je werk, misschien zelfs je passie wegvalt en je alleen in je huis zit, zou dit gevoel je kunnen bekruipen, dat je niet meer belangrijk bent voor de maatschappij. Dat je niet meer meetelt. Maar het is juist dan, op die momenten dat je ezel kan tevoorschijn komen. Dat je aan zelfreflectie kan doen, ontdekken wie je werkelijk bent zonder het toneel van beroep, achtergrond, bekendheid, enzovoort… En dan ontdekt je er werkelijk iets is zonder alle decorum. Dat je bestaat, dat je er bent, wat er ook rondom je gebeurt. Je ziet jouw “mule”,”l’âne”, je ziel, jezelf, je ziel, je ezel.

We dragen allemaal een muilband
Foto: canva

Jouw ezel heeft paardenkracht

Als je door je masker kijkt, als het doek van het toneel dat je alle dagen speelt, is gevallen, dan merk je dat er iets in jou zit. Iets dat er altijd is. Dat je altijd bij je hebt. Je bezit iets waarvoor je niets hoeft te doen: jezelf met al je talenten, passies, creativiteit, energie. Ja, jij bent een vat vol creativiteit, energie, talent en passie. Die zitten soms diep begraven, maar ontdek je in tijden van isolement, in tijden waar je je hoofd kan leegmaken. Want met welke situatie je ook geconfronteerd wordt, die is nooit volledig hopeloos, er bestaat altijd een uitweg, een oplossing. Voel je je wanhopig? Keer naar binnen, onderzoek je ezel, mediteer, zoek de natuur op. Wanhoop vraagt om naar binnen te keren zodat er hoop kan ontstaan op een oplossing. Hoop krijg je door je te verbinden met anderen eens je jezelf beter kent. Terug contact gemaakt hebt met wie je werkelijk bent. Vergeet niet dat je hoe dan ook bestaat zonder dat je nood hebt aan beroep, achtergrond, naam of bekendheid. Jij bent er met al je talenten en creativiteit. Jij bent er, wat jouw situatie ook is. Jij bent er.

Om iets te bereiken, heb je je ezel nodig. Moet je jezelf ontdekken. Slechts dan kan je werk beginnen, kan je je passie beleven, je talent benutten. Het is jou geschenk, jouw sleutel: don (donner, geven)- key (sleutel), donkey of ezel. Zoals Jezus zijn ezel nodig had om Jeruzalem binnen te rijden of als je het liever niet-religieus wilt: je moet baden in ezelinnenmelk zoals Cleopatra of je ezel is jouw dienaar zoals Sancho bij Don Quichote. Jouw ezel is er altijd, heeft lasten te dragen, maar slechts daardoor ontdek je dat jouw ezel power bezit, paardenkracht. Die paardenkracht is dat wat altijd in jou zit: je talent, je passie, je energie, je creativiteit. Het is de paardenkracht van jouw ezel die hoop doet ontstaan dat je de top van de berg zult bereiken.

Je bent een muildier, een mengeling van een ezel met een paard. Nu enkel nog de berg op geraken. Taal, het blijft inspireren.

P.S.: had ik al vermeld dat de heilige die aanbeden werd tijdens de pest, dat andere dodelijke virus die de wereld die de wereld in zijn greep had, de heilige Antonius van Padua vaak afgebeeld wordt met een ezel? Maar dat zal ook wel weer toeval zijn wellicht.

Lees ook:

Verandering hangt in de lucht

Maria Lichtmis en het verband met het cijfer drie op de 33ste dag van het jaar

De herkomst van de meimaand en het merkwaardige verband met covid19

Regenboog

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

Regenboog

Op een vrijdag de 13de verwachten velen wellicht dat ik hierover een blogbericht zal schrijven, maar soms moet je je lezers verrassen door een blogbericht over de regenboog. Gisteren was er op veel plaatsen in België een regenboog te zien, ook in Lissewege. Regenbogen fascineren: ze verschijnen onverwacht, ze zijn prachtig, je ziet ze niet zo vaak en wil je ernaar toe lopen, je kan de regenboog nooit bereiken.

Kermis in de hel

Het is weer kermis in de hel‘, zegt mijn moeder altijd als ze een regenboog ziet. In veel streken is dit spreekwoord gekend. Een regenboog verschijnt op een moment dat de zon schijnt en het regent. Kermis in de hel, regen en zonneschijn: een regenboog wijst ons op een verandering, toont ons dat succes en geluk nooit komt zonder moeite, zonder zorgen of pijn. Zou dat de reden zijn dat in mythes en sprookjes beweerd wordt dat aan het einde van de regenboog een pot met goud ligt te wachten? Regenbogen hebben de wereld al altijd gefascineerd en komen al eeuwenlang terug in mythologie en verhalen.

Dus grijp ik terug naar mythologie, verhalen en de Bijbel om op zoek te gaan naar de waarde van een regenboog. Sommige symbolen en natuurfenomenen inspireren ons wereldwijd en het is altijd wonderlijk hoe alles bijna altijd in eenzelfde richting wijst. Het is mijn overtuiging dat de toekomst van de mens ligt in het vinden van zijn eigen spiritualiteit, over de godsdiensten heen. Dat is de weg om individualiteit binnen een universeel gevoel van eenheid te bereiken. Daarom is het kennen van zowel oude mythologie, eeuwenoude symboliek als verschillende religies een must om je eigen spirituele inspiratie te vinden. Om te groeien als mens. Het is een tijd om jezelf te leren kennen, om uit te vissen wat je inspireert, wat je nog dient en wat niet. Want we zoeken een houvast. Hou meer alles uit onze oude wereld in stukken uit elkaar valt rondom ons, hoe meer we een houvast nodig hebben. De regenboog is een teken dat we onverwachts zien om ons te doen herinneren dat er meer is op aarde dan louter een materiële wereld. Er bestaat een brug naar een andere manier van denken, voelen, leven. Daar herinnert de regenboog ons aan.

Regenboog in de mythologie en Bijbel

Regenboog in de mythologie

Een regenboog wordt in de mythologie vaak beschouwd als een brug tussen aarde en de hemel, een verbond tussen de mens en de goden. In de Noorse mythologie is de regenboog Bifröst, bewaakt door de god Heimdal. Het is de Asenbrug, ook wel wankele brug genoemd. Bij de Perzen is de regenboog de brug tussen levenden en doden. Voor goede geesten is de brug breed, voor de anderen smal. In Indië wordt de regenboogbrug gebruikt als een wapen tegen kwade geesten. Bij de Grieken was de regenboog Iris die als boodschapper van de goden optrad, net als Hermes (lees deze blogpost over Hermes). En zo zijn er nog voorbeelden van mythologische verhalen wereldwijd waarin de regenboog voorkomt.

Regenboog in de Bijbel

In de Bijbel komt de regenboog voor in het boek Genesis waar een regenboog verschijnt na de zondvloed aan Noah als teken van het verbond tussen God en de aarde. Dit staat letterlijk in Genesis 9:13 : “Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.” Daar heb is het weer: opnieuw het getal 13. Gelukkig is de getalswaarde van dit vers 22, een getal dat men wel eens het getal van de spirituele meester, van de meester-bouwer want dit getal zou duiden op het bouwen van een nieuwe wereld, van een nieuw leven. Ook op andere plaatsen in de Bijbel komt een regenboog vaak voor, net zoals in de christelijke kunst waar God of Jezus vaak afgebeeld worden op een regenboog.

Regenboog
Het Laatste Oordeel van Hans Memling – Musea Brugge, meer info via deze link.


Dat de regenboog verschijnt na een zondvloed is niet louter christelijk: voordien heb je een gelijkaardig verhaal waarin de godin Ishtar een regenboog als halsketting draagt nadat de aarde vernietigd is door een zondvloed. Isthar is een godin uit het oude Mesopotamië (3200 voor Christus) die ook Inanna (Sumerië), Astarte (Fenicië) werd genoemd, maar een gelijkaardige vrouwelijke godin vertegenwoordigt: godin van vruchtbaarheid, oorlog, seks en liefde. Ook wel de godin met de twee gezichten genoemd.

Het woord regenboog

In het Latijn is een regenboog arcus pluvius, in het Frans arc-en-ciel de vergelijking met de ark van Noah, de Ark des Verbonds in de Bijbel is treffend. Het Griekse arkhe betekent begin, oorsprong, basis (op deze Engelse website vind je een mooi overzicht over de betekenis van arkhe bij Aristoteles). Zoals in mijn blogbericht Er hangt verandering in de lucht al gemeld, staan we aan het begin van iets nieuws, een nieuwe wereld. Hoe die eruit zal zien, weten we niet. De regenboog vraagt ons om open te staan voor deze veranderingen, want ook zij is maar tijdelijk te zien aan de hemel. Zoekend naar antwoorden en inspiratie (een schrijver is altijd op zoek naar antwoorden en inspiratie) doe ik wat ik vaak doe: terugvallen op mijn gevoel. Dus ik ga naar mijn bibliotheek om op gevoel een boek uit de kast te nemen. Het boek dat mij het meeste aantrekt, neem ik uit de kast en dat sla ik dan open op een willekeurige pagina.

The book of joy

Het boek dat ik uit de kast nam is The book of joy van de Dalai Lama en Desmond Tutu. Tegenwoordig ook in een vertaalde versie te verkrijgen met als titel Het boek van de vreugde. Toen ik het boek opensloeg kwam ik terecht op pagina 224 en volgende tekst viel mij op:
“We zijn voorbestemd om in vreugde te leven. Dit betekent niet dat het leven gemakkelijk of pijnloos zal zijn. Het betekent dat we ons gezicht kunnen draaien naar de wind en de storm accepteren waar we doorheen moeten. We kunnen niet slagen door te ontkennen wat er bestaat. Het accepteren van de realiteit is de enige plaats vanwaar verandering kan beginnen. Als je groeit in je spiritueel leven, kan je alles accepteren wat er jou overkomt….” .
Dan gaat de tekst verder dat als er iets ergs gebeurt in je leven, de vraag niet is hoe je eraan kan ontsnappen, maar hoe je er iets positiefs kan van maken. Of hoe toepasselijk kan een tekst zijn? De grootste problemen die je krijgt, bijvoorbeeld door corona, kunnen de start zijn van iets nieuws, iets positiefs. Het begin van jouw eigen regenboog.

Regenboog

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

De boodschap van muziek

Promotie krijgen op een speciale datum

Ken jij de kracht van superhelden? Jij hebt deze ook!

De doos van Pandora

Foto: Yulia Gadalina via Unsplash

De boodschap van muziek

Gisteren een blogpost geschreven over wapenstilstand, singles day en corona. Over een nieuw begin, een verandering die op komst is. Over de cyclus van het leven. Niets speciaals zal je zeggen. Nee, inderdaad. Maar na het schrijven van deze blogpost kwamen toevallig twee liedjes in mijn richting gewaaid. Toen ik boven aan het opruimen was (ik ben verhuisd in april, maar een zware hersenschudding in mei heeft roet in het eten gegooid om te schilderen, kasten in elkaar te steken en alles uit te pakken, dus ik leef nog altijd gedeeltelijk tussen de verhuisdozen waarbij ik soms hopeloos op zoek ben in welke doos iets ligt. Vervelend als je schrijver bent met een grote bibliotheek en je zoekt dat ene boek…), hoorde ik dus muziek. Ik weet niet van waar deze muziek kwam. Vanuit de verte van beneden. Mijn moeder had blijkbaar televisie of radio opstaan en ik hoorde haar meezingen. Het was met een liedje uit de jaren vijftig van Jo Leemans. Que sera, sera.

Que sera, sera

Que sera, sera, wat zijn moet dat zal zo zijn. Wat uiteindelijk wil zeggen: berust in je lot, neem het leven zoals het komt. Het is filmmuziek in de oorspronkelijke versie van Doris Day. Uit een klassieker van Alfred Hitchcock: The man who knew to much. Een misdaadthriller, een kolfje naar mijn hand dus. Nadat je een kwartier voordien een blogpost had geschreven over een nieuw begin, vond ik dit wel een grappig toeval.

Que sera, sera van Jo Leemans

Let it be

Dat was het eerste liedje. Diezelfde avond kijkt mijn moeder naar Blokken. Ik lig in de zetel omdat ik terug duizelig was nadat ik iets te veel had uitgepakt (hoofd naar beneden is nog altijd een probleem). Het was een vraag in Blokken die gesteld wordt in verband met Let it be van The Beatles. Ik schonk er niet veel aandacht aan. Totdat mijn moeder, die nooit zingt tijdens Blokken, nu wel het refrein begint te zingen. “Let it be, let it be”, klonk er naast me. Oké, als er zoveel aandacht wordt geschonken aan een lied, dan heb je wel mijn aandacht. Zeker omdat mijn moeder vroeg om de tekst op te zoeken. Opnieuw een lied dat gaat over de dingen laten zijn. Laat het los. Waar ik nog nooit op gelet had, was dat dit lied eigenlijk een modern Marialied is. Wie mij kent, weet dat ik een bijzondere band heb met Maria. Door mijn tweede voornaam. Door mijn thriller waarin staat dat kerken van Onze Lieve Vrouw in de vorm van een sterrenbeeld staan, maar ook door mijn persoonlijke geschiedenis, maar dat is een heel ander verhaal.

Merkwaardig dat ik daar nog nooit op gelet had. De eerste zinnen zijn nochtans duidelijk: “Wanneer ik mezelf in tijden van moeilijkheden bevind, Moeder Maria komt dan naar mij en spreekt woorden van wijsheid: Laat het los. En in mijn uur van duisternis, staat zij recht voor mij en spreekt woorden van wijsheid: laat het los.” Dat is dus duidelijk. De dingen zullen zijn als ze moeten zijn. Laat dingen los en een antwoord zal komen via Maria. Maria, de koningin van de hemel, de voortzetting van de energie van de vrouwelijke moedergodinnen zoals Isis, Gaia, Cybele, Ishtar, Inanna, Astarte, Anu/Birgid, Freya, enzovoort. Al deze godinnen staan voor vruchtbaarheid en de cyclus van het leven. Ik wist niet dat The Beatles zo’n bewondering hadden. De vrouwen en vrouwelijke energie is in opmars. Ik ben wel spiritueel aangelegd, dus misschien moet ik mij nog eens wenden tot Maria. En dingen gewoon loslaten. Wat zijn moet, zal zo zijn.

Laat alles los

Loslaten is het enige wat we allemaal kunnen doen in deze coronatijden. Los laten van ons vroeger leven, ons vroeger sociaal leven, ons vroeger beroepsleven. Misschien wel loslaten van de toekomst die je voor ogen had. Dus laat los:

 1. laat de dingen los die je toch niet kan controleren, corona is er.
 2. laat los wat anderen over je vinden, doe wat je wilt doen.
 3. laat jouw perfectionisme los, je kan toch nooit perfect zijn.
 4. laat verwachtingen die je hebt van anderen los, verwacht niets en krijg onverwachts meer.
 5. laat overbodige wensen los, je kan met minder ook leven.

We voelen ons vandaag misschien gekortwiekt, gevangen, maar loslaten is de sleutel van om de poort van je gevangenis te openen richting meer vrijheid. Als je iets wilt bereiken, als je wilt groeien moet je kunnen loslaten. Juist daarvoor is dit de ideale tijd omdat we meer tijd hebben voor zelfreflectie in deze coronatijd door de lockdown. Lock, slot. De sleutel voor jouw slot is dus loslaten. Los, slot, drie letters zijn al gelijk. Laat los en bepaal je lot. Hé, nog drie letters die voorkomen in het woord ‘slot’, als dat niet een leuk woordspelletje is: slot, los, lot. Zoek de dingen die je al lang verbergt: talenten, gevoelens, passie. Toon ze aan de buitenwereld, zonder schaamte.

Recent was ik in een lokale winkel waar de eigenares vertelde dat ze in haar eentje soms liedjes maakt en inzingt. Ze laat ze soms horen aan haar familie en daar blijft het bij. Is dat nu niet jammer? Doe jij ook zoiets, laat dan gewoon alle vooroordelen, meningen los. Alles gedachten die je vooraf ingepompt zijn. Ze dienen tot niets, behalve dat ze je tegen houden om iets te doen waar je hart ligt. Je hart dat nu op slot zit. Dus zoek de sleutel, laat los en doe wat je al altijd stiekem hebt willen doen. Doe het nu, niet later. Want als er iets is dat mensen betreuren als het zeer slecht met ze gaat en ze op het einde van hun leven zijn, dan is het dat ze niet iets hebben geprobeerd dat ze wilden doen. Laat dus los. Que sera, sera, wat zijn moet, dat zal zo zijn. Let it be.

De boodschap van muziek

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Ontmoeting met de patroonheilige van de schrijvers en journalisten

De doos van Pandora

Wat doe je als je twijfelt?

De chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft.

Verandering hangt in de lucht

Foto: Ankush Minda via Unsplash

Een mistige ochtend

De mist hing vanmorgen laag tegen de grond toen ik het rolluik van mijn slaapkamerraam omhoog trok. Zo zal het wellicht ook geweest zijn. In de loopgraven in de Westhoek. Mist waardoor je amper kon zien waar je stond. Eenzaam, verlaten, wachtend. Niet wetend wat de volgende dag of weken zou brengen. Weg van je familie, een eenzame foto in je jaszak als aandenken opdat je ze niet zou vergeten. De stemmen van je dierbaren hoorde je enkel nog in je hoofd. Met je voeten in de modder, wachtend. Het duurde nu al vier jaar. Vier jaar oorlog. Vier jaar verlies, ellende, dood. Je hoopte dat het ooit zou stoppen. En dan op 11 november 1918 om 11 uur was het zover: wapenstilstand. Het moet onwezenlijk geweest zijn. Stop. Gedaan. Terug naar de dagdagelijkse wereld. Die toen je terug thuis was helaas ook veranderd bleek. Net als jij.

Wapenstilstand WO I

We herdenken vandaag de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar geleden is het al. Nog niet vergeten, of toch? Want toen ik mijn mailbox opende, werd ik overstelpt met kortingen voor “singles day”. Oké, ik ben single, dus zou blij moeten zijn met de mogelijkheid om mezelf eens te verwennen door te shoppen met extra korting. Toch voelde het niet juist. Nee, dit was geen dag om volop te gaan shoppen. Het ligt misschien aan mijn hoogsensitiviteit, maar ik voelde veeleer een tristesse in mijn hart die er bleef hangen als mist over een veld. Melancholie, dat is misschien het juiste woord. Alsof het lijden van al die gesneuvelden uit WO I mij onzichtbaar raakten door de mistflarden heen. Nee, het voelt niet juist om op deze datum een nieuwe hoogdag voor het materialisme, het shoppen te introduceren.

Dat juist 11 november de dag van de wapenstilstand is, zou dat te maken hebben met de feestdag van Sint-Maarten van Tours en de Sint-Maartensvuren, vraag ik me af? Sint-Maarten was een heilige, een legerofficier die zijn mantel in twee sneed om eentje aan de armen te geven. Wellicht is het feest door de kerkelijke overheid ook op deze dag geplaatst, na Samhain, het Keltisch feest waar de doden dichter bij ons waren (nu Halloween) en de vuren die aangestoken werden ter ere van de Germaanse god Wodan. Al het vee werd dan op stal geplaatst om de komende winter te overleven, er werd feest gevierd waarbij ganzen werden geslacht. Dat juist een feestdag ter ere van een Germaanse (Duitse) God Wodan diende als wapenstilstanddag vind ik een absurde speling van de geschiedenis.

Vergelijking met corona

Je kan veel gelijkenissen vinden in de periode WO I en deze coronatijd. Er woedt nu ook een oorlog, maar dan tegen een onzichtbaar virus, niet tegen een gekende vijand. In de ziekenhuizen worden er elke dag veldslagen geleverd die wij op het thuisfront niet zien. Mensen die eenzaam in het ziekenhuis liggen, alleen in het woonzorgcentrum verblijven of singles die nu al twee weken in isolatie leven. Ja, happy singles day! We zijn net als soldaten aan het front, eenzaam wachtend op betere tijden. Niet weten wanneer we uit de loopgraven kunnen komen.

Alleen hebben wij internet, wij kunnen elkaar zien, elkaar horen, zelfs vanop duizenden kilometers afstand. Wij staan niet in weer en wind op wacht. Wij hebben voedsel in overvloed en hoeven niet te vrezen voor een knorrende maag. Wij hoeven niet te vrezen voor die verdwaalde kogel. Wij hoeven enkel het virus te vrezen dat dankbaar gebruik maakt van de burgers die onachtzaam maatregelen aan hun laars lappen. Dat is onze onzichtbare, verdwaalde kogel die ons onverhoeds kan treffen.

Solidariteit en kameraadschap hielp toen de soldaten door de oorlog, zoals solidariteit en vriendschap, mededogen, ook voor wie je niet kent, ons vandaag door deze coronatijd zal helpen. We plaatsen lichtjes voor de ramen om onze strijders aan het coronafront te ondersteunen. Elf november heeft iets met vuur. De Sint-Maartensvuren vermelde ik al. Vaak wordt dan ook verwezen naar de Bijbel die inspiratie zou geboden hebben voor de Sint-Maartensvuren (de echte inspiratie waren natuurlijk de feesten van de Kelten en de Germanen, maar die waren heidens). In de Bijbel staat in Lucas 11:33 (let op de elf en dan nog eens 3 x 11 = 33): “Wie een lamp aansteekt, zet hem niet in een donkere nis, maar plaats hem op een standaard zodat zij die binnenkomen het licht kunnen zien.” Dat is wat wij nu exact doen om de mensen van de zorg te ondersteunen en al wie het kan gebruiken: een licht aansteken dat iedereen kan zien.

Elf: het gekkengetal

Vaste lezers weten al dat ik gefascineerd ben door numerologie. In een vorige blogpost heb ik het al eens gehad over elf, het gekkengetal. Want 11 november is ook de start van het carnavalsseizoen, vooral in Duitsland. Elf of alf verwees in het bijgeloof naar geesten. Dit jaar hebben we 4 keer het gekkengetal: 11-11-2020 of 11-11-22 als je de ‘0’ wegdenkt, samen 44. Hetzelfde getal als 11:33, het zojuist genoemde Bijbelvers. Ook dat is samen het getal 44. Het getal vier staat in de Griekse en de gnostische numerologie voor de groei tijdens de strijd tegen limieten. Na een strijd waarbij je tegen je grenzen aanloopt, volgt een groei. Als maatschappij en/of persoonlijk. In de Vedische numerologie staat 4 onder andere voor rebellie en strijd. Vandaag is dus een strijddag: tegen corona, voor het respect voor de herdenking van WO I, los van commerciële acties als singles day.

Twee keer 4 is ook 8, het getal van de eeuwigheid (lees hiervoor deze blogpost over de nacht en de acht). Acht staat voor de eeuwig durende cyclus van de tijd, waar elke cyclus altijd een begin en een einde kent. Na de zeven dagen van de schepping, was de achtste dag een nieuw begin. De achthoek die gebruikt wordt in kerken (8 is ook onderdeel van de Fibonacci-getallenreeks) verwijst niet enkel naar de eeuwigheid, maar naar de overgang, het overschrijden van de drempel naar een nieuw begin (het koor van veel kerken heeft iets met het cijfer 8, bijv. ook de kerk in Lissewege). Het levenswiel heeft 8 spaken (denk ook aan het achtvoudig pad in het Boeddhisme). In de Tarot staat de kaart bekers 8 voor het afscheid nemen van iets en een onzekere toekomst. Je verlaat een bekende omgeving met pijn in het hart. Ook de andere tarotkaarten met 8 hebben iets te maken met een nieuw begin (zie ook mijn blogpost ‘Verandering hangt in de lucht’).

Het wiel van eeuwigdurende verandering

We zitten allemaal in het wiel van eeuwigdurende verandering gevangen. We zijn gevangen, want we weten niet of de wereld die we kenden voor corona ooit terugkeert. We zijn gevangen want we weten niet hoe onze toekomst er uit ziet. We zijn gevangen want we leven met minder ‘lif(v)e’-contact met elkaar. We zijn gevangen, want we komen niet meer buiten zonder mondmasker. We zijn gevangen in onszelf. Want deze gevangenschap dwingt je van vragen te stellen aan jezelf.

We mogen dan wel gevangen zijn, maar we zijn ook vrij. We zijn vrij in onze gedachten. We zijn vrij om te praten met wie we willen. We zijn vrij om te kijken naar wat we willen. We zijn vrij om lief te hebben. We zijn vrij om ons leven te organiseren op de manier die het best past volgens de omstandigheden. We zijn vrij om te bepalen hoe we ons leven willen verder zetten de komende weken, maanden, jaren, tijdens en na corona. We zijn vrij.

Is het tijd om aan het levenswiel een extra draai te geven voor jezelf? De oude wereld verlaten we hoe dan ook, er zal een nieuwe in de plaats komen. De vraag is: blijf je liever in gevangenschap je vastklampen aan jouw oude wereld of ben je bereid om, zelfs al is het met pijn in het hart, een stap te zetten naar een nieuw, onbekende wereld? Wat dat is, maak jij uit: ander werk, andere relatie, andere woonplaats, andere gewoontes. Er is iets dat vandaag vraagt naar een nieuw begin, de vier en de acht roepen erom. En wat je ook in gedachten hebt, het is niet gek wat je wilt doen. Op deze dag 11 november mag je gek doen, mag je iets beslissen dat de buitenwereld misschien niet begrijpt. Mag je je eigen vuur, je eigen licht aansteken om dat te doen wat je stiekem al altijd wou doen. Dus zaag aan die tralies van je gevangenis en ontsnap. De wereld bereidt zelf al haar eigen ontsnapping voor, je voelt het, er gloort opnieuw een klein lichtje aan de horizon dat deze coronatijd niet eeuwig zal duren.

De wereld staat niet stil, alles evolueert. Wij zitten gewoon gevangen in de wereld rondom ons, in het wiel van eeuwigdurende verandering. Hoe we ermee omgaan met nieuwe situaties, dat bepaalt welke draai we ons eigen levenswiel kunnen geven. Maar ondanks het feit dat alles verandert, heb ik het er wel moeilijk mee dat vandaag, de herdenkingsdag van wapenstilstand gewoon een nieuwe commerciële dag wordt: singles day. Dan zeg ik liever single day: laat dit de enige dag, the single day, zijn van 2020 waar je gek mag doen, waar je beslist om te groeien, om met iets nieuws te beginnen. In 1918 was deze dag het begin van vrede. Het verlaten van de oorlog. Welke situatie wil jij achter je laten? Welk begin is 11 november 2020 voor jou? Plots weet ik waarom ik me zo melancholisch voel. Ik zal iets achter me laten omdat er iets nieuws op mij ligt te wachten. Wat weet ik niet, ik voel het. Laat het levenswiel zijn werk maar doen op deze dag van het gekkengetal.

Bronnen:
FANTHORPE, L. en FANTHORPE, P., Mysteries and secrets of numerology, 2013.
JOHARI, H., Numerology. With tantra, ayurveda and astrology, 1990.

Een mistige ochtend

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Alaaf: de herkomst van carnaval

Welk masker draag jij?

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

De verborgen betekenissen in namen

Verandering hangt in de lucht

De schatkist van een bibliotheek

Foto: Jakub Kriz via Unsplash

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars

Dit weekend heb ik enkele blogposts geschreven rond muziek, The masked singer en Sandra Kim (zie de blogberichten Verandering hangt in de lucht en De Chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft). Ik vroeg me de afgelopen dagen af: waarom? Ik ben al heel mijn leven gefascineerd door het Eurosongfestival. Is het door de muziek, de optredens of het internationaal karakter, het wedstrijdaspect? Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat het wel het ene jaar meer is dan het andere jaar. Het hangt een beetje af van de kandidaat die België zendt en/of de muziek me bevalt. Hooverphonic kondigde gisteren ook aan dat ze opnieuw met Geike Arnaert in zee gaan. Ooit een optreden van Hooverphonic in deze bezetting gezien en de energie op het podium spatte ervan af. Ben eens benieuwd wat dat gaat geven op het volgende Eurosongfestival.

Voor Sandra Kim heb ik altijd een boontje gehad: ze is geboren in hetzelfde jaar, is ook kinderloos en haar overwinning maakte destijds een enorme indruk. Het liedje vond ik toen ook wel leuk. Dat iemand van mijn leeftijd dit kon, zo’n internationale wedstrijd winnen, zo’n performance geven, vond ik zo’n fantastische prestatie dat ik toen dacht: zoiets wil ik ook wel ooit verwezenlijken. Maar hoe loopt het leven, tot nu toe heb ik nog geen Eurovisiesongfestival gewonnen, mijn zangtalent indachtig, maar logisch ook. Maar toch bleef het in mijn hoofd knagen, waarom trok dit me zo aan? Was het omdat ze dertien jaar was toen ze won. Mijn vaste lezers weten dat ik iets heb met het getal dertien door mijn thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp. Een getal dat verwijst naar liefde, moeder aarde, Maria-Magdalena, een getal van ingewijden en dat staat voor transformatie. Nee, dat kon het niet zijn. Wat was het?

Het universum geeft een antwoord op je vragen

Zoals ik de laatste tijd al vaak heb meegemaakt, kreeg ik het antwoord op deze vraag een beetje later in mijn schoot geworpen. Er was een nieuwsitem op VTM-nieuws over de mindere kansen die mensen zouden hebben met een voornaam die eindigt op een -y. Mijn echte voornaam eindigt op een -y, dus het bericht wekte onmiddelijk mijn interesse. Er staat ook een artikel over het nadeel van bepaalde voornamen op Het Laatste Nieuws. Toevallig heb ik dit weekend ook een blogbericht geschreven over de verborgen betekenis van voornamen van de Amerikaanse presidenten en de verklaring van mijn pseudoniem. Misschien maar goed dat ik een andere voornaam in mijn pseudoniem gekozen heb, dacht ik. Maar waarom die fascinatie voor het Eurovisiesongfestival. Het antwoord kwam bij dit nieuwsbericht op VTM toen mijn mama plots zei, ‘Jij hebt je naam gekregen door de overwinning van Vicky Leandros op het Eurosongfestival in 1972′. Oké, toen begreep ik plots de onzichtbare band met het Eurovisiesongfestival en de winnaars. Door een overwinning heb ik mijn voornaam gekregen. Enkele dagen daarvoor had mijn moeder bij het opruimen toevallig een briefje gevonden waarop de namen stonden die ik normaal zou gekregen hebben. Maar de overwinning van Vicky Leandros heeft daar dus een stokje voor gestoken. Alhoewel ik wel moet zeggen dat het liedje Après toi nu niet zo’n vrolijk nummer is. Het gaat wel over een allesverterende liefde. Maar genoemd worden naar een Duitse zangeres, geboren in Griekenland die in het Frans zingt en voor Luxemburg optrad. Dat aspect bevalt me wel. Net als haar succescarrière. Zou dat een voorteken zijn?

Zoals reeds in de blogpost over de verborgen betekenissen in namen al lichtjes aangehaald, wordt vaak geloofd dat de naam het lot van een persoon positief beïnvloedt. Vroeger werd in de christelijke godsdienst een kind vaak vernoemd naar de heilige op wiens dag hij of zij geboren werd (lees deze blogpost over mijn geboortedatum). Mystici geloven dat niets toevallig gebeurt en dat als een baby een bepaalde naam krijgt, deze voor een bepaald lot is voorbestemd. De naam van een persoon en zijn leven zijn verbonden aan de goden en de mensen die deze goden aanbidden. Zelfs in de wetenschap wordt niet altijd ontkend dat een naam invloed kan hebben op het karakter en gedrag van iemand. Het zou te maken hebben met het uitspreken van de naam. Dit veroorzaakt een geluid, een trilling die dan weer de energie rondom onzichtbaar beïnvloedt. De kwantumfysica ontdekt nog elke dag meer over de onzichtbare energiedeeltjes die ons omringen. Ooit wordt missschien het raadsel van de naamgeving ook ontdekt.

Vicky, Victoria was de Romeinse godin van de overwinning. Vaak afgebeeld met vleugels. Zij stond voor de overwinning in de strijd, maar ook vooral voor de overwinning op de dood. Haar Griekse equivalent is Nikè. Dat later engelen in de Christelijke godsdienst ook vleugels bezitten, is misschien wel te danken aan de Romeinse godin Victoria die de dood overwint.

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars
Godin Victoria op de overwinningszuil (Siegessäule) in Berlijn – bron: wikipedia

Aha, vandaar dat ik onbewust een boontje heb voor winnaars, mooie zangstemmen en muziek, mijn naam verwijst er naar. Nu wordt alles duidelijk waarvan mijn fascinatie komt. Het is gewoon energetisch. Ik moet bekennen dat ik ook sneakers (ik ben sneakerfan) van het merk Victoria heb gekocht. Kwestie van de overwinningsenergie nog een beetje in de verf te zetten.

Athene: godin van de kunsten

Het valt me nu op dat het feit dat ik schrijver, dus kunstenaar ben, ook niet te verwonderen is. De Griekse godin Athene, vaak Pallas Athene genoemd, wordt vaak afgebeeld met Victoria in haar handen. Zij is ook de godin van de strijd, beschermvrouwe van de handwerklieden en kunstenaars en van de wijsheid, helderheid van geest, de kennis en rede. Er zijn slechtere godinnen die jou kunnen vastnemen in hun handen. Dan het liefst Athena. Dus heb ik maar een beeldje gekocht om op mijn schrijftafel te plaatsen. Wie weet bezorgt Athene mij de broodnodige inspiratie voor een winnende bestseller? Het kan misschien helpen.

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars

Ze werd vaak afgebeeld met Victoria in haar handen en met een schild (Aegis), ook wel pantser of mantel. Op haar schouders een Gorgoneion (een ornament in de vorm van een gorgonenkop, het hoofd van monsterlijke vrouwen (gorgonen) uit de Griekse mythologie) met het hoofd van Medusa: symbool voor de donder en bliksem, dus de duisternis waaruit licht geboren wordt. Een spinrok voor wol of vlas behoorde soms ook tot haar attributen omdat zij ook weefde en spon (het lot?). Een slang en een uil waren de dieren die haar vaak vergezelden in tekeningen of beelden. Voor het bouwen van tempels en de scholing van kinderen werd zij aanbeden. Ze was de enige die de Griekse oppergod Zeus tot bedaren kon brengen als hij kwaad was. Ze werd dan ook geboren uit het hoofd van Zeus nadat hij vroeg zijn hoofd met een bijl in twee sloeg omdat hij hoofdpijn had. Dat is nog eens iets anders dan een pijnstiller nemen.

Dat is dus het wonderlijke aan het leven. Je krijgt soms ongevraagd de antwoorden die je zoekt. Hoe wonderlijk dat alles in elkaar klikt en hoe je verleden soms in het heden duidelijk wordt. Ik begin meer en meer te geloven in een lotsbestemming waarnaar alles uit je verleden leidt, een missie om te vervullen. Wonderlijk. Alleen dat winnen nog. Op welke manier ik de link met winnen, winnaars, overwinnaars moet interpreteren, dat is mij nu nog niet duidelijk. Maar dat komt wel. Zo leert mijn ervaring van de laatste jaren toch. Niets is wat het lijkt.

Dus zouden we niet allemaal de godin Victoria in gedachten houden, de energie van overwinnaars cultiveren, om covid te overwinnen? We zullen dit overwinnen, de vraag is alleen wanneer. “Amat victoria curam” of de overwinning houdt van zij die pijn overwinnen. Overwin het duister, wat je situatie ook is, eens zal het licht terug schijnen. Wij zijn winnaars, geen verliezers, wat we in de realiteit ook verliezen, we winnen altijd iets anders in de plaats. De eerste lichtjes in de duisternis, al is het maar in de vorm van mogelijke vaccins, schijnen al aan de horizon. Als godin Victoria nu nog maar eens een duwtje zou geven…

Bronnen:
LITTLETON, S. en FLEMING, F., Mythologie. Een geïllustreerde geschiedenis van mythen en verhalen uit de gehele wereld, 2004.
https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_(mythology)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pallas_Athena

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars


Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Een merkwaardige foto
Het mysterie van de zwaan
De herkomst van de meimaand en het merkwaardige verband met covid19
Gaia, moeder aarde, de kabbala en het getal 13


De chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft.

Is het door The masked singer en de overwinning van Sandra Kim (zie deze blogpost) of omdat ik me vandaag bezig gehouden heb met het zoeken van muziek voor het tweede deel in de boekenreeks Niets is wat het lijkt, dat ik inspiratie krijg over muziek? Ik weet het niet. Boek twee is nog niet klaar, verre van, maar het schrijven onderbreken om muziek te zoeken, is altijd goed om de inspiratie terug te doen stromen.

Hoe dan ook, opeens moest ik denken aan het sprookje van de Chinese nachtegaal van Hans Christiaan Andersen. Wie niet weet waarover het gaat, hieronder een korte samenvatting. Weet je het wel dan kan je verder gaan naar de tips uit het sprookje een beetje verder. Sprookjes verbergen onbewuste boodschappen voor kinderen (en volwassenen). Boodschappen en tips hoe met het leven om te gaan. Wij staan er alleen niet zo vaak meer bij stil. In sprookjes wordt oude symboliek gebruikt. Iets wat wij niet meer leren, maar ons onbewuste herinnert zich vaak wel de oude archetypische symbolen. Daarom hebben sprookjes (al dan niet in moderne vorm via Disney) de eeuwen overleefd en is het belangrijk dat ze worden verder verteld.

Het sprookje van de Chinese nachtegaal.

De keizer van China woonde in een prachtig paleis met schitterende tuinen. Naast de tuinen lag een woud waarin er een kleine nachtegaal leefde die zo mooi kon zingen dat wie hem hoorde, de tranen in de ogen kreeg. Wanneer de keizer de nachtegaal hoort, haalt hij een dienaar om de nachtegaal te gaan zoeken en naar het paleis te brengen. Op deze manier kan de nachtegaal voor de hofhouding zingen. De keizer is zo ontroerd door het gezang van de vogel dat hij de nachtegaal vraagt om in het paleis te blijven. De nachtegaal is akkoord en krijgt een gouden kooi.

Enige tijd daarna ontvangt de keizer een geschenk van de keizer van Japan: een mechanische nachtegaal die bezet is met edelstenen. Deze vogel kan ook een liedje fluiten. De keizer luistert meer naar de mechnische nachtegaal dan naar de echte nachtegaal. De echte nachtegaal besluit terug te keren naar het woud.

Na een tijd gaat de mechanische nachtegaal echter stuk. De keizer stuurt een dienaar naar het woud om de echte nachtegaal te zoeken, maar deze weigert naar het paleis te komen. De keizer wordt hierop ziek. Het is ernstig, heel het land is bezorgd en bedroefd. Op een nacht verschijnt de dood op de borst van de keizer en wordt hij geplaagd door visioenen van geesten die hem confronteren met zijn goede en slechte daden. Plots klinkt echter het gezang van de nachtegaal aan het slaapkamerraam van de keizer. Het gezang verjaagt de dood en de keizer wordt die nacht terug beter, tot verbazing en blijdschap van al zijn onderdanen.

(bron: Eftepedia – het sprookje is te bezichtigen in de Efteling, de uitgebreide versie kan je onder andere via deze link lezen)

De betekenis van het sprookje van de Chinese nachtegaal

Wat leert dit sprookje ons? Het lied van de nachtegaal staat voor de authentieke kracht in elk van ons: onze levenskracht, onze levensenergie, ons wezen, onze talenten en passies. De kracht die vanuit jezelf komt en je niet via kunstmatige ingrepen kan opwekken. Noch alcohol, drugs, koffie of andere stimulerende middelen kan deze levensenergie opwekken. Ook populariteit, positieve berichten of materiële extraatjes kan onze levenskracht niet doen ontstaan. Deze levenskracht, dit lied van de nachtegaal, bloeit als je betrokken geraakt bij een uitdaging van betekenis waar je vanuit je hart een bijdrage wilt aan leveren.

In het boek Het lelijke eendje gaat naar zijn werk van Mette Norgaard staat hierbij volgend voorbeeld om deze authentieke kracht te illustreren aan de hand van het verhaal van Billie Holliday met haar rauwe stem. Ze had een groot muzikaal talent maar kreeg producers lieten haar tweederangs liedjes opnemen. Ze bleef echter melodieën en teksten maken, waardoor ze gaandeweg fantastisch materiaal kreeg van producers. Hoe je het ook draait of keert: Billie Holliday raakte met haar muziek een gevoelige snaar. Haar leven was speciaal, soms zelfs hartverscheurend, maar die doorleefdheid hoorde je in haar stem. Ze stierf uiteindelijk na een hoop ellende door drankmisbruik.

Dat is het verschil tussen de mechanische en de echte nachtegaal: bij een echte nachtegaal hoor je de doorleefdheid, die is authentiek. De mechanische nachtegaal is berekend. Die oogt mooi, maar de sprankeling is niet echt, er is geen diepgang. Dat is de keuze die we allemaal in ons leven moeten maken: gaan we voor authenticiteit of voor berekendheid? Zijn we spaarzaam met de talenten die ons gegeven zijn of eerder gul? Leven we op automatische piloot of maken we ons potentieel waar? Gaan we op zoek naar onze essentie, wie we zijn?

De levenstips uit de Chinese nachtegaal

Uit het sprookje de Chinese nachtegaal kunnen we volgende tips halen die we onbewust meekrijgen als we het horen of lezen:

1. Zing zoveel je kan

Een nachtegaal zingt graag, zoals een schrijver graag schrijft. Doe wat je graag doet en doe het zoveel als enigszins mogelijk is. De nachtegaal zing mooier en mooier elke dag hij zingt waardoor hij de keizer ontroert. De vogel kan het zelfs opnemen tegen de dood. Dus maak jezelf de bedenking: zing jij elke dag?

2. Wind je niet op

In het verhaal maakt men geen verschil tussen het lied van de echte nachtegaal en de mechanische nachtegaal. Het echte talent kunnen ze niet onderscheiden van berekend zingen. De nachtegaal blijft echter altijd zingen: of het nu in het woud is of in het paleis. In sprookjes heeft het woud vaak de betekenis van zich terugtrekken in isolement, voor duistere, moeilijke periodes. Dus als jij je in je leven op één of andere manier ondergewaardeerd voelt: wat doe je? Blijf je zingen of ga je klagen? Doe je eigen ding, zelfs al wijkt dat af van ‘het normale’. Blijf jezelf trouw en zing.

3. Zoek de dingen die je energie geven

De nachtegaal is vastberaden: als de keizer meer naar de mechanische versie luistert, dan hoeft het voor hem niet meer en keert hij liever terug naar het woud om te doen waar de nachtegaal energie van krijgt: zingen. Hij weigert zelfs terug te keren als het hem gevraagd wordt. Waarom? In het woud, in zijn isolement doet de nachtegaal de kracht op die hij nodig heeft om op een later tijdstip anderen te inspireren en anderen kracht te geven. Het woud kan je in deze tijd ook vergelijken met de lockdown: een tijd om energie op te doen om daarna des te sterker te zingen. De nachtegaal blijft sterk omdat hij blijft doen wat hij het liefst doet en wat hem het meeste energie geeft: zingen. Dus stel jezelf de vraag: wat geeft je energie? wat put je uit? Kan je je meer toeleggen op de dingen die energie geven?

4. Zing uit volle borst

In het sprookje probeert de keizer de vogel te belonen (bijv. gouden kooi) en ook te straffen, maar niets heeft een effect op de nachtegaal. De nachtegaal wil vrijheid, betekenis hebben en een liefdevolle relatie (gesymboliseerd door de tranen van de keizer als de nachtegaal zingt). Door zijn kracht zingt de nachtegaal altijd prachtig. Omdat de nachtegaal weet wat hem kracht geeft: jezelf geven en vanuit je hart werken. Maar dit is niet genoeg: de nachtegaal moet ook sterk zijn om opmerkelijk te zijn. Want de nachtegaal reageert niet op populariteit, beloning en gunsten. Nee, zijn wezen, zijn passie, talent en essentie zijn belangrijk. We zijn allemaal onderhevig aan het feit dat populariteit, gunsten en beloningen ons ego streelt. Nochtans is dat niet waar we onze echte levenskracht uit halen.

5. Bedwing de keizer in jezelf

De keizer wilt met alle middelen de nachtegaal bij zich houden. In het sprookje gebruikt hij hiervoor subtiele en minder subtiele manieren. Hij wil de levenskracht van de vogel. Maar in het leven kan je het niet sturen zoals je wilt. Het leven gaat zijn eigen kant op. Je maakt keuzes en sommige dingen kan je beïnvloeden, maar uiteindelijk heb je het leven niet in de hand. Onverwachte gebeurtenissen (zoals bij mij onlangs een zware hersenschudding) sturen het een andere kant op. Wat doe jij om te proberen je leven te sturen?

6. Verlies het gevoelsmatige, het authentieke niet uit het oog

De mechanische vogel wordt gekozen, omdat deze voorspelbaar is. Dit staat gelijk met beslissingen die genomen worden op basis van gekende gegevens (bijv. bij een onderneming: de productiviteit, de prestatiemetingen). Maar waar zit het menselijk, het gevoelsmatige? Het is het gevoelsmatige dat de extra jus geeft aan de nachtegaal. In de huidige tijd (corona eventjes buiten beschouwing gelaten) hebben we veel keuzemogelijkheden, meer dan onze voorouders hadden. Kies dat wat het meest telt, wat het best aanvoelt, wat het meest overeenkomt met je passie, talent, met je wezen. Eens je een keuze gemaakt hebt, wees vastberaden om de eerste stap te nemen en vol te houden. De nachtegaal blijft zelfs zingen als hem alles wordt ontnomen wat hij had (zijn vrijheid in het woud als hij in het paleis woont).

Uiteindelijk vraagt het sprookje van de Chinese nachtegaal ons na te denken over wie we zijn, waar je zoveel om geeft dat je de discipline en drang hebt om vol te houden. Mijn passie is schrijven op een creatieve en authentieke manier. Om een echte nachtegaal te zijn die zingt, waar ze zich ook bevindt, in het paleis of in het woud. Daarom vind ik dit zo’n inspirerend sprookje. Maar nu ik eraan denk: kwam deze inspiratie toevallig of heeft The masked singer en Sandra Kim, onze Belgische nachtegaal, er toch iets mee te maken?

Bron: Norgaard, M., Het lelijke eendje gaat naar zijn werk, Scriptum, 2005.

Foto: Canva

De chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft.

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Verandering hangt in de lucht

Ontmoeting met de patroonheilige van de schrijvers en journalisten

De doos van Pandora

Wat doe je als je twijfelt?

Foto:  Sam Beasley via Unsplash

De verborgen betekenissen in namen

Als je boeken schrijft in mijn genre (thrillers met vleugje geschiedenis, mysteries en symboliek) begin je op allerlei dingen te letten waarop je anders niet zou letten, zoals de verborgen betekenissen in namen. Onlangs las ik ergens, ik weet helaas niet meer waar, dat ouders onbewust hun kind een naam geven dat verband houdt met levensdoel of lot. Ik dacht, ik zal dat eens testen op enkele wereldleiders. Maar deze gedachte ging weg, dus liet ik het zo. Tot ik op 15 juli op het blaadje van de kalender Druivelaar keek. Dat was de naamdag van Donald en Vladimir. Ik heb het blaadje niet meer, maar via deze link kan je dit ook zien. Als verhalenverteller vermeld ik dat hier maar eventjes, zodat je weet dat dit geen fictieverhaal is. Ik moest onmiddellijk denken aan Donald Trump en Vladimir Poetin. Wat zouden hun namen willen zeggen?

De verklaring van de namen van de presidenten

Donald zou uit het Keltisch komen en als betekenis ‘wereldheerser’ hebben. Vladimir komt dan weer uit het Slavisch. Het eerste deel, wladi betekent macht en meri komt van beroemd. De naam zou ‘wereldbeheerser’ betekenen. Is dat toeval? Kan altijd natuurlijk. Maar als ik kijk naar de achternamen, dan wordt het plaatje vollediger. De achternamen bekijk ik hiervoor wel eerder klankmatig. Als je een klein beetje de klank anders interpreteert, krijg je in het Frans twee woorden: Trump, tromp, se tromper: zich vergissen en Poetin, poetin, putain, verdorie, tering. Of hoe de voorspelling van de voornamen dat het wereldleiders zouden worden, de achternamen al onthullen over welke soort. Als de Amerikaanse en Russische geheime dienst dit zouden lezen, ik meen dit niet natuurlijk, het is als grapje bedoeld. Nu hoop ik wel dat zij gevoel voor humor bezitten.

Door mijn hersenschudding heb ik dit nog niet kunnen plaatsen, dus doe ik het nu maar naar aanleiding van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en zijn vice-president Kamala Harris, want over die namen kan ik ook wet vertellen:
Joe komt uit het Hebreeuws en zou Jehovah, God groeit betekenen. Biden zou dan weer ‘knoppen’ willen zeggen (denk maar aan buttons). Biden de knop waarop gedrukt moest worden om God te doen groeien? Klankmatig hoor ik telkens men Biden zegt een gelijkenis met het woord beiden, de twee strekkingen in Amerika tussen republikeinen en democraten verenigen. De speech van Biden ging daar vandaag toch over?
Kamala is een Hindoenaam en verwijst naar de lotus en de godin Laksmi. De godin Laksmi wordt als de moeder van het universum beschouwd en staat voor liefde, licht, vruchtbaarheid, moed, schoonheid en rijkdom. Harris komt van ‘zoon van Harry’. Harry is dan weer afgeleid van Henry wat ‘machtig, leider van het leger betekent. Veel koningen kregen vroeger dan ook de naam Henry. Een Amerikaanse president (zij is nu wel vice-president) is de bevelhebber van het leger.
Je kan nu niet ontkennen dat de namen weergeven wat de taak is die Joe Biden en Kamela Harris wacht. En zoals ik reeds gezegd heb in een vorige blogpost: de vrouwen zijn duidelijk in opmars. Zelfs de naam verwijst naar een oude vrouwelijke godin. Ook verandering in Amerika zie je alleen al aan de namen.

Ik vraag me af of JK Rowling Harry Potter bewust Harry heeft genoemd: Harry voert eigenlijk het leger aan in de strijd tegen Voldemort.

Hoe dan ook, in sommige gevallen verbergen namen een betekenis die als je nader kijkt, lijkt overeen te stemmen met het lot of levenspad van een persoon. Merkwaardig. Het universum heeft soms gevoel voor humor denk ik altijd.

De betekenis van mijn pseudoniem

Voor wie het niet wist: ik gebruik een pseudoniem als schrijver. Een verhaspeling van mijn echte naam, waarbij er wel 3 letters sneuvelden. Ik zocht ook een naam die nog niet bestond, kwestie van een unieke naam voor facebook en website te hebben. Dus kwam Bo Vickery uit de bus. Door het schrijven van deze blog dacht ik, wat zou deze naam willen betekenen? Ik heb die gewoon gekozen, maar wat zit erachter?
Dus ging ik op zoek.

Bo is een Scandinvische naam en betekent ‘leven’. In het Chinees betekent Bo ‘kostbaar’ of ‘golf’ naargelang de website die je bezoekt. Daar kan ik mee leven. En wat met Vickery? Persoonlijk staat het voor ‘victory’, een persoonlijke overwinning op mijn manier van problemen.

Vickery zou komen van vicarius, priester. Ofwel een verwijzing naar La Vacherie een dorpje in Normandië waarvan ze afkomstig zijn nadat deze familie naar Engeland trok in het zog van de slag van 1066 met Willem de Veroveraar. Met zelfs een wapenschild met de spreuk ‘probitas verus hono’: goedheid en ware eerlijkheid. Oké, dus ik heb onbewust een naam gekozen die verwijst naar kostbaar leven of golf in combinatie met een priester afkomstig uit Normandië die goed en eerlijk is. Ik had het slechter kunnen treffen. Alhoewel: waar en eerlijk voor een fictieschrijver? Als ik ooit in de adelstand wordt verheven, kies ik best een andere wapenspreuk.

De verborgen betekenissen in namen

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Verandering hangt in de lucht

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

Jezus en het cijfer dertien

Welk masker draag jij?

Een merkwaardige lezing

Foto:  Jon Sailer via Unsplash

Muziek heeft invloed op onze hersenactiviteit

Waarom schenk ik als schrijver zoveel aandacht aan muziek door een spotifylijst te koppelen aan mijn boek Niets is wat het lijkt. Het witte dorp en door zelf de muziek te maken voor mijn promotievideo?

Muziek is belangrijk, belangrijker dan je misschien denkt. Muziek troost, muziek inspireert, muziek roept gevoelens op. Denk maar eens na: hoe zouden films zijn als er geen muziek op de achtergrond speelde, hoe zouden series zijn als ze begonnen zonder begintune of zonder aftitelingsmuziek? Een interessant boek daarover is Singing in the brain. Over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen van Erik Scherder. Ik interesseer me in alles wat ons brein aangaat, zeker na mijn zware hersenschudding, maar dit boek stond al een tijdje in mijn kast, niet volledig uitgelezen. Dus nam ik het er nog eens uit. De combinatie van iets zien en muziek worden verschillende delen van de hersenen geactiveerd. De combinatie van horen, zien en voelen activeert meer hersendelen (ik bespaar jullie de officiële benamingen).

Muziek en dementie

Dat muziek diep in ons brein opgeslagen ligt en een positief effect heeft, kan je zien in het onderstaande filmpje waar een vrouw met dementie, een oud-ballerina, herleeft als ze het zwanenmeer van Tsjaikovski hoort. Muziek is dus even noodzakelijk voor ons als brood. Dus ik dacht: muziek en een boek, dat hoort gewoonweg samen.

Muziek en pijn

In het boek staat ook beschreven dat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat muziek helpt om pijn te verzachten en te bestrijden. Ook bij angst, depressie of beperkingen helpt muziek. In deze coronatijd is muziek dus meer noodzakelijk dan anders. Nog eens een bewijs dat kunst een essentieel onderdeel is van ons leven. Dat er manieren gevonden moeten worden om kunst zo toegankelijk mogelijk te maken, ook in coronatijden. Vandaar dat een programma als The masked singer (zie deze blogpost) een succes is. We zouden ons met meer muziek moeten omringen tijdens deze isolatiedagen. Meer muziekprogramma’s op televisie (dan heb je combinatie tussen zien en horen). Dat muziek ons helpt, dat bewijst ook Jerusalema van DJ Master KG uit Zuid-Afrika dat massaal viraal gaat. Door een danschallenge in Angola (Angola, angel, engel) werd het opgepikt om de zomerhit van 2020 te worden. Zeg nu zelf, je wordt er instant vrolijk van.

Mensen dansen op de muziek en delen filmpjes. Weet je niet waar ik het over heb? Kijk dan eens naar dit filmpje, je zal het aanstekelijke deuntje wel herkennen. Ik heb wel een versie met Afrikaanse kinderen genomen. Als je zelf geen kinderen hebt, heb je daar een zwak voor.

De verborgen betekenis van Jerusalema

Waarom gaat iets viraal? Dat weten we niet. Maar zoals altijd stel ik me daar vragen bij. Het is een vrolijk lied dat in je hoofd blijft hangen. Maar we weten wel niet exact waar de tekst over gaat, toch blijven we het dansen. De titel Jerusalema verwijst naar Jeruzalem. En dat is de plaats waar drie grote wereld godsdiensten hun plaats hebben. Een vermenging van religies en culturen. De naam Jeruzalem verwijst naar de stad die gebouwd is rond de tempel die God of Jahweh liet bouwen door koning Salomo als plaats waar de Ark des Verbonds moest bewaard blijven. Deze tempel moest op de berg Sion gebouwd worden omdat deze was gewijd aan God. De naam zelf komt van het Hebreeuwse jerusjālajim, van het werkwoord yārā (werpen) en sjālōm (vrede), dus basis van vrede (zie de etymologiedatabank).

Ik dacht, ik zal eens naar de songtekst kijken. Daarin staat er onder andere “Red mij, red mij, laat mij hier niet achter. Jeruzalem is mijn thuis.” De basis van vrede is onze thuis.

Het is vanuit Afrika dat dit liedje tot bij ons gekomen is. Afrika die de bakermat van de moderne mens, de homo sapiens (bron: Eosmagazine). Afrika vanwaar ook symboliek tot bij ons gekomen is (de Egyptische symbolen die via Griekenland en Rome tot bij ons verwerkt zijn in onder andere gotische kathedralen). Een continent dat nog veel spiritueler aangelegd is dan wij in het Westen die ons spiritueel gevoel vaak verloren hebben.

Mensen houden vaak ook voeding vast op een bord. Eten, is de boodschap van dit liedje eten voor ons? Voeding voor onze ziel, ons onderbewuste? Het liedje wekt in ieder geval een vrolijk gevoel op en een gevoel van samenhorigheid door de challenge om dansjes op het liedje te delen.

Wat kunnen we hieruit besluiten? Is het nog toeval dat dit liedje viraal gaat? Een liedje dat vanuit de bakermat van de moderne mens komt, gaat over Jeruzalem waar godsdiensten samenkomt, een stad die basis van vrede wordt genoemd en waarbij de tekst een vraag is om redding. Is het tijd dat de mens spiritueler wordt en de godsdienst van het materiële achter zich laat? Het werkelijke dagelijkse brood wordt gevonden door zich te richten op de aarde, op de wereld rondom ons, op het universum dat ons omringt. Zou het daarom zijn dat juist dit liedje viraal is gegaan of gaat het gewoon om een leuk deuntje en dansje?

Of is niets wat het lijkt?

Muziek heeft invloed op onze hersenactiviteit

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Ken jij de kracht van superhelden? Jij hebt deze ook!
Er hangt verandering in de lucht!
Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

Foto:  Mohammad Metri on Unsplash

Verandering hangt in de lucht

De wereld verandert. We weten niet hoe de toekomst eruit ziet. Je ziet het rondom je dat er dingen zijn die beëindigd worden om plaats te maken voor iets nieuws. Ik hoop op een beweging naar meer eenheid en begrip voor anderen. De eerste tekenen zijn er met de wissel van president in Amerika. Alhoewel het nog niet zeker is hoe het daar uiteindelijk zal aflopen met een tegenspartelende president Trump. Eenheid is de enige oplossing om uit deze coronacrisis te geraken: zodra mensen of landen voor zichzelf kiezen, komt het geheel, het collectief er slechter uit.

Loslaten van maskers

Toch kan ik niet ontkennen dat ik een gevoel van verdriet in mijn hart heb. Voor het loslaten van een oude wereld. De wereld voor corona die ik jarenlang kende. Ook persoonlijk is het verlaten van een carrière van meer dan jaar een sprong in het diepe. Angst bekruipt mij dan soms ook. Wat brengt de toekomst? Niemand weet het. Maar soms moet je iets riskeren als je geconfronteerd wordt met verschillende tekenen dat er een ander pad voor je klaar ligt. Is het het juiste pad, dan helpt het universum wel om boven jezelf uit te stijgen, je talenten die tot nu sluimerden te benutten zodat er gebeurt wat moest gebeuren of in de sterren stond geschreven.

Vandaag spelen maskers een bepalende rol in ons leven. Niet enkel onze mondmaskers in een gevecht tegen corona, maar ook ons eigen masker, de persoon die we zijn of die we aan anderen tonen. Deze nieuwe tijd van isolatie biedt de kans om na te denken over wie we zijn, wie je wilt zijn, wat er verandert. Het is misschien tijd om het ene masker te laten voor wat het was en een ander masker op te zetten. Een masker om te tonen wie je bent, waar je voor staat, welke unieke en authentieke persoonlijkheid je bezit. Het woord masker is immers het woord dat hetzelfde betekent als persoon (zie deze blogpost hierover). Wie nog nooit een blogpost van mij gelezen heeft, vergeet niet dat je te maken hebt met een verhalenverteller, een schrijver die spiritueel ingesteld is, een hoogsensitief schrijver. Mijn kijk op de wereld is dan ook spiritueel en soms zelfs een beetje fantasievol (waarom dacht je dat ik fictie schreef?).

Maskers zorgen voor eenheid

Dat we gefascineerd zijn door maskers blijkt ook uit het VTM-programma The masked singer dat een kijkcijferrecord heeft gevestigd. Ik moet bekennen dat ik ook gekeken heb. Omdat ik er een mooi verhaal in zag. Namelijk dat van de koningin of Sandra Kim. Als leeftijdsgenoot van Sandra Kim (ik ben geboren in hetzelfde jaar) heb ik altijd bewondering voor haar gehad. Het winnen van het Europese songfestival vond ik als kind prachtig en een mooi voorbeeld dat er geen grenzen zijn aan wat je kan bereiken. Haar stem herkende ik onmiddellijk. Als fan van muziek (waarom dacht je dat ik werk met een spotifylijst bij een boek?) heb ik in mijn hoofd zo bepaalde muziekfragmenten zitten die opgeslagen zijn waardoor je bepaalde stemmen direct herkent.

Terug naar Sandra Kim en haar overwinning. Zoals mijn lezers wel weten denk ik als hoogsensitief persoon iets anders en dieper na over dingen en heb ik zo vaak een andere kijk op dingen. Heel haar perfomance, zonder af te willen doen aan de performance van anderen, weerspiegelde voor mij de tijdsgeest met een belangrijke boodschap. In welke situatie je ook zit, als je een levensdoel hebt, als er iets is dat op jou is aan het wachten, dan komt het wel tevoorschijn. Alleen moet je zelf de stap ernaar durven zetten. Een sprong in het diepe wagen. Buiten je comfortzone gaan. Zoals Sandra Kim deed. Is het de juiste beslissing, dan helpt het universum wel een handje, ondanks je angst. Het eerste optreden van koningin viel de meeste kijkers onmiddellijk op. Er hing magie in de lucht door de prachtige stem en vooral ook het gevoel waarmee gezongen werd. Als je dan de songtekst bekijkt van Unstoppable van Sia is deze zeer passend: je bent sterker dan je denkt. Je hebt een pantser (in dit geval kostuum en masker) om je te beschermen tegen de angst om die eerste stap te zetten. Misschien was dat wel de trigger waardoor Sandra Kim toch deelnam. Dus toen ik dat liedje hoorde en haar optreden zag, wist ik al dat de kans groot is dat ze zou winnen. Soms voel je zoiets. Bovendien was ze de enige die op een klein podium stond. Wellicht om haar gestalte een beetje geheim te houden, maar onbewust vond ik het ook een signaal dat zij een stapje hoger stond dan de andere deelnemers. Ze stond als het ware al op het podium van een winnaar. Ik merkte ook dat zoveel mensen haar personage (koningin) de overwinning gunden. De energie om haar de overwinning te geven, hing in de lucht. Je kon het bijna proeven en voelen.

Eerste performance Koningin Unstoppable – Bron: Youtube-Vtm

De symboliek van The masked singer

Maar jullie weten ondertussen al dat je dingen op verschillende manieren kan bekijken. Ik zoek vooral altijd naar symbolische betekennissen. Persoonlijk vind ik dat het programma ook enkele onbewuste boodschappen meegaf aan het publiek:

1. Diversiteit en eenheid is de oplossing

Dat iemand wint die in alle landsdelen van België goed gekend is, die van Waalse afkomst is. Dat iemand die van Nederlandse afkomst is tweede is (Gio Kemper) en dat een Vlaams multi-talent (Kevin Janssens) samen het trio vormen dat de finale haalt, toont hoe mooi diversiteit is. Dat diversiteit de oplossing is. Naast een gevoel van eenheid. Hoe verschillende de deelnemers ook waren, ze waren allemaal nodig voor het geheel. Als eentje uit zijn rol viel, heb je geen goeie samenzang. Zo is het ook met de strijd tegen corona: eenheid en diversiteit is nodig om deze crisis op te lossen.

2. Zonder vooroordelen en met gevoel zie je klaarder

En daar komen de maskers terug. Door de maskers zag je niet de verschillen in de personen: verdwenen waren voorgeschiedenis, vooroordelen of meningen. Verdwenen was het verschil, alle deelnemers speelden een personage uit een sprookje. Alsof ze uit een andere wereld kwamen. En dan zie je iets moois ontstaan: het zangtalent, het dansen, het rolletje dat ze speelden nam over.

Maar toch was ook gewoon gevoel belangrijk. Je voelde welk personage je het meest aantrok, welke liedjes het meest aanspraken. Dat is misschien wel de eerste onbewuste boodschap van The masked singer: laat vooroordelen en meningen los, ga gewoon af op wat je ziet, op je gevoel.

3. Als je durft een eerste, angstwekkende stap te zetten buiten je comfortzone, komt het universum te hulp

Paulo Coelho schreef het in De alchemist: als je iets wilt, helpt het universum samen te spannen om je doel te bereiken. Dat zag je duidelijk bij Sandra Kim. Zodra ze met een klein hartje het podium was opgegaan, gebeurde er iets waardoor ze terug ontdekt werd en opnieuw op haar werkelijke waarde wordt geschat: dat ze één van de beste zangeressen van dit land is. Alleen moest ze die stap zetten: durven meedoen aan het programma, het onbekende tegemoet. Misschien zit je op zo’n leven ook op zo’n kruispunt dat je een belangrijke stap moet zetten, maar niet goed durft. Laat haar een voorbeeld zijn. Ga het avontuur aan en je zult wel zien wat er gebeurt.

4. Het is nooit te laat

Nu denk je wellicht: maar ik ben te oud. Ik denk dat soms ook wel eens. Maar het is dus nooit te laat om je leven te veranderen op gelijk welk vlak. In je gouden kooi blijven is de gemakkelijkste keuze, maar daarom niet de juiste. Dus zet die stap die je moet zetten. Er hangt verandering in de lucht. Dit is de tijd om het te doen. Ik ben zelf ook 48 jaar, misschien is dit jaar de doorbraak van de veertigers en vijftigers om iets te veranderen in hun leven?

Heb je door corona in je leven problemen, het is nooit te laat om er iets aan te doen. Praat er over. Verander de dingen waarvan je voelt dat je ze moet veranderen. Blijf niet bij de pakken zitten. Zet die eerste stap.

5. Eens de eerste stap gezet, groeit de held

Dit is ‘gepikt’ uit de theorie van Joseph Campbell uit zijn boek De held met duizend gezichten. Over alle eeuwen heen heb je altijd mythes, verhalen, sprookjes die volgens een bepaald stramien lopen. Het verhaal van de held dus. Het zijn ook juist die verhalen die ons zo aanspreken, waar we onbewust iets van leren. De verhalen die je als kind graag las, maken gebruik van dit stramien. De bestsellers die je graag leest, hanteren dit ook, net als de blockbusters. Dit zag je ook bij The masked singer. De held moet een stap zetten waarbij hij zijn vertrouwde wereld verlaat (meedoen aan programma), maakt een ontwikkeling door tijdens zijn reis (vergelijk de laatste performance van Sandra Kim van Unstoppable met de eerste) waarbij er ook vaak een crisis is halverwege (ze had blijkbaar problemen met de vertolking van het liedje Girl on fire van Alicia Keys, zoals ze zelf verklaarde in Behind the masked singer). Overigens is ook die tekst van dat liedje op dat moment zeer toepasselijk. Haar wereld stond op dat moment wellicht ook in brand omdat ze iets moest doen waar ze zich niet goed bij voelde (nl. rappen). Op het laatst krijgt de held altijd de schat waarvoor hij op reis was gegaan (de overwinning). Het parcours van Sandra Kim in dit programma weerspiegelt perfect de theorie van Joseph Campbell dat wij onbewust aangetrokken worden door een stramien dat al eeuwenlang terugkeert in mythes, verhalen en sprookjes. Zou dat de reden zijn dat velen onder ons zich onbewust aangetrokken voelden tot het programma en de koningin? Eventjes in de sprookjeswereld vertoeven die we zelf ook onbewust willen realiseren: de held zijn in ons eigen leven?

Laatste optreden koningin Unstoppable – bron: Youtube- VTM

Is het je overigens ook al opgevallen dat alle helden in sprookjes, mythes, boeken en films vaak moeilijkheden gehad hebben in hun leven, de schaduwkant hebben leren kennen, vaak de littekens nog meedragen (denk maar aan alle superhelden zoals bijv. superman, batman, enz… allemaal helden met een litteken). Zonder schaduw geen licht, succes groeit vaak op de restanten van lijden. Of van lijden naar leidende inspiratie voor anderen.

6. Kunst is nodig

Kunst is nodig. Het programma bracht ontspanning, liet je eventjes op de tonen van de muziek verdwijnen in een andere wereld. Dus kunst is nodig, lockdown of niet. Zonder kunst is een mens een dode plant. Zeker kunst die zowel het visuele, het gevoelsmatige als het auditieve combineert spreekt onze hersenen enorm aan. Ik hoop dat dit nog eens duidelijk wordt in de maatschappij dat kunst even noodzakelijk is als economie voor mensen om te overleven. Wij zijn de enige diersoort die sinds het prille begin kunst bedrijft, dat heeft de mens gemaakt tot wat hij nu is.

De figuur van de koningin

Het frappeert me ook dat de figuur van koningin heeft gewonnen. Ik ben er al altijd van overtuigd dat niets toeval is in deze wereld. Ook niet dat de koningin als figuur een personage is dat Sandra Kim moest uitbeelden en dat de koningin gewonnen heeft. Er is een verandering aan de gang in onze maatschappij waarbij vrouwen meer op de voorgrond treden. Langzaam keren de vrouwen terug. Grappend zeg ik dan dat de oude moedergodinnen die ooit verdreven werden door een patriarchaal door macht gedomineerd systeem, terug keren om wraak te nemen. Het kon zo een scenario zijn voor een blockbuster. Nee, serieus, er is een beweging van vrouwen die op de voorgrond treden: in onze federale regering, de nieuwe vice-president van de Verenigde Staten: Kamala Harris, Cathérine Debolle, baas van Europol, Angela Merkel, Greta Thunberg,… Is het tijdperk van de koninginnen aangebroken?

1. De koningin in de tarot

Symbolen spreken ons onbewuste aan. De koningin in dromen wordt vaak uitgelegd als symbool voor onze intuïtie. In de tarot die als kaartspel al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt om keuzes te maken, heb je 4 koninginnen in de kleine arcana zoals men dat noemt:
– zwaarden koningin: ontwaken, zelfbewustzijn, met je verstand alle problemen oplossen en tot hogere inzichten komen.
– munten koningin: levenslust, periode waarin je iets ‘uitbroed’ dat blijvend is. Open voor suggesties, maar kritisch op haalbaarheid.
– bekers koningin: intuïtie, onbewuste. De goede fee die je ondersteunt en verder helpt. Laat je leiden door je intuïtie en onbewuste, ook door je angsten en nachtmerries.
– staven koningin: levenslust en ondernemingszin, zelfvertrouwen, je open stellen voor de levenskracht van ondernemingszin en moed.

In de grote arcana heb je nog een kaart koningin die staat voor vruchtbaarheid, weelderigheid, het aards paradijs, geborgenheid, warmte, creativiteit, de gevoelsmatige wereld.

Dan denk je toch: dit zijn allemaal dingen die toepasselijk zijn op deze coronatijd: de mensheid moet ontwaken, wakker worden dat dingen anders moeten. Luisteren naar onze intuïtie om tot inzicht te komen wat je zelf eventueel kan veranderen in je eigen leven, onderneem, zet die laatste stap waarvoor je angst hebt om je heldenreis te beginnen.

2. De koningin in de alchemie

In de alchemie staat de koningin (in het wit voorgesteld, was het kleed van Sandra Kim niet wit?) voor de geest die een huwelijk aangaat met de koning (rood) die staat voor de ziel. Volgens de alchemie moeten zowel de geest als de ziel bevrijd worden uit hun schil om zichzelf te kunnen transformeren. Dan ontstaat het androgyn kind of de onsterfelijke spirituele ziel. De koning wordt soms ook voorgesteld door een zon en de koningin door de maan.

Je mag dan wel nog een stap willen zetten naar verandering, zolang je geest er niet in gelooft, zolang je de witte koningin in jezelf niet laat geboren worden, heb je weinig kans op slagen. Geestelijk en met hart en ziel geloven in wat je wilt doen, wat je wilt bereiken, dat is de sleutel voor succes.

3. De koningin in sprookjes

In veel sprookjes komen er koninginnen voor. De witte koninginnen zijn altijd goede koninginnen. De wijze moeder die staat voor vruchtbaarheid, geboorte, rijkdom, reinheid (la reine). Figuurlijk voor een getalenteerde vrouw, een vrouwelijk leider of inspirator die iets nieuws doet geboren worden. Denk maar aan de bijen, waar de koningin de winter overleeft om een nieuwe bijenkorf te stichten. Als een koningin zwart is, staat dit vaak voor het slechte (ook in jezelf dat moet overwonnen worden).

4. De koningin in het schaakspel

Ik ga eerlijk zijn: dit vierde puntje heb ik bijgeschreven na een lieve reactie van één van mijn vrienden Mike. In het schaakspel heb je natuurlijk ook een koningin. Een pion die alles neemt totdat ze zelf natuurlijk genomen wordt door de tegenspeler. Ze bestrijkt alle kanten van het spelbord. De krachtigste pion. De koningin bestond oorspronkelijk niet, is pas later in het schaakspel gekomen, zo rond de vijftiende eeuw. Op het moment dat vrouwelijke koninginnnen zoals Maria I en Elisabeth I van Engeland, Catharina van Aragon opgang maakten. Niet toevallig wellicht. Het schaakspel komt oorspronkelijk uit Indië, Arabië (rond de tiende eeuw) en wordt gespeeld op een wit-zwart bord, waarbij wit staat voor het reine, het hogere zelf en zwart voor het lagere, het ego. Zonder het zwarte geen overwinning. Zonder duisternis ben je geen winnaar. De altijd en eeuwigterugkerende strijd tussen goed-kwaad, zwart-wit, licht en donker, de wereld valt stil zonder deze cyclische bewegingen. Positief en negatief zoals een batterij zorgt voor beweging.

De koningin, de dame heet in de Indische en Arabische versie van het schaakspel ‘farzi’ of grootvizier, de hoogste functie naast de koning. Dit woord zou later in Frankrijk verbasterd zijn tot vierge, maagd. De koningin staat voor de geest. Scacchi de la donna werd in Italië de naam van het schaakspel: schaak van de koningin. Die koningin had weer een veelzeggende bijnaam: la donna a la rabiosa (de razende, dolle, furieuze koningin). De Italianen hadden het moeilijk met een vrouwelijke pion die alles kon, tenzij ze gewoon met deze naam wilden verwijzen naar het temperant van Italiaanse vrouwen. Hoe dan ook de koningin op het schaakbord fleurde het schaakspel op. Net zoals de Italiaanse Sandra Kim The masked singer ook opfleurde. Ja, je hebt af en toe een koningin nodig om de boel een beetje interessanter te maken.

Misschien speelt mijn al te levendige fantasie mij parten, maar zeg nu zelf dat de figuur van een koningin toch ook wel wijst op verandering, iets nieuws dat komt vanuit je geest, je hart (queen of hearts), iemand die alles overwint en neemt wat ze kan.

Who are you?

Alles draaide bij The masked singer om ontmaskering. Afwerpen van je masker om je werkelijke persoon te laten zien. Blijven wie je bent. Sandra Kim toonde in de filmpjes achter de schermen en de interviews dat ze geen masker nodig heeft om te schitteren. Dus kom ik terug naar het begin van deze blogpost: het is tijd om onze maskers los te laten.

De nieuwe single van Sandra Kim die pas uitgegeven is, heeft als titel Who are you? Ik vraag me af of het toeval is. Ja, het is natuurlijk het deuntje van het programma wat mensen al enkele weken gehoord hebben, dus de kans dat dit in hun hoofd is blijven hangen is groot, waardoor de kans groter is dat het een hit wordt. Zie de zoektocht K3 zoekt K3 met de hit 10.000 luchtbalonnen. Maar toch: een liedje dat meer dan twintig keer vraag who are you? geeft de vraag weer die we ons in deze isolerende tijden kunnen, nee, moeten stellen. Wie ben je? Wat wil je? En vooral: wat kan je, welk talent heb je dat nu nog niet naar buiten is gekomen? Een vraag om te stellen aan je geest en hart (aan je eigen koningin dus). Een vraag die kan leiden tot een hit.

Ach, misschien heb ik gewoon teveel fantasie. Alhoewel: in een vorige blogpost had ik het over een zevenjarige cyclus waarin je leven zich kan afspelen. Sandra Kim won het Eurosongfestival in 1986, ze wint opnieuw een zangprogramma in 2020 of 34,5 jaar later, dit is bijna 35 jaar later of 5 keer een zevenjarige cyclus. Misschien moet ik ook eens terug rekenen in welke cyclus mijn leven zich zou bevinden…

Maar nu ik deze blogpost maakt, valt het me juist te binnen dat ik deze zomer een pet, balpen en een armband kreeg opgestuurd. Het was van een online cursus die ik af en toe volgde terwijl ik in bed lag met mijn hersenschudding. Ik moest iets doen om mijn tijd te doden, dus hield ik me bezig met het inspreken van een verhaal voor kinderen en af en toe luisteren naar een online cursus. Ik wist niet dat ik mechandising ging krijgen en zeker niet wat erop stond. Nu ik dit hier typ, valt mijn oog plots op de balpen: Unstoppable. Unstoppable? Zou dit echt toeval zijn of niet?

Bronnen: uitleg tarot

Verandering hangt in de lucht

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

De Chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft
Halloween of tijd om in de spiegel te kijken
Muziek heeft invloed op onze hersenactiviteit
De verborgen betekenis van namen

Foto: foto via Unsplash door Israël Palacio

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

Halloween, 31 oktober. Ik heb al lang geen berichtje meer geplaatst: herstel van zware hersenschudding in combinatie met het opruimen van verhuisdozen, in elkaar steken van meubels en aannemers die werken in het huis verrichten is blijkbaar dodelijk voor mijn creativiteit en het schrijven. Een schrijver moet rust hebben: niet enkel in zijn hoofd, maar ook op de plaats waar je de inspiratie tot jou kan laten komen om op papier weer te geven. Maar op deze speciale dag kon ik het niet laten. 31 oktober, halloween, samhain van de Kelten (zie mijn blogpost van vorig jaar over de oorsprong van Halloween). Het zijn speciale tijden, dit is een speciale dag: er zijn nieuwe lockdownmaatregelen in kader van corona van kracht en het is volle maan vandaag.

Jaar van transformatie

In dat opzicht is 2020 een zeer speciaal jaar: het is een jaar van transformatie, van overgang naar een andere wereld, een ander leven, ja ook voor jou. Deze tijd nodigt uit om eens goed naar jezelf te kijken. Sta voor de spiegel en kijk eens goed: is dit het leven dat je wilt? Is alles ok of zijn er dingen die vragen om verandering? Wat voel je als je in de spiegel kijkt, wie zie je? Spiegels hebben al altijd een speciale rol gespeeld in de geschiedenis. Wie een spiegel breekt zou 7 jaar ongeluk hebben, maar langs de andere kant geven scherven wel geluk volgens bijgeloof. Een spiegel heeft dus een dubbele kant. In een spiegel zou je je ziel kunnen zien, geloofde men. Dus als je een spiegel brak, was dat een probleem voor je ziel. De 7 jaar komt voort van het geloof dat elke 7 jaar de fysiologie van je lichaam zou veranderen. Net zoals elke 7 dagen een nieuwe week terug begint. Opnieuw van vooraf aan, te beginnen met de maandag. De maan die verwijst naar de vrouw (zou dat de reden zijn dat dit de eerste werkdag is: vrouwen die het huishouden doen?) om te eindigen met de zondag, de rustdag, het teken van de man (als je in veel huishoudens kijkt, zijn de dagen inderdaad goed gekozen van benaming :-)). Zeven is een heilig getal: de wereld werd geschapen in 7 dagen, Rome ligt op 7 heuvels, Jeruzalem heeft 7 heuvels, je hebt 7 deugden en 7 hoofdzonden. Je snapt dit plaatje ondertussen wel: 7 is niet toevallig gekozen.

De cyclische bewegingen

Aan de universiteit is mij uit de les van professor Helmut Gaus altijd zijn theorie over de cyclische golfbewegingen in de geschiedenis en de economie bijgebleven. Ik zie nog zo de tekening voor me van cycli van 7 jaar die hij projecteerde. Ze staan nog op mijn netvlies gegrifd. Ik heb nooit geweten waarom ik enkel dit bleef onthouden. Tot nu. Elke zeven jaar hernieuwt alles. Dit betekent ook dat deze moeilijke periode rond corona zal eindigen. Ik hoop alleen dat het geen 7 jaar zal duren. In een interview in Trends in 2010 zei professor Gaus, dat hij dacht dat er vanaf 2021 een periode van verlichting en drang naar vrijheid zou optreden. Dus mensen, in 2021 zal alles verbeteren. Zolang je niet vergeet in de spiegel te kijken voor zelfreflectie waar je in 2021 wilt staan. O ja, een jaar bestaat uit 7 cycli van 52 dagen. De zeven keert altijd terug.

Terloops: deze maan zou volgens de artikels die ik op internet gelezen heb een jachtmaan zijn, die gaat over voorbereiding op een donkere periode, over transformatie. (zie deze link naar Cosmopolitan). Als hooggevoelig schrijver ben ik nogal onderhevig aan invloeden van de volle maan. Maar ik ben niet alleen. Er al op gelet dat er af en toe belangrijke dingen in ons land plaatsvinden rond volle maan: de aanstelling van onze nieuwe regering en het vonnis met de erkenning van Delphine als prinses Delphine vonden plaats rond de vorige volle maan van 1 oktober die symbolisch stond voor verandering. En ook nu wordt een belangrijke beslissing rond lockdownmaatregelen gepubliceerd in het Staatsblad van 31 oktober. In een land dat vol mysteries en verborgen symbolisme van vrijmetselarij en alchemie zit (wie mij verder volgt en toekomstige boeken leest, zal er meer over te weten komen).

De spiegel op halloween

Om terug te keren op de spiegel en halloween: volgens bijgeloof moet je om middernacht met een kaars in je hand voor een spiegel staan om je toekomstige echtgenoot of vriend te kunnen zien. Hmm, misschien moet ik dat eens proberen. Alhoewel: het is ook een risico: dat is ook het tijdstip waar de sluier tussen de levenden en de doden het dunst is. Zie dat je een geest ziet in plaats van een toekomstige echtgenoot? Mijn moeder vertelde me dat mijn overgrootmoeder Rosalie aan haar kinderen vertelde dat ze zou sterven en dat als dat gebeurde, dat alle spiegels dan moesten afgedekt worden. Rosalie was de enige die in het dorp waar ze woonde (Assenede) hielp de lijken wassen en in orde brengen om opgebaard te worden. Want een spiegel zou de weg zijn waarbij overledenen andere zielen met zich meetrekt naar het dodenrijk. Detail: mijn overgrootmoeder stierf inderdaad enkele dagen later door een ongelukkige val op haar hoofd (we hebben iets met het kwetsen van onze hoofden, denk ik dan na mijn zware hersenschudding van de afgelopen maanden, hopelijk is het geen familiekarma). Het tijdstip middernacht om voor een spiegel te staan, is ook geen toeval: middernacht is het einde van een cyclus en tegelijkertijd het begin van een nieuwe cyclus.

Op de avond van halloween in een spiegel kijken, biedt dus mogelijkheden: of je ziet je toekomstige echtgenoot of…..

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken
Foto: Luis Villasmil via Unsplash

De spiegel van Sneeuwwitje

Sneeuwwitje, het sprookje van de gebroeders Grimm uit de negentiende eeuw. Een verhaal dat al veel ouder is, want de gebroeders verzamelden verhalen die hen verteld werden door andere mensen, soms al eeuwenoud. Zo bevat het sprookje van Sneeuwwitje ook verborgen symbolische motieven uit oude mythologie en occulte kennis die ons onbewuste aanspreekt, zoals alle sprookjes. Vandaar dat wij eeuwen later er nog door betoverd worden. Sprookjes, spookjes uit het verleden, het is maar één letter verschil. De stiefmoeder van Sneeuwwitje keek altijd in de spiegel om te vragen wie de mooiste van het land was. Maar na 7 jaar kreeg ze een ander antwoord dan verwacht, namelijk sneeuwwitje (let op de 7 jaar naast de 7 dwergen).

Sneeuwwitje staat voor het witte, het reine, de onschuld, in tegenstelling tot de stiefmoeder, de koningin, die in het zwart is gekleed. De spiegel is een symbool voor het geweten. Het zwarte, de stiefmoeder in dit sprookje staat voor het ego dat de ziel probeert terug te dringen, vandaar dat de stiefmoeder maar na 7 jaar een andere boodschap krijgt die verwijst naar de ziel, naar Sneeuwwitje. De reis van een egogericht handelen van de stiefmoeder naar een zielshandelen van Sneeuwwitje. De spiegel vervangt de schijn van het ego na 7 jaar door het zijn van Sneeuwwitje, van de ziel. Of hoe de boodschap van Sneeuwwitje eigenlijk een pleidooi is voor het handelen volgens je ziel, volgens je hart in overeenstemming met de natuur (je denkt toch niet dat het toeval is dat Sneeuwwitje zo graag bij dieren is) in plaats van de uiterlijke schijn van het ego, van macht en uiterlijke schijn. De verandering vindt pas plaats nadat Sneeuwwitje zich afgezonderd heeft bij de zeven dwergen, figuurlijk is moeten sterven na het verwerven van kennis (de appel) om volledig opgesloten te zijn in een glazen kist. Enkel de prins kon haar bevrijden.Een prins? Nog een teken dat je best deze avond om 24 uur moet kijken in een spiegel om je prins te ontmoeten?

De boodschap van het coronavirus

In vorige blogposts heb ik het al gehad over de merkwaardige betekenis van corona, de betekenissen verborgen in de naam. Dat is ook nu het geval: een corona is de hete atmosfeer rondom de zon en andere sterren die je enkel kan zien tijdens een zonsverduisternis (de huidige duistere tijden dus). Het eerste deel van Halloween is fonetisch bijna hetzelfde als een halo: een kleine halo (ook 22°-kring genoemd) is een wijde ring rond de zon. Zowel corona als halo verwijzen naar een ring rond de zon die je enkel kan zien bij verduistering. Een halo ontstaat op dezelfde manier als een regenboog. De regenboog waar aan het een schat ligt op het punt waar hij de grond raakt. Zoals al in andere berichten vermeld lijkt de symboliek van woorden, letters, betekenissen nogal toepasselijk in deze tijd. Deze halloween zal uiteindelijk leiden tot een regenboog in alle kleuren voor de wereld. Hopelijk in 2021, maar ik gok op 2022 (de 22°-kring van hierboven).

Corona geeft ons onbewust de boodschap: de natuur is de baas. Slechts afzondering (af-zon: weg van de zon), je leven overdenken en herbekijken, het kijken in de spiegel kan leiden tot een evolutie van schijn naar zijn. Van een wereld waar blinkende schijn belangrijker is dan het bestaan van de wereld zelf, van onze moeder aarde. Nu hebben we allemaal tijd om in de spiegel te kijken, om een een wijziging van de corona-cyclus in gang te zetten die nu op dit moment ons leven in dalende lijn doet gaan. Als twee communicerende vaten: de coronacurve stijgt, onze levens, de globale economie daalt. De ziekenhuisopnames stijgen, onze vrijheid daalt. De gedragingen van een individu hebben een invloed op het collectieve. De redding moet zowel komen van een individu die zijn geweten onderzoekt in de spiegel als van de collectieve maatschappij die ook een spiegel kan gebruiken om de prioriteiten in onze samenleving eens te herbekijken. Laten we afspreken dat we allemaal eens goed in de spiegel kijken de komende dagen? Om ‘hallo’ tegen jezelf te zeggen, wie weet dat je dan ‘wee(n)t’, weet dat er iets moet veranderen. Of dat je zelfs ‘weent’ door de aandacht die je nu kan geven aan je levenspad: tranen van geluk en hoop op een verandering (hallo-ween, snap je hem?). Laat dat ons uitgangspunt zijn: deze situatie is niet voor eeuwig.

Het enige wat we zeker weten is dat na een daling er altijd een stijging komt. What comes down, must go up. En na een stijging van corona altijd een daling. Alles gaat in cycli. Ik hoop alleen dat deze cyclus geen zeven jaar duurt.

PS: voor mijn lezers: zowel de spiegel als het getal zeven spelen een belangrijke rol in het volgende boek in de reeks Niets is wat het lijkt: Spiegelstad. Te verschijnen datum nog onbekend, maar wel iets om naar uit te kijken in 2021.

Lees ook:

De oorsprong van halloween

Is het corona of karuna?

Bedankt of merci?

Corona: de oplossing zit al in de naam

Foto boven deze blogpost: Noah Busscher via Unsplash.

Een auteur moet een manusje-van-alles-zijn

Als selfpublishing auteur heb je meer te doen dan enkel een boek te schrijven. Natuurlijk hoor ik jullie denken, je moet ook de marketing verzorgen. Ja, dat is juist, maar ook op technisch vlak is er wel het één en ander te doen. Zoals het bouwen van een website. Ik kon ervoor kiezen om het maken van een website uit te besteden, maar naast het financiële aspect, heb je iets meer vrijheid over hoe je website eruit ziet als je het zelf doet. Ik ben nu eenmaal iemand die ook wel eens houdt van een uitdaging. Dus dacht ik, waarom maak ik hem niet zelf. Jaren geleden had ik al eens een website gemaakt, dus kon ik het nu wellicht ook wel. Pipi Langkous zei altijd dat ze iets nog niet gedaan had maar wel dacht dat ze het kon. Heb ik al gezegd dat ik als kind graag keek naar Pipi Langkous?

Gebruikte webhosting

Ik had vroeger als gewerkt met One.com waar ik een website gemaakt had in hun eigen systeem, maar besloot om nu via hen een WordPress-site te maken. WordPress: een systeem waar het woord ‘woord’ in voorkomt, samen met press, drukken, dat kon niet anders dan goed verlopen. Het is een beetje zoeken, maar er bestaan genoeg filmpjes op Youtube en websites die je tonen hoe het moet. WordPress biedt veel mogelijkheden, wellicht heb ik ze nog niet allemaal ontdekt.

Plugins

Wie zelf geen website bouwt, heeft wellicht geen boodschap aan dit blogbericht. Ik waarschuw maar eventjes zodat je niet nodeloos verder moet lezen. Je kan de vrijgekomen tijd gebruiken om één van mijn andere, interessante blogposts te lezen.

Binnen WordPress heb je een wirwar van plugins die je kan gebruiken om je website te optimaliseren. Ik gebruik de volgende:

 • UpdraftPlus backups: het woord zegt het zelf: om back-ups te kunnen maken van je site. Een zeer gebruiksvriendelijke plug-in. Je kan hiermee automatische back-ups laten maken, maar ook gemakkelijk je website terugzetten bij problemen;
 • Insert Headers and Footers: soms wordt er gevraagd om een bepaalde code in je header of footer te voegen, bijv. voor Google Analytics. Met deze plug-in kan je dat gemakkelijk doen zonder dat je moet zoeken waar je dat kan plaatsen en hoe.
 • Short Pixel: om al je afbeeldingen in één klap te minimaliseren zodat je website sneller laadt, want iedereen haat wachten op het verschijnen van een website. Ook a3 Lazy Load en Autooptimize helpen hierbij.
 • Simple Comment Editing en Comment Reply Email Notification zijn er om reacties van lezers op blogberichten te vergemakkelijken en hen te verwittigen als er op hun reactie opnieuw gereageerd wordt.
 • SSL is natuurlijk om de https:// voor je webadres tevoorschijn te toveren.
 • Cookiebot gebruik ik om te waarschuwen voor cookies.
 • SiteLock Security voor de veiligheid.
 • ExactMetrics voor de opvolging van hoe de website het doet.
 • YoastSEO om te helpen de vindbaarheid in Google te verhogen via tips.
 • Visual Composer helpt met de lay-out en is zeer gebruiksvriendelijk. Je kan zo gemakkelijk kolommen kiezen bijvoorbeeld voor op je websitepagina.

Dit zijn de voornaamste. De meeste zijn gratis, maar hebben vaak ook een betalende versie. Heb je zelf nog een voorstel of suggestie, laat het zeker weten. Zoals ik hierboven al schreef, ben ik vooral een autodidact.

Moraal van dit verhaal is: je kan meer dan je denkt. Durf onbetreden paden eens te bewandelen, je zal versteld staan van de ervaringen, wat je leert en vooral wat je kan!

Lees ook:

Het leven van een schrijver (Opent in een nieuwe browsertab)

Gratis e-books(Opent in een nieuwe browsertab)

Op zoek naar woorden en inspiratie(Opent in een nieuwe browsertab)