Blog

De kracht van de kleur paars

Omdat het vandaag 24 januari, de dag van de schrijvers en journalisten is (zie mijn blogpost van vorig jaar over Franciscus van Sales die vandaag als patroonheilige gevierd wordt), moest ik vandaag toch ook een blogbericht posten. Een onweerstaanbare drang om enkele van mijn schrijfsels het licht van de openbaarheid te laten zien in afwachting van mijn tweede boek. Eén van de quotes van Franciscus van Sales indachtig probeer niet anders te zijn dan je bent en probeer dat perfect te zijn, besluit ik om een stukje te schrijven over één van de opmerkelijkste gebeurtenissen van deze week: de inauguratie van de Amerikaanse president, Joe Biden. Ik had al eens een bericht gepost over de verborgen betekenis van de namen van de vorige en huidige president van Amerika, dus kon het geen kwaad om hier nog eens mijn eigen visie over te geven: Amerika blijft voor velen immers nog altijd een aantrekkingspool als ‘land van de onbeperkte mogelijkheden’, The American dream dat alles mogelijk is in het leven.

Een goed gevoel

Bij het bekijken van deze inauguratie kreeg ik een goed gevoel. Flarden van het bekende liedje Feeling good van Nina Simone dwarrelden door mijn hoofd (voor de songtekst zie onderaan deze blogpost). Over vogels die door de lucht vliegen. Het aanbreken van een nieuw tijdperk. President Trump was afgedropen zoals onze voorouders in de prehistorie het hadden gedaan met leiders die iets te veel branie en noten op hun zang hadden en de gemeenschap van de stam niet dienden: die werden met pek en veren in alle stilte naar de uitgang begeleid, alhoewel hier de veren plaats hadden gemaakt voor een verbanning door de vogel met blauwe veren van Twitter waardoor er een werkelijke stilte ontstond. Een vogel die zijn liedje niet meer kan schuifelen, die wordt niet meer gehoord. Het stemt alleen tot nadenken dat het de grote ondernemingen zijn die tegenwoordig de maatschappij beheren: de internetgiganten en de pharmaceutische giganten, waarbij overheden vleugeloze vogeltjes lijken en alles enkel lijken te ondergaan.

Dat Amerika enorm verdeeld is, zoals blijkt uit de verkiezingsuitslag, mag niet verwonderen. Het land is al eeuwenlang omgeven met een energie van twee bevolkingsgroepen die tegenover elkaar staan: een inheemse bevolking tegenover ontdekkingsreizigers, indianen tegenover kolonisten, slaveneigenaars tegenover slaven, de burgeroorlog tussen Noord en Zuid, de rassensegregatie tot de jaren zestig die nog tot de dag van vandaag doorwerkt….en nu republikeinen tegenover democraten. Zie ik daar enige gelijkenis met België?

Ik vraag me af wat uiteindelijk de uitkomst zal zijn van deze tweespalt. Vorig weekend zei Geert Mak, de Nederlandse schrijver die voor zijn boek Reizen zonder John door Amerika trok, dat als je naar de geschiedenis kijkt, er vaak een generale repetitie plaatsvindt voor een echte dictator aan de macht komt. Barack Obama werd opgevolgd door een president met dictatoriale trekjes, zal een gematigde Biden opnieuw opgevolgd worden door een president met nog meer dictatoriale neigingen? De toekomst zal het uitwijzen, maar op dit moment heerst er bij mij zoals bij velen vooral een gevoel van hoop. Ik ben dan ook een optimist die gelooft in het goede van de mens. Dat gevoel had ik toch na deze plechtigheid. De natuur hielp natuurlijk ook een handje mee door de zon te laten schijnen op het moment dat Biden zijn eed aflegde, terwijl het volop regende toen Trump zijn eed moest afleggen.

Hoop in de toekomst

Hoop in de toekomst, hoe onzeker die er nu ook uit ziet. Het valt echter op dat Amerika wordt geregeerd door oude mensen. Biden is 78, Trump was 74, presidentskandidaat Bernie Saunders was 79 en hun bekendste viroloog Fauci is 80. Een teken aan de wand dat Amerika een oude wereldgrootmacht is geworden waarvan de beste tijd gepasseerd is? China staat al aan de deur te kloppen om deze wereldrol over te nemen, alhoewel China veel van zijn pluimen verloren heeft door te liegen over corona en een het dictoriaal regime dat mensenrechten als een fait divers beschouwd. Het valt gewoon op dat in Amerika je politiek leven momenteel maar begint eens je 70 bent. Er is dus nog hoop nu de pensioenleeftijd verhoogd is en misschien nog zal verhogen (al is het maar om de coronafactuur te betalen). Je kan nog altijd op latere leeftijd schitteren in de zon en je mooiste veren laten zien.

Het goede in de mens

Ik geloof nog altijd in het goede van de mens. Nochtans tonen de media ons een ander beeld. Zo krijgen we een beeld dat de mens eigenlijk vooral slecht is. Als mensen in moeilijke omstandigheden worden geplaatst (corona, werkloosheid, slechte economie,…), dan kan het goede plaats maken voor het kwade. Alhoewel de mensen zelf denken dat ze het goede doen: kwaad wordt meestal geboren uit het goede. De bestormers van het Capitool dachten echt dat zij er goed aan deden, dat ze Amerika zouden redden. Ons voornaamste drijfveer blijft meestal het goede, alleen is wat wij geloven dat het goede is, niet altijd de realiteit.

Maar nu terug naar de plechtigheid. Die vond plaats op 20 januari: astrologisch het wisselen tussen de sterrenbeelden steenbok en waterman. De waterman is het sterrenbeeld van de visionair die rekening houdt met de mening van anderen. Hij deelt zijn kennis met de rest van de wereld en hij helpt het collectief te herstellen. Een ideaal sterrenbeeld voor een president, dat doet hopen dat het terug de goede kant kan opgaan.

De kleur paars

Eén van de dingen die opviel, waarover er ook geschreven werd in de krantenartikelen, is de kleur paars. Niet enkel omdat sommige aanwezigen tijdens de plechtigheid paars zagen van de kou. Zowel Michelle Obama, Hillary Clinton als Kamala Harris droegen paars. Typisch dat als men over vrouwen schrijft, het gaat over de kledij. De kledij van de mannen werd minder besproken. Maar laat mij toch eens de pers volgen door te schrijven over de kleur paars. Een opmerkelijke kleur, zowel symbolisch als taalkundig.

Ergens associeer ik de kleur paars overgins ook met mijn jeugd. Ik was fan van Prince en Purple rain was toen een hit. Net als de film The color purple waarin Whoopi Goldberg de hoofdrol speelde en Oprah Winfrey voor het eerst op het scherm verscheen. Een film over de opstanding van een Afro-Amerikaanse vrouw tegen het misbruik in haar leven. Een verhaal waarin uiteindelijk de liefde overwint. Ik herinner me vooral ook de beelden van velden vol paarse bloemen.

Het woord paars is afkomstig van perse, maar in de loop der tijden dus veranderd naar paars. Geen wonder dat de pers schrijft over de kleur paars of perse. Zowel pers als paars lijken klankmatig op elkaar, dan voel je je als journalist automatisch aangetrokken om iets te schrijven over deze kleur en niet over het blauw dat Jill Biden droeg of de blauwe stropdas van Joe Biden. Wellicht is het woord paars afkomstig van Perzië, naar de kleur van paarse kledij uit die streek. Ofwel van het woord perzik (ook afkomstig uit Perzië), waarvan de bloemen paars zijn. Zo was Perzië of het huidige Iran ook onbewust aanwezig op deze inauguratie, als dat geen verrassing is?

Het paars zou door de drie dames gedragen zijn omdat de kleur een vermenging is van het rood van de republikeinen (rood staat voor energie) en het blauw van de democraten (blauw staat voor stabiliteit). Om de boodschap van eenheid voor het land te benadrukken. Paars heeft in het Nederlands dan ook het woord ‘paar’ in zich. Hopelijk een harmonieus paar. Paars staat voor het zich naar binnen keren, voor intuïtie, mysterie, magie, wijsheid, kracht en onafhankelijkheid. Misschien daarom dat ook de suffragettes, de voorvechters voor vrouwenrechten, voor de kleur paars kozen. Dat paars beschouwd wordt als een koninklijke kleur is meegenomen voor deze drie Amerikaanse vrouwen die je eigenlijk wel mag vergelijken met voorvechters voor vrouwenrechten. Als ik mijn sjalencollectie bekijk, heb ik vaak de kleur paars in mijn kleerkast liggen. Nu weet ik tenminste waarom. Paars verwijst ook naar spiritualiteit en een goddelijke dimensie, Amerikanen zijn spiritueler dan wij want zij vermelden altijd God bij officiële gelegenheden. Dan kies je als Amerikaanse vrouw al sneller voor paars als je voor je kleerkast staat. Had ik overigens al vermeld dat het zevende chakra, het kruinchakra met de kleur paars wordt geassocieerd? Of de kortste weg om een verbinding te maken met God, het universum of het hogere, gaat via paars.

Het cijfer zeven

Het zevende chakra. De numeroloog in mij kan niet anders dan ook hier iets over vermelden. De zeven, de laatste dag van de week, de zondag, de dag waarop de zon schijnt zoals bij de inauguratie. De zeven, de laatste dag van de schepping. Zeven, het teken van vervolmaking. Het einde van een periode (priesters dragen paars op een begrafenis) en het hoopvolle begin van een nieuwe periode (priesters dragen paars tijdens de advent in aanloop van kerst, maar ook in de veertigdagentijd voor Pasen). Zeven staat voor nieuwe kansen en geluk, spiritualiteit, mystiek. Zeven staat voor eenheid met God en het universum. Nu we het toch over kleuren hebben, een regenboog heeft zeven kleuren, waaronder violet of paars. Paars, zeven, het is duidelijk dat er voor Amerika een nieuw begin aanbreekt en misschien ook wel voor onze wereld?

Purple en violet

Paars is een typisch Nederlands woord. In andere talen spreekt men over purple of violet. Purple is etymologisch afkomstig van het Latijnse woord purpure dat niet enkel verwijst naar paarse kledij maar ook naar het schelpdier waaruit paars werd gewonnen. Dat het Engelse purpose of betekenis, doel, bedoeling of vastberadenheid klankmatig gelijkt op purple is een leuk weetje. Toonden de drie vrouwen onbewust dat zij hun doel hadden bereikt?

Maar het meest merkwaardige is violet, dat zijn oorsprong heeft in het Latijnse viola. De kleur van het paarse viooltje. De eerste viool spelen, dat is een taak die weggelegd is voor Kamala Harris als vice-president. Het viooltje heeft dezelfde oorsprong als het woord viool. Viool is dan weer afkomstig van het Latijnse vitulare. Laat vitulare nu ook overwinningszang betekenen, als dat geen toeval is? Dan moet je wel paars, de kleur van het viooltje wel dragen op zo’n inauguratiedag.

Spijt

Deze dag bracht mij echter ook een latent gevoel van spijt. Jammer dat ik zo verheugd moest zijn over deze inauguratie: waarom moest dit zo lang duren? Want deze dag was ook een dag van de overwinning van de minderheidsgroepen op allerlei vlak, een overwinning van de diversiteit. De overwinning van een minderheidsgroep waarop, laten we eerlijk zijn, in de loop der tijden vaak is neergekeken: een vrouw met een andere kleur dan wit. Waarom moest dit zo lang duren? De inauguratie stond dus niet enkel voor hoop, maar ook voor de overwinning van de vrouw. Zou het einde van het patriarchale maatschappij waarin de vrouw haar gelijke rechten verloor, een maatschappij die volgens Rutger Bregman in zijn boek De meeste mensen deugen ingevoerd werd bij het einde van het nomadenbestaan, dan toch aangebroken zijn?

Op een moment dat een nomadenbestaan praktisch onmogelijk wordt gemaakt door corona, zijn er tekenen dat één van de kenmerken van de oude nomadenmaatschappij, namelijk gelijkwaardigheid van de vrouw, terug mogelijk lijkt.

Paars werd in de Romeinse maatschappij gedragen door de hogere klassen. Dat signaal hebben Hillary, Michelle en Kamala toch al gegeven. Meisjes aan de macht van Yasmine is misschien uiteindelijk wel een profetisch lied? De tekst grijp de macht, het tij zal weldra gaan keren uit het liedje is hoopgevend voor alle vrouwen met ambitie, voor alle vrouwen tout court.

Op talent staat geen leeftijd, kleur, geloof of geslacht.

Als laatste alinea, een quote van een andere jonge vrouw die niet in het paars was, maar die indruk maakte door een prachtig gedicht dat ze voordroeg, Amanda Gorman (Amanda betekent dan ook beminnelijk, lieflijk meisje):
‘We gaan niet terug naar wat er was, maar bewegen vooruit naar wat er zal zijn: een land dat gekneusd is, maar één, welwillend maar moedig, woest en vrij.’
Op talent staat geen leeftijd, geen kleur, geen geloof of geen geslacht. Amanda droeg de Belgische kleuren, eventjes dacht ik dat ze het over ons land had (we hebben momenteel immers ook een paarse regering waarin veel vrouwen vertegenwoordigd zijn). De volledige tekst van dit gedicht van Amanda Gorman kan je lezen via deze link . Moet je zeker doen. De tekst kon zo op ons land geschreven zijn. Amanda deed wat Francisus van Sales al zei: ‘probeer niet anders te zijn dan je bent en probeer dat perfect te zijn‘. Een jonge kunstenares die zich toonde zoals ze is.

Haarlaatste woorden zijn een mooie boodschap in deze coronatijd, in deze moeilijke tijd voor iedereen die het somber ziet:

Want er is altijd licht, als we maar dapper genoeg zijn om het te zien, als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn’.

Als we dapper genoeg zijn om zelfs in deze tijd het goede in de mens te zien, het goede te willen zijn, dan breekt het zonlicht door en krijgen we vleugels. Als je een vrouw bent (mannen mogen natuurlijk ook), trek dan misschien af en toe eens iets paars aan. Al is het maar als statement dat het tijdperk van de vrouw en de diversiteit eraan komt. Dat het licht aan de horizon gloort terwijl de vogels om ons heen hun liedje van hoop schuifelen.

Songtekst Feeling good – Nina Simone

Birds flying high, you know how I feel
Sun in the sky, you know how I feel
Breeze driftin’ on by, you know how I feel
[Refrain]
It’s a new dawn
It’s a new day
It’s a new life for me, yeah
It’s a new dawn
It’s a new day
It’s a new life for me, ooh
And I’m feeling good
[Verse 1]
Fish in the sea, you know how I feel
River running free, you know how I feel
Blossom on the tree, you know how I feel
[Refrain]
It’s a new dawn
It’s a new day
It’s a new life for me
And I’m feeling good
[Verse 2]
Dragonfly out in the sun, you know what I mean, don’t you know?
Butterflies all havin’ fun, you know what I mean
Sleep in peace when day is done, that’s what I mean
And this old world is a new world
And a bold world, for me

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/paars https://www.etymonline.com/word/purple
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/15880-kleuren-en-hun-magische-krachten.html
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/viool1

Foto:  Daniel Cooke via Unsplash

Lees ook:

Verandering hangt in de lucht
Dit is een speciale tijd
Wat verbergt de coronaterminologie?

Dit is een speciale tijd

We zijn aanbeland bij een speciale periode die aanbreekt. Kerst. Een periode die een nieuw begin aankondigt. Maandag zijn we 21 december, de winterwende (voor de betekenis hiervan lees mijn blogpost De geheimen van kerst: het joelfeest van de Germanen), Maar dit jaar is 21 december nog een andere reden een speciale dag: Saturnus en Jupiter zal je aan de hemel achter elkaar zien staan. Dit lijkt toch zo vanaf de aarde bekeken. De naam hiervoor is the great conjunction. Een speciaal fenomeen dat zich de laatste keer voordeed 400 jaar geleden, op 16/7/1623 en daarvoor op 4.3.1226. Wie er meer wilt van weten, lees dan dit artikel van Wetenschap in Beeld. Je kan het zien als je rond en na zonsondergang naar het zuidzuidwesten kijkt, vlak boven de horizon. Als er veel gebouwen zijn, ga je best naar een open plaats om het goed te kunnen zien. Overigens is Saturnus niet zo’n kleine planeet, namelijk 9,5 keer de diameter van de aarde. Ook Jupiter is geen kleine jongen, de aarde past er 7 keer in. Geen wonder dat men spreekt over een grote conjunctie.

De symboliek van Saturnus

Maar ik zou mezelf niet zijn als ik hierover niet verder zou nadenken en filosoferen. Want Saturnus en Jupiter zijn ook twee planeten die zowel in de alchemie als de Joodse kabbala een betekenis hebben. Tja, ik verdiep me in deze twee esoterische stromingen de laatste maanden tot weken omdat ze beide een rol spelen in het vervolg op Niets is wat het lijkt. Het witte dorp, dat zich in Damme en Brugge afspeelt. Waarbij deze twee gemeenten misschien ook niet zijn wat ze lijken te zijn. Bovendien is het vandaag een mooie dag om over Saturnus te schrijven. Onze zaterdag is afkomstig van Saturnus, de Romeinse god van de landbouw en het uitgezaaide graan. Want de planeet Saturnus, de ringplaneet, is naar deze god genoemd. Ook het Hebreeuwse woord sabbat speelt een rol, de zaterdag is bij de Joden de heilige dag. Onrechtstreeks verwijst onze zaterdag, het begin van het weekend dus naar vruchtbaarheid, wat wel logisch is als je denkt aan wat je in het weekend meestal doet. Wat het ook is, vaak is een zaterdag vruchtbaarder, creatiever dan op het werk.

Dat de symboliek Saturnus toepasselijk is voor deze veranderende tijden, toont ook de legende van de Romeinse God aan: als kind was hij opgesloten in een grot, als gevangene door zijn vader. Door met zijn moeder samen te spannen, kon hij zich uiteindelijk bevrijden waarna hij zijn vader castreerde. Oké, gevangen zitten in een grot, dat lijkt wel op een quarantaine. Als dat geen toeval is? Maar het is een vruchtbaarheidsgod die gevangen zit, hij die zaden zaait. Dus zou je kunnen zeggen dat een afzondering, een quarantaine zeer vruchtbaar kan zijn om de zaadjes te planten voor iets nieuws. Om iets van verandering aan te brengen in je leven.

Saturnus en de alchemie

Saturnus speelt echter ook een rol in de alchemie. In de alchemie staat Saturnus voor de eerste stap die een alchemist neemt om van lood goud te maken. Lood is de basismaterie, de prima materia die moet gezuiverd worden, ontdaan van alle afval om te komen tot goud. Deze eerste stap in de alchemie staat voor  de start van een nieuwe reis. Kijken wat nog bij je past en wat niet. Het afronden van iets. Alle zeven stappen die een alchemist doorloopt zijn overigens verbonden met een planeet. Zo is goud gelijk aan de zon. Ons weekend verwijst dus in het begin naar de eerste stap van de alchemie: Saturnus, zaterdag en het einde, de zondag, naar het goud. In de alchemie geloofde men dat lood het meest geleek op goud en dat je enkel de steen der wijzen moet toevoegen om goud te maken, om je eigen zelf, je eigen zon te vinden. De zondag, onze rustdag, op die dag zul je dus goud vinden.  Misschien eens aan denken als het terug zondag is?

Dit is een speciale tijd
Het symbool voor Saturnus in de alchemie – Bron: http://symboldictionary.net

Het teken van Saturnus lijkt een beetje op een 5, maar meestal wordt verwezen naar de Hebreeuwse letter tau, een T die staat voor tijd en dood. De getalswaarde van tau  in het Hebreeuwse alfabet is 400: is dat niet 20 x 20 of het jaartal waarin we zitten?

Dit is een speciale tijd
De letter tau -bron: http://symboldictionary.net

Overigens komt de tau ook terug als naam voor een T-kruis waarop Jezus stierf om te herrijzen. Ook een verwijzing naar een nieuw begin. 

Saturnus en de kabbala

Ook de kabbala kent Saturnus. Daar staat Saturnus gelijk met Binah, de derde stap van de 10 van de Sephirot, de levensboom van de kabbala. Binah betekent intuïtief verstaan (understanding), wijsheid, analytisch denken. Wordt ook gelijkgesteld met de aarde, lichaam en zout. Binah is verbonden met het vrouwelijke, de moeder, de baarmoeder, het gevoel. Opnieuw een verwijzing naar de geboorte van een nieuw leven. Staan wij aan de poort van een nieuw leven, een ander leven?

Saturnus in de astrologie

Saturnus is astrologisch blijkbaar ook verbonden met het sterrenteken steenbok (een bok die naar nieuwe hoogten klimt) en met de waterman (het symbool dat alles doet stromen en ook verwijzing naar het Aquarius-tijdperk dat begint. Dus kan je wel concluderen dat op 21/12, het begin van de winter, één van de twee planeten van de grote conjunctie verwijst naar een nieuw begin. Soms is het leuk om alle verbanden van het universum te zien. 

Jupiter en zijn symboliek

Had ik al vermeld dat Jupiter, de tweede speler in deze grote conjunctie, de tweede stap in de alchemie symboliseert? Hoe toevallig is dat? Zeker als je weet dat Jupiter mogelijk aan de oorsprong ligt van de afkorting RX wat in Amerika een voorschrift voor een apotheker betekent (denk aan recipe, recept): een voorschrift voor een vaccin?

Jupiter verwijst naar de oppergod Jupiter van de Romeinen, de Griekse Zeus. Jupiter is ook een verwijzing naar Thor. Een verwijzing naar het mannelijke.

In de astrologie lijkt het teken voor Jupiter wel een beetje op een vier. Jupiter wordt gelijkgesteld met expansie, uitbreiding. Het metaal dat samenhangt met Jupiter is tin.

Dit is een speciale tijd
Het symbool voor Jupiter in de alchemie – Bron: http://symboldictionary.ne

Jupiter in het Hebreeuwse alfabet

De Hebreeuwse letter die gelijkgesteld wordt met Jupiter is de Kaph, die wordt gelijkgesteld met een open hand en als getalswaarde 20 heeft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is FViA86whXTwLb5P-wbjR0hTk-Jyc9xJPcpdyrELUZLn6o169fGmyaqUeAZgF8q-M_Z5Yby1tiz_96an8EXZv0X7UFCb_TE1oohZi5U04ZBXHzBWHwDw9Fg_sEQ6b8alwDyEcwbHz

Zijn we niet het jaar 2020?

Het symbool zou ook verwijzen naar een scepter van een heerser, de hand waarmee men de scepter vast heeft of de krul in een scepter (denk maar aan de krul van een herdersstaf, bisschopsstaf). Zowel Jupiter, Zeus als Thor worden vaak afgebeeld met een soort scepter (in geval van Thor een bliksemschicht, hamer) in hun handen. Jupiter verwijst naar de mannelijke, dominerende heerser. Soms wordt gezegd dat Jupiter ook verwijst naar het beheersen van jezelf. 

Attributen van farao's en goden | Rijksmuseum van Oudheden
Bron: Rijksmuseum der Oudheden Leiden

De numerologie van Saturnus en Jupiter

Het frappeert me ook dat de symbolen voor Saturnus en Jupiter op getallen lijken. Ik ga hier nu niet heel de numerologie van alle getallen weergeven, maar toch enkele dingetjes, ik kan het niet laten. De vijf bij Saturnus en de vier (met eventueel de twee) bij Jupiter. Samen negen. De negen was het getal van het universum voor de Egyptenaren en werd gebruikt als maat bij de bouw van de Grote piramide in Gizeh. Negen verwoordt de spirituele wetten van het universum. Het einde (einde van de reeks van enkele getallen) en het begin (start van de getallenreeks van dubbele getallen).

 Vijf staat voor het getal van kennis (de 5 boeken van Mozes, de Thora, bijv.) en zou ook wijzen op veranderingen. 
De vier wordt als een heilig getal beschouwd (de 4 elementen lucht, water, aarde en vuur): organisatie, geduld, loyaliteit en vertrouwen. De twee voor de dualiteit (man, vrouw – zwart-wit, goed-kwaad, dag-nacht, …) en gemeenschap. Samen  vormen ze zes, het getal van de mens (de mens is op de zesde dag geschapen volgens de Bijbel) en staat onder andere voor vrede en verantwoordelijkheid (onder de grote leider van Jupiter blijkbaar) en materialisme.

Elf wordt wel eens het meestergetal genoemd (lees ook mijn blogpost Een mistige ochtend over het getal elf). De overtreffende trap van 10 (de 10 geboden of de 10 delen van de Joodse Sephirot, bijv.). Duidt op o.a. spiritueel inzicht en intuïtie, een verwijzing naar een spiritueel boodschapper en de aanduiding van een verandering die op komst is.

Dus kennis van Saturnus  in combinatie met organisatie en vertrouwen, plus dualiteit/harmonie, samen de vrede, verantwoordelijkheid en het materialisme van grote leider Jupiter vormen het einde (9) en de start van een nieuw begin (9 en 11) door veranderingen (11). Als dat nu geen toevallige symboliek is die samenvalt met deze tijd.

De conjunctie

21 december. 21-12: de getallen die zich omkeren, zich omdraaien. Op 21 december lijken Saturnus en Jupiter op één lijn te staan in een grote conjunctie. De planeet die verwijst naar gevoel, het vrouwelijke, de aarde, de moeder die staat voor een nieuw begin, Saturnus met de planeet die verwijst naar het mannelijke, de heerser met een scepter, de expansie, uitbreiding. Een nieuw begin gecombineerd met een voorschrift voor een apotheker. De verwijzing naar de hoop die er nu heerst over de ontwikkelde vaccins lijkt hiermee in overeenstemming te zijn of is het eerder een symbool voor de “big reset” waarnaar soms verwezen wordt waarbij heersers achter de schermen onze maatschappij willen veranderen. Wat het is, dat maakt de lezer van deze blogpost zelf uit volgens zijn eigen overtuiging. Ik ben maar een simpele schrijver die graag onderduikt in symboliek en numerologie en filosofeert over van alles en nog wat. En wat moest ik anders doen in een lockdownweekend om mijn volgers iets te geven om over na te denken :-).

Ik was nog vergeten vermelden (sinds mijn hersenschudding vergeet ik nogal veel) dat de conjunctie, ook de term is van één van de stappen in de alchemie: de samenvoeging van het mannelijke (Jupiter in dit geval) met het vrouwelijke (Saturnus), soms het alchemistisch huwelijk van de koning met de koningin genoemd. Deze stap bereik je als mens door een innerlijke rust te voelen: je verenigt verstand (Jupiter) met gevoel (Saturnus) zonder dat je ego tussenkomt. Dit is een begin voor de alchemist waarbij door de samenvoeging je een “koninklijk kind” gemaakt hebt, jezelf dus, dat zich verder moet ontwikkelen om het eindpunt te bereiken. Deze tijd is dus ideaal om jezelf verder te ontwikkelen, om alles te overdenken, om te veranderen. Omdat we niet kunnen samenzijn met kerst, heb je misschien nog meer tijd dan anders. Tijd om te denken, te voelen of een grote omkering voor jou aan de orde is.

Lees ook:

Is het corona of karuna?
De geheimen van kerst: de 12 lotsdagen
Het mysterie van de zwaan: de naam Hugo

Foto:  Alexis Antonio via Unsplash

Licht en verbeelding

Dertien december: vandaag worden om 19 u lichtjes aangestoken om sterrenkindjes, kindjes die niet geboren werden of niet levensvatbaar geboren werden te herdenken. Het is ook de dag van het licht, alhoewel je het niet zou zeggen als je vandaag naar buiten kijkt. De dag die het begin van de kerstperiode markeert. Kerst die in het teken staat van het begin van de geboorte van de zon, het licht (Jezus wordt geassocieerd met een zonnegod, lees hiervoor mijn blogposts van vorig jaar over kerst).

Luciafeest

In Zweden viert men vandaag het Luciafeest: Lucia, lucis, lux, licht. Dit omdat er in de Juliaanse kalender per vier eeuwen drie schrikkeldagen te veel waren zodat de kortste dag van het jaar vanaf de veertiende eeuw op de dertiende december viel in plaats van op 21 december. Wie meer wilt weten over het Luciafeest waarbij meisjes in het wit, met een rode sjerp en kaarsen op hun hoofd het gezin eten geven of in sommige andere landen zelfs zoals Sinterklaas geschenken brengen aan de brave kinderen, moet maar eens rondsnuisteren op het internet.

Licht in duistere tijden, we snakken allemaal naar licht, lichtpuntjes. Is het omdat wij mensen eigenlijk afkomstig zijn uit de ruimte, van sterrenstof (de big bang, weet je wel), dat we ons zo goed voelen bij licht?

Het hart, bron van vuur

Licht zit in ons. Je hoort het ook in onze taal: iemand is een lichtend voorbeeld, er gaat een lichtje op, iemand is geen groot licht, we zien het licht of we zien het levenslicht. Je draagt iemand een warm hart toe. Wij zijn de lichtpuntjes in deze duisternis. Het licht moet uit onszelf komen.

Ons hart en het woord haard hebben dezelfde basis: hert, stookplaats, thuis, herte, midden, moed, gemoed. Het vuur zit dus letterlijk in ons. We staan in vuur en vlam. We lopen het vuur uit onze sloven. Metaforen vertellen soms meer dan we denken. Want wij denken vooral in beelden. Ons brein werkt visueel. Maar hoe je metaforen gebruikt, hoe je je verbeelding gebruikt door het visueel aspect van een metafoor, bepaalt soms hoe je je voelt of kan je zelfs helpen als je ziekt bent (bijv. je bent een strijder, je zal deze oorlog winnen,…). Dit filmpje legt dit uit (duur: 12min20).

Welke metaforen je gebruikt, kan je leven veranderen. Hoe jij jezelf ziet, welke taal je gebruikt, dat bepaalt je toekomst. Wa

Verbeelding en imagine

Volgens Einstein is verbeelding meer waard dan kennis. Wij leren door verbeelding. Als je iets ingewikkelds wilt onthouden, helpt het om je visuele verbeelding te gebruiken. Onze verbeelding, het vormen van een beeld, je fantasie is belangrijk om te leren en te groeien. Daarom is fictie lezen even waardevol als het lezen van non-fictie. Of zijn stripverhalen voor kinderen belangrijk, net zoals het lezen van gewone boeken.

Eigenlijk is het beeld dat we van onszelf hebben, ook verbeelding. Want hoe jij denkt dat de wereld is, dat is niet hoe de wereld in werkelijkheid is. Nee, je verbeelding gaat met je aan de haal en schept een eigen wereldbeeld. Je gedachten bepalen hoe jij de wereld ziet. Bijvoorbeeld: als je iets moet doen dat je nog nooit gedaan hebt, dan zullen je gedachten allerlei dingen voorstellen wat er kan gebeuren (meestal negatief), maar dat is niet de werkelijkheid. Nee, dat is een hypothetische wereld die je zelf ontwikkelt die niet beantwoordt aan de realiteit. Of bijvoorbeeld je denkt dat je op een bepaalde manier overkomt op je medemensen, maar dat is niet altijd de realiteit hoe anderen over je denken. Wij zijn zoveel bezig met de buitenwereld, dat we soms uit het oog verliezen dat het de binnenwereld, ons innerlijk is dat telt.

Hoe jij denkt, het beeld dat je zelf via je verbeelding maakt over je leven, vind je terug in het woord imago. Je creëert een imago voor de buitenwereld, een beeld hoe je wilt dat je overkomt. Een imago is verbeelding: imago, ‘imagine’. Dat is niet de realiteit, de realiteit zit in jezelf, niet in je imago voor de buitenwereld. Daar werkt onze verbeelding.

Alleen was mijn verbeelding een beetje teveel bij het schrijven van het jeugdboek De Krummelingen. Het boek wordt door proeflezers als spannend, ontroerend en interessant ervaren, zoals een computergame, maar om de spanningsboog te behouden moet ik een beetje schrappen in het midden. Dat is een probleem voor een schrijver, voor mij toch: schrappen. Niet te veel, gewoon een beetje om het nog spannender te maken. Het is een stuk van je verbeelding wegsnijden en dat is lastig. Maar het moet, zoals Antoine de Exupéry ooit zei: “Perfectie wordt niet bereikt wanneer er niets meer toe te voegen is, maar juist wanneer er niets meer weggelaten kan worden.” Dus schrap ik, maar ik troost mij met de gedachte dat ik daarnaast volop mijn verbeelding kan laten werken bij het verder schrijven aan deel twee van Niets is wat het lijkt. Verbeelding die uit het hart komt neerpennen.

De mens is de enige diersoort die verbeelding, ‘imagination’ bezit. Dit heeft ertoe bijgedragen dat wij hebben kunnen overleven. Onze verbeelding geeft ons ook hoop, geeft ons lichtpuntjes dat de toekomst er beter zal uitzien. Zonder verbeelding geen hoop. Wij hebben zowel innerlijk als uiterlijk verbeelding nodig. Moest je een scenarist zijn van een film, dan zou de huidige situatie wellicht beoordeeld worden als een weergave van de onrealistische verbeelding van de scenaristen. Want zo gek kan het toch nooit worden? Stel je eens voor hoe de wereld zou zijn zonder alle problemen. Misschien moet ik hier nog eens het liedje Imagine van John Lennon plaatsen en verzin er je eigen strofe bij over corona. Ik denk dat je je beter zult voelen. Koester je verbeelding, gebruik ze, het is onze ontsnappingsroute uit de buitenwereld om ons dichter te brengen bij onze innerlijke wereld.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/haard1
http://etymologiebank.ivdnt.org/trefwoord/hart1

Lees ook:

Ons leven is soms als een Ikeakast
De sint
Wat verbergt de coronaterminologie?

Foto: Marija Zaric via Unsplash

Wat verbergt de coronaterminologie?

Als woordenliefhebber, kijk ik graag naar de herkomst en achterliggende betekenis van woorden. Op deze website heb ik het in een aantal blogberichten al gehad over de merkwaardige betekenis van het woord corona en wat er allemaal rond hangt. Lees deze blogberichten: is het corona of karuna?, corona: de oplossing zit al in de naam, de herkomst van de maand mei en het merkwaardige verband met covid 19 Soms drukken woorden uit wat we moeten doen. Zo is het ook met een aantal andere termen die betrekking hebben op corona. Het is duidelijk dat dit een tijd van bezinning is, dat er iets nieuws zit aan te komen (op financieel vlak de te verwachten big rest van het monetair systeem). Sommige woorden leggen dit uit. Ik neem er 3 die we vaak gebruiken: quarantaine, lock down en take away.

Quarantaine

Quarantaine is afkomstig van het Italiaans quarantina, een periode van 40 dagen die schepen die tijdens de pestepidemie aanmeerden in een Italiaanse haven moesten respecteren voordat de bemanning het schip mocht verlaten. Maar 40 dagen heeft al altijd een speciale betekenis gehad, waarom dacht je dat in de Bijbel Noah tijdens de zondvloed 40 dagen op zijn ark moest wachten of Mozes 40 dagen op de berg Horeb verbleef of het 40 jaar duurde vooraleer Mozes met het Joodse volk wegtrok uit Egypte? Omdat 40 een speciaal getal is met een onderliggende, symbolische betekenis. Een betekenis die past in deze tijd.

Er overigens ooit al op gelet dat een zwangerschap ook 40 weken duurt, 40 dagen wordt gebruikt door de geneeskunde vooraleer men iemand genezen verklaart of een hongerstaker na 40 dagen een kritische grens overschrijdt? 40 staat gelijk aan de 12 passages van de zon door de 12 tekenen van de dierenriemn in de ruimte plus de 28 dagen die er zijn tussen nieuwe maan en volle maan, samen 40. De jaarlijkse cyclus van de zon verenigd met de cyclus van de maan. Veertig is het getal van het nieuwe, van de aanvang van iets nieuws na een crisis, een ingrijpende gebeurtenis. Een opstanding. Vandaar dat in de Bijbel Hemelvaart 40 dagen na Pasen (de dood van Christus) valt. Onze quarantaine, onze veertigdagentijd nodigt ons dus uit om opnieuw op te staan, op een nieuwe manier te gaan leven, iets nieuws te doen.

Lock down

Oorspronkelijk een term die gebruikt werd in het gevangeniswezen om te duiden dat gevangenen hun cel niet mochten verlaten. Klinkt tegenwoordig vertrouwd. En down betekent enkel maar naar beneden gaan, verminderen. Maar een lock is gewoon een slot, alhoewel in het Germaans Loch ook opening, een gat wou zeggen. Hebben we door de lock down een opening naar een ander leven om te vinden, alhoewel we achter slot zitten? Je moet dan enkel de juiste sleutel vinden. Een sleutel staat symbool voor de oplossing van problemen. Het is het moment om eventuele problemen, dingen die je moet loslaten, op te lossen. In de tarotkaarten staat de kaart De Sleutel voor een nieuw begin, de mogelijkheid om nieuwe deuren te openen. Om in jezelf te geloven en wat je niet dient af te sluiten om nieuwe sloten te openen, nieuwe dingen te ontdekken, iets nieuws te beginnen.

Take away

Take away betekent niet enkel iets afhalen, maar ook iets verwijderen of zoals ik het interpreteer: iets loslaten. Onze oude manier van leven loslaten. Om plaats te maken voor iets nieuws. Of als ik het verder opsplits (ja, ik speel graag met taal): take a way: neem een weg. Neem een andere weg. Als het moeilijk gaat, als je het eventjes niet meer ziet zitten, vraag je af of het niet tijd is voor iets nieuws, om een andere weg te nemen.

Conclusie over coronaterminologie

Zoals ik al had geschreven verwijst er zoveel inzake de woorden die gebruikt worden in verband met corona dat dit een tijd is om alles te overdenken en om te veranderen, om iets nieuws te beginnen, om zelf te groeien en jezelf opnieuw te ontdekken in deze moeilijke omstandigheden.

Alleen hoop ik – ik vrees enkel dat het ijdele hoop is- dat deze woorden ook niet verwijzen naar de financiële big reset, de verandering van ons monetair systeem is die eraan zit te komen met een grote schuldensanering en introductie van een nieuwe digitale munt, want daar zou take away wel iets helemaal anders kunnen betekenen (voordelen, subsidies, bezit wegnemen). Tegen eind 2021 zullen we meer weten.

Wie hierover meer wilt weten, kan altijd de podcast van Klaus Schwab van het Wereld Economisch Forum beluisteren over de veranderingen die eraan komen aan het economisch systeem, maar wie meer achtergrondinformatie wilt, kan kijken naar het filmpje op You Tube waarin Willem Middelkoop meer uitleg geeft dat tegen eind 2021 alles wellicht anders zal zijn en er grote veranderingen zullen komen.

Ook het boek van Willem Middelkoop The big reset is het lezen waard, je kan het zelfs gratis als je geabonneerd bent op Kobo.

Het enige wat duidelijk is, is dat de woorden die verband houden met corona, onderstrepen dat een verandering, een nieuw begin noodzakelijk is. Op welk vlak dat ook moge zijn.

Bronnen:
https://taalfluisteraar.be/2020/03/13/corona-etymologie/#more-2646
https://www.etymonline.com/word/lock
https://www.catharinaweb.nl/lenormand/lenormand/33.htm
http://www.finedictionary.com/take%20away.html

Lees ook:

Is het corona of karuna?
Corona: de oplossing zit al in de naam
De herkomst van de maand mei en het merkwaardige verband met covid 19
Bedankt of merci?

Foto: Jael Vallée via Unsplash.org

De Sint

Een filmpje voor volwassenen over de herkomst van Sinterklaas. Onder het motto van Pipi Langkous “ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan”, mijn ingesproken video over de herkomst van de Sint (enkel voor volwassenen). De gotische kathedralenbouwers hanteerden als principe dat ‘niets perfect mocht zijn, want enkel God is perfect’, dus dacht ik, dat zal ik ook maar toepassen…. Want in het filmpje heb ik niet alles vermeld, dus eerst maar officieel zoals dat heet, een inleiding.

Dat er achter de figuur van de Sint veel verborgen zit, kan je ook afleiden uit de naam als je de Griekse etymologie toepast: nikè is overwinning en litos verwijst naar steen. De overwinning op een steen: wat wil dat zeggen zal je nu wel denken? Sint-Niklaas was ook de beschermheilige van de alchemisten om hen te beschermen tegen explosies. Je weet wel, alchemisten, de middeleeuwse knutselaars die in donkere, huiselijke labo’s probeerden van lood goud te maken of op zoek waren naar een levenselixir om eeuwig jong te blijven. Ja, die. Hun zoektocht had ook een filosofisch aspect en stond voor persoonlijke groei. Hoe je door bepaalde stappen te nemen kon groeien, het filosofisch goud of de steen der wijzen kon vinden. Sint-Niklaas staat voor overwinning door het bereiken, het vinden van jouw steen der wijzen. Sint-Niklaas is een oude, wijze man (geassocieerd met de kleur wit) die staat voor het goede is de wet van karma: wie goed is, krijgt lekkers, wie stout is de roe. Wie dit principe van karma toepast, die overwint want heeft zijn steen der wijzen, zijn Sint-Niklaas gevonden.

Maar dat is niet alles wat te vertellen valt over Sint-Niklaas, nee, ik heb nog een beetje overgelaten voor het filmpje.

Vergeet ook geen speculoos of speculaas te eten. Speculoos komt van speculum, het Latijnse woord voor spiegel. Omdat de koekjes een spiegel zijn van de afgebeelde personen of omdat het de tijd is om eens in de spiegel te kijken om te weten of je in de zak van zwarte piet zult belanden of door de Sint zult geprezen worden?

Lees ook:

Ons leven is soms als een Ikeakast
Halloween of tijd om in de spiegel te kijken
Regenboog

Ons leven is soms als een Ikeakast

Je leven is als een Ikeakast, heb je daar al op gelet?


Je weet nooit wat te verwachten. Soms is de verpakking groter dan verwacht, soms valt de verpakking mee, maar je weet nooit wat er in zit. De kast kan groter en steviger zijn dan gedacht of zwakker en kleiner. Het is altijd een verrassing, net als het leven. Je hebt een plan nodig om je kast, je leven in elkaar te steken. Zonder plan, geen kast. Maar soms is het net iets avontuurlijker of handiger om het plan dat je hebt eventjes niet te volgen. Gedurfd, riskant, je weet niet wat je krijgt. Soms valt het tegen en moet je opnieuw beginnen en soms gaat het gemakkelijk om zo je kast in elkaar te krijgen. Maar zelfs al volg je het plan dat uitstippelt wat je moet doen, dan nog kan het zijn dat het de verkeerde kant uitgaat. Wat doe je dan? Je begint gewoon opnieuw. Of soms lukt het zelfs om de kast in elkaar te krijgen, ondanks dat je iets verkeerd hebt gedaan. Je wilt het opgeven, maar toch doe je door, dat is de enige manier om de kast in elkaar te krijgen, om je leven op de rails te krijgen.

Ons leven is als een Ikeakast. Die is vaak steviger dan je dacht. Je kan er creatief mee omspringen, ze noemen dit Ikeahacks, met een verrassend resultaat. Je leven is als een Ikeakast: je bent altijd trots als je kast uiteindelijk klaar is en op zijn plaats staat. Het heeft vaak bloed, zweet en tranen gekost. Het zette soms je relatie onder druk. Het was een uitdaging, net zoals je leven. Maar vooral ben je trots dat je meer kan dan je dacht. Zo is het in het leven: je kan meer dan je dacht: Ik Kan Echt Alles als ik mijn levensweg, de juiste weg volg (Oikia in het Fins is rechte, juiste weg). Alleen en/of met anderen. Dat is jouw Ikeakast: Iken-de-anderen. Daarom draait het: je leeft niet alleen, maar met anderen. Daarom is het belangrijk om kerst op een ander manier te vieren. Jouw plan om je kerstkast in elkaar te steken, werkt niet. Dus wees creatief, doe een Ikeahack met kerst en vier een origineel kerstfeest. Ikea, Met anderen, want er zijn manieren genoeg om veilig in overeenstemming met de regels, toch kerst met anderen te vieren.

Het woord kerstmis zegt het zelf, als je eventjes met de letters tovert. Mijn vaste lezers weten dat ik hou van woordspelletjes, ik kan het niet laten om er opnieuw eentje te maken. en letters door elkaar halen De inspiratie kwam tijdens, je raadt het nooit: het in elkaar steken van een Ikeakast. Wat is kerstmis als woord meer dan : kerst-sterk en mis, missen. Kerstmis is sterk zijn, zelfs al mis je anderen bij jouw thuis. Kijk naar een kerstboom: een boom, staat eigenlijk ook symbool voor de levensboom, je leven. Een boom groeit, trotseert orkanen en wind, blijft staan ondanks regen of felle zon. Boom, tree, three, drie: dat mag je doen als alleenstaande met kerst: twee knuffelcontacten hebben, dus met drie. Zou de christmastree de inspiratie geweest zijn voor de keuze van drie, tree?


Ikea, oikia in het Grieks betekent overigens huis, een gezin. Vier kerst met licht in deze coronaduisternis. Het woord oikia staat overigens in de Bijbel, in vers Mattheus, 2:11: “Ze gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder.” Net als in vers Mattheus, 5:15: “Men steekt ook geen licht aan om hem vervolgens weg te steken onder de korenmaat,  nee, men zet hem op een standaard zodat hij licht geeft aan iedereen in je huis.” Kerst gaat over een geboorte, een nieuw leven. Een hergeboorte. Gebruik deze tijd om zelf hergeboren te worden, om het leven anders te zien en gebeurtenissen, natuur en mensen meer te appreciëren. Laat je licht schijnen op jezelf en je leven. Het is tijd voor het opstaan van een nieuwe mens in je eigen cocon, bij jouw thuis: een nieuw Ik. Met als motto: Ik Kan Echt Alles, met of zonder corona, met of zonder Ikeaplannetje. Want zelfs al staat je Ikeakast nu wankel, je kan altijd opnieuw beginnen. Nieuw of uus in het Ests, lijkt wel een beetje op huis in het West-Vlaams, niet?

Ach, ik zal mijn Ikeakast maar verder in elkaar steken. Waar lag dat plannetje nu weer? Hopen dat het lukt.

Lees ook:

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars
Wat doe je als je twijfelt?
Schrikkeldag

Foto: Semen Borisov via Unsplash

We dragen allemaal een muilband

Mijn oom heeft een naam voor de mondmaskers die we moeten dragen: muilbanden. Ik denk dan aan muildieren. Wij zijn vandaag muildieren. Grappig dat mijn oom dat zegt, want als je het in het Westvlaams zegt, dan klinkt het als “mulband”. Natuurlijk maak ik daar andere taalassociaties mee, je bent schrijver of niet. Taal en enkele andere gedachten. Tja, je bent hooggevoelig of niet om dingen anders te bekijken. Hieronder staan een aantal andere blogberichten met een andere kijk op deze coronatijd.
Hier gaan we.

Muil, mule, ezel

Muil of in het Westvlaams een “mule”. Automatisch denk ik dan aan ‘une mule’, een ezel. Of komt het doordat de bijnaam voor de dorpelingen in ons dorp ezelboeren is? Ik weet het niet, ik maak gewoon de associatie met een ezel als ik het woord muilband, “mulband” hoor.

Wij zijn door corona een muildier geworden die met zware lasten symbolisch een berg opklimmen. Een muildier is een vermenging van een paard met een ezel. En laat dat nu zijn wat wij zijn geworden. Ik verklaar me nader.

Une mule is Frans voor een ezel. Een ander woord voor ezel is un âne. Je denkt wellicht dat het niet leuk is om vergeleken te worden met een ezel. Maar laat een ezel nu eens een dier zijn dat symbolisch in de geschiedenis veel meer verbergt dan wij denken. Een ezel staat soms symbool voor een ingewijde of vaak ook voor heidens geloof. Het is een belangrijk dier: Jezus ging Jeruzalem binnen op een ezel, waarna zijn werk als profeet begon. Er was al een ezel aanwezig in de kerststal. Uit alle dieren die Jezus kon kiezen, koos hij een ezel. Een teken van nederigheid en wijsheid of zit er nog iets anders achter? Jezus was een ingewijde. Een ezel is koppig: hij staat soms stil en wilt niet verder gaan. Dat is de symbolische betekenis van de ezel: hij nodigt je uit om eventjes stil te staan bij jezelf. Jezelf of mezelf: de middelste letters vormen het woord…. juist, ja: ezel. Terugkomen wij wie je werkelijk bent: bij je ziel, in het Frans l’âme, een ezel is l’âne, als dat nu niet toevallig is?

Overigens reed in Don Quichote ook Servantes op een ezel en baadde Cleopatra in ezelinnenmelk om jong te blijven. Oké, iemand die dom is, krijgt ezelsoren of gaat dit gewoon om wie niet overeenstemt met het maatschappelijk ideaal? Hoe dan ook, een ezel is niet zomaar een dier. Symbolisch verwijst het naar onze ziel, de nood tot zelfreflectie. In die zin hebben we inderdaad nood aan een muilband, een band met een mule, onze eigen ezel, onszelf.

Het masker en de ezel

In twee vorige blogberichten (welk masker draag jij? en verandering hangt in de lucht) had ik het al over het masker dat vandaag zeer actueel is, maar in werkelijkheid gewoon verwijst naar onszelf als persoon. Terwijl ik bezig was met het opmaken van dit blogbericht kwam ik op een interessante video terecht van Peter De Graef, momenteel op televisie als ik me niet vergis in De Slimste mens ter wereld. Wat zijn resultaat ook is in deze quiz, hij heeft tonnen van wijsheid in zich. Toevallig praatte hij in de korte video Just talking ook over de ‘persona’ en maskers. Want wij dragen allemaal maskers: wij zijn…….. Vul maar zelf in. Wie ben je (zie ook deze blogpost)? Als je deze vraag krijgt, dan zal je automatisch antwoorden met je naam, beroep, achtergrond, interesses, enzovoort… Maar ben jij dat werkelijk?

Je gelooft dat jij die persoon bent, maar dat is niet zo. Dat is de wereld die wij zelf creëren. Dat is niet echt. Wie jezelf bent, wie je ezel is als het ware waarop je alle dagen rijdt, dat zie je pas, als je masker valt. Als de werkelijke persoon, het werkelijk wezen van jezelf wordt ontmoet. En daarvoor is er stilte en rust nodig. Ons echt leven, wie we zijn, zit achter ons masker. Ik moet eerlijk zijn, als auteur met een pseudoniem doe ik ook niets anders dan een masker opzetten, toneel spelen. Wie ik werkelijk ben, is voor mezelf.

Heel ons leven draait rond ons masker

Ons masker is alles bepalend voor ons. Want we voelen ons goed als we kunnen overkomen als mooi, met een ‘goed’ beroep, als we bekend zijn of als mensen ons, om het in het Westvlaams zeggen ‘bestoefen’, ons loven. Je voelt je dan blij, goed, misschien zelfs euforisch, maar dat is maar tijdelijk. Want als alles wegvalt, dan denk je ‘tel ik niet meer mee’? Als door corona je beroep, je werk, misschien zelfs je passie wegvalt en je alleen in je huis zit, zou dit gevoel je kunnen bekruipen, dat je niet meer belangrijk bent voor de maatschappij. Dat je niet meer meetelt. Maar het is juist dan, op die momenten dat je ezel kan tevoorschijn komen. Dat je aan zelfreflectie kan doen, ontdekken wie je werkelijk bent zonder het toneel van beroep, achtergrond, bekendheid, enzovoort… En dan ontdekt je er werkelijk iets is zonder alle decorum. Dat je bestaat, dat je er bent, wat er ook rondom je gebeurt. Je ziet jouw “mule”,”l’âne”, je ziel, jezelf, je ziel, je ezel.

We dragen allemaal een muilband
Foto: canva

Jouw ezel heeft paardenkracht

Als je door je masker kijkt, als het doek van het toneel dat je alle dagen speelt, is gevallen, dan merk je dat er iets in jou zit. Iets dat er altijd is. Dat je altijd bij je hebt. Je bezit iets waarvoor je niets hoeft te doen: jezelf met al je talenten, passies, creativiteit, energie. Ja, jij bent een vat vol creativiteit, energie, talent en passie. Die zitten soms diep begraven, maar ontdek je in tijden van isolement, in tijden waar je je hoofd kan leegmaken. Want met welke situatie je ook geconfronteerd wordt, die is nooit volledig hopeloos, er bestaat altijd een uitweg, een oplossing. Voel je je wanhopig? Keer naar binnen, onderzoek je ezel, mediteer, zoek de natuur op. Wanhoop vraagt om naar binnen te keren zodat er hoop kan ontstaan op een oplossing. Hoop krijg je door je te verbinden met anderen eens je jezelf beter kent. Terug contact gemaakt hebt met wie je werkelijk bent. Vergeet niet dat je hoe dan ook bestaat zonder dat je nood hebt aan beroep, achtergrond, naam of bekendheid. Jij bent er met al je talenten en creativiteit. Jij bent er, wat jouw situatie ook is. Jij bent er.

Om iets te bereiken, heb je je ezel nodig. Moet je jezelf ontdekken. Slechts dan kan je werk beginnen, kan je je passie beleven, je talent benutten. Het is jou geschenk, jouw sleutel: don (donner, geven)- key (sleutel), donkey of ezel. Zoals Jezus zijn ezel nodig had om Jeruzalem binnen te rijden of als je het liever niet-religieus wilt: je moet baden in ezelinnenmelk zoals Cleopatra of je ezel is jouw dienaar zoals Sancho bij Don Quichote. Jouw ezel is er altijd, heeft lasten te dragen, maar slechts daardoor ontdek je dat jouw ezel power bezit, paardenkracht. Die paardenkracht is dat wat altijd in jou zit: je talent, je passie, je energie, je creativiteit. Het is de paardenkracht van jouw ezel die hoop doet ontstaan dat je de top van de berg zult bereiken.

Je bent een muildier, een mengeling van een ezel met een paard. Nu enkel nog de berg op geraken. Taal, het blijft inspireren.

P.S.: had ik al vermeld dat de heilige die aanbeden werd tijdens de pest, dat andere dodelijke virus die de wereld die de wereld in zijn greep had, de heilige Antonius van Padua vaak afgebeeld wordt met een ezel? Maar dat zal ook wel weer toeval zijn wellicht.

Lees ook:

Verandering hangt in de lucht

Maria Lichtmis en het verband met het cijfer drie op de 33ste dag van het jaar

De herkomst van de meimaand en het merkwaardige verband met covid19

Regenboog

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

Regenboog

Op een vrijdag de 13de verwachten velen wellicht dat ik hierover een blogbericht zal schrijven, maar soms moet je je lezers verrassen door een blogbericht over de regenboog. Gisteren was er op veel plaatsen in België een regenboog te zien, ook in Lissewege. Regenbogen fascineren: ze verschijnen onverwacht, ze zijn prachtig, je ziet ze niet zo vaak en wil je ernaar toe lopen, je kan de regenboog nooit bereiken.

Kermis in de hel

Het is weer kermis in de hel‘, zegt mijn moeder altijd als ze een regenboog ziet. In veel streken is dit spreekwoord gekend. Een regenboog verschijnt op een moment dat de zon schijnt en het regent. Kermis in de hel, regen en zonneschijn: een regenboog wijst ons op een verandering, toont ons dat succes en geluk nooit komt zonder moeite, zonder zorgen of pijn. Zou dat de reden zijn dat in mythes en sprookjes beweerd wordt dat aan het einde van de regenboog een pot met goud ligt te wachten? Regenbogen hebben de wereld al altijd gefascineerd en komen al eeuwenlang terug in mythologie en verhalen.

Dus grijp ik terug naar mythologie, verhalen en de Bijbel om op zoek te gaan naar de waarde van een regenboog. Sommige symbolen en natuurfenomenen inspireren ons wereldwijd en het is altijd wonderlijk hoe alles bijna altijd in eenzelfde richting wijst. Het is mijn overtuiging dat de toekomst van de mens ligt in het vinden van zijn eigen spiritualiteit, over de godsdiensten heen. Dat is de weg om individualiteit binnen een universeel gevoel van eenheid te bereiken. Daarom is het kennen van zowel oude mythologie, eeuwenoude symboliek als verschillende religies een must om je eigen spirituele inspiratie te vinden. Om te groeien als mens. Het is een tijd om jezelf te leren kennen, om uit te vissen wat je inspireert, wat je nog dient en wat niet. Want we zoeken een houvast. Hou meer alles uit onze oude wereld in stukken uit elkaar valt rondom ons, hoe meer we een houvast nodig hebben. De regenboog is een teken dat we onverwachts zien om ons te doen herinneren dat er meer is op aarde dan louter een materiële wereld. Er bestaat een brug naar een andere manier van denken, voelen, leven. Daar herinnert de regenboog ons aan.

Regenboog in de mythologie en Bijbel

Regenboog in de mythologie

Een regenboog wordt in de mythologie vaak beschouwd als een brug tussen aarde en de hemel, een verbond tussen de mens en de goden. In de Noorse mythologie is de regenboog Bifröst, bewaakt door de god Heimdal. Het is de Asenbrug, ook wel wankele brug genoemd. Bij de Perzen is de regenboog de brug tussen levenden en doden. Voor goede geesten is de brug breed, voor de anderen smal. In Indië wordt de regenboogbrug gebruikt als een wapen tegen kwade geesten. Bij de Grieken was de regenboog Iris die als boodschapper van de goden optrad, net als Hermes (lees deze blogpost over Hermes). En zo zijn er nog voorbeelden van mythologische verhalen wereldwijd waarin de regenboog voorkomt.

Regenboog in de Bijbel

In de Bijbel komt de regenboog voor in het boek Genesis waar een regenboog verschijnt na de zondvloed aan Noah als teken van het verbond tussen God en de aarde. Dit staat letterlijk in Genesis 9:13 : “Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.” Daar heb is het weer: opnieuw het getal 13. Gelukkig is de getalswaarde van dit vers 22, een getal dat men wel eens het getal van de spirituele meester, van de meester-bouwer want dit getal zou duiden op het bouwen van een nieuwe wereld, van een nieuw leven. Ook op andere plaatsen in de Bijbel komt een regenboog vaak voor, net zoals in de christelijke kunst waar God of Jezus vaak afgebeeld worden op een regenboog.

Regenboog
Het Laatste Oordeel van Hans Memling – Musea Brugge, meer info via deze link.


Dat de regenboog verschijnt na een zondvloed is niet louter christelijk: voordien heb je een gelijkaardig verhaal waarin de godin Ishtar een regenboog als halsketting draagt nadat de aarde vernietigd is door een zondvloed. Isthar is een godin uit het oude Mesopotamië (3200 voor Christus) die ook Inanna (Sumerië), Astarte (Fenicië) werd genoemd, maar een gelijkaardige vrouwelijke godin vertegenwoordigt: godin van vruchtbaarheid, oorlog, seks en liefde. Ook wel de godin met de twee gezichten genoemd.

Het woord regenboog

In het Latijn is een regenboog arcus pluvius, in het Frans arc-en-ciel de vergelijking met de ark van Noah, de Ark des Verbonds in de Bijbel is treffend. Het Griekse arkhe betekent begin, oorsprong, basis (op deze Engelse website vind je een mooi overzicht over de betekenis van arkhe bij Aristoteles). Zoals in mijn blogbericht Er hangt verandering in de lucht al gemeld, staan we aan het begin van iets nieuws, een nieuwe wereld. Hoe die eruit zal zien, weten we niet. De regenboog vraagt ons om open te staan voor deze veranderingen, want ook zij is maar tijdelijk te zien aan de hemel. Zoekend naar antwoorden en inspiratie (een schrijver is altijd op zoek naar antwoorden en inspiratie) doe ik wat ik vaak doe: terugvallen op mijn gevoel. Dus ik ga naar mijn bibliotheek om op gevoel een boek uit de kast te nemen. Het boek dat mij het meeste aantrekt, neem ik uit de kast en dat sla ik dan open op een willekeurige pagina.

The book of joy

Het boek dat ik uit de kast nam is The book of joy van de Dalai Lama en Desmond Tutu. Tegenwoordig ook in een vertaalde versie te verkrijgen met als titel Het boek van de vreugde. Toen ik het boek opensloeg kwam ik terecht op pagina 224 en volgende tekst viel mij op:
“We zijn voorbestemd om in vreugde te leven. Dit betekent niet dat het leven gemakkelijk of pijnloos zal zijn. Het betekent dat we ons gezicht kunnen draaien naar de wind en de storm accepteren waar we doorheen moeten. We kunnen niet slagen door te ontkennen wat er bestaat. Het accepteren van de realiteit is de enige plaats vanwaar verandering kan beginnen. Als je groeit in je spiritueel leven, kan je alles accepteren wat er jou overkomt….” .
Dan gaat de tekst verder dat als er iets ergs gebeurt in je leven, de vraag niet is hoe je eraan kan ontsnappen, maar hoe je er iets positiefs kan van maken. Of hoe toepasselijk kan een tekst zijn? De grootste problemen die je krijgt, bijvoorbeeld door corona, kunnen de start zijn van iets nieuws, iets positiefs. Het begin van jouw eigen regenboog.

Regenboog

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

De boodschap van muziek

Promotie krijgen op een speciale datum

Ken jij de kracht van superhelden? Jij hebt deze ook!

De doos van Pandora

Foto: Yulia Gadalina via Unsplash

De boodschap van muziek

Gisteren een blogpost geschreven over wapenstilstand, singles day en corona. Over een nieuw begin, een verandering die op komst is. Over de cyclus van het leven. Niets speciaals zal je zeggen. Nee, inderdaad. Maar na het schrijven van deze blogpost kwamen toevallig twee liedjes in mijn richting gewaaid. Toen ik boven aan het opruimen was (ik ben verhuisd in april, maar een zware hersenschudding in mei heeft roet in het eten gegooid om te schilderen, kasten in elkaar te steken en alles uit te pakken, dus ik leef nog altijd gedeeltelijk tussen de verhuisdozen waarbij ik soms hopeloos op zoek ben in welke doos iets ligt. Vervelend als je schrijver bent met een grote bibliotheek en je zoekt dat ene boek…), hoorde ik dus muziek. Ik weet niet van waar deze muziek kwam. Vanuit de verte van beneden. Mijn moeder had blijkbaar televisie of radio opstaan en ik hoorde haar meezingen. Het was met een liedje uit de jaren vijftig van Jo Leemans. Que sera, sera.

Que sera, sera

Que sera, sera, wat zijn moet dat zal zo zijn. Wat uiteindelijk wil zeggen: berust in je lot, neem het leven zoals het komt. Het is filmmuziek in de oorspronkelijke versie van Doris Day. Uit een klassieker van Alfred Hitchcock: The man who knew to much. Een misdaadthriller, een kolfje naar mijn hand dus. Nadat je een kwartier voordien een blogpost had geschreven over een nieuw begin, vond ik dit wel een grappig toeval.

Que sera, sera van Jo Leemans

Let it be

Dat was het eerste liedje. Diezelfde avond kijkt mijn moeder naar Blokken. Ik lig in de zetel omdat ik terug duizelig was nadat ik iets te veel had uitgepakt (hoofd naar beneden is nog altijd een probleem). Het was een vraag in Blokken die gesteld wordt in verband met Let it be van The Beatles. Ik schonk er niet veel aandacht aan. Totdat mijn moeder, die nooit zingt tijdens Blokken, nu wel het refrein begint te zingen. “Let it be, let it be”, klonk er naast me. Oké, als er zoveel aandacht wordt geschonken aan een lied, dan heb je wel mijn aandacht. Zeker omdat mijn moeder vroeg om de tekst op te zoeken. Opnieuw een lied dat gaat over de dingen laten zijn. Laat het los. Waar ik nog nooit op gelet had, was dat dit lied eigenlijk een modern Marialied is. Wie mij kent, weet dat ik een bijzondere band heb met Maria. Door mijn tweede voornaam. Door mijn thriller waarin staat dat kerken van Onze Lieve Vrouw in de vorm van een sterrenbeeld staan, maar ook door mijn persoonlijke geschiedenis, maar dat is een heel ander verhaal.

Merkwaardig dat ik daar nog nooit op gelet had. De eerste zinnen zijn nochtans duidelijk: “Wanneer ik mezelf in tijden van moeilijkheden bevind, Moeder Maria komt dan naar mij en spreekt woorden van wijsheid: Laat het los. En in mijn uur van duisternis, staat zij recht voor mij en spreekt woorden van wijsheid: laat het los.” Dat is dus duidelijk. De dingen zullen zijn als ze moeten zijn. Laat dingen los en een antwoord zal komen via Maria. Maria, de koningin van de hemel, de voortzetting van de energie van de vrouwelijke moedergodinnen zoals Isis, Gaia, Cybele, Ishtar, Inanna, Astarte, Anu/Birgid, Freya, enzovoort. Al deze godinnen staan voor vruchtbaarheid en de cyclus van het leven. Ik wist niet dat The Beatles zo’n bewondering hadden. De vrouwen en vrouwelijke energie is in opmars. Ik ben wel spiritueel aangelegd, dus misschien moet ik mij nog eens wenden tot Maria. En dingen gewoon loslaten. Wat zijn moet, zal zo zijn.

Laat alles los

Loslaten is het enige wat we allemaal kunnen doen in deze coronatijden. Los laten van ons vroeger leven, ons vroeger sociaal leven, ons vroeger beroepsleven. Misschien wel loslaten van de toekomst die je voor ogen had. Dus laat los:

  1. laat de dingen los die je toch niet kan controleren, corona is er.
  2. laat los wat anderen over je vinden, doe wat je wilt doen.
  3. laat jouw perfectionisme los, je kan toch nooit perfect zijn.
  4. laat verwachtingen die je hebt van anderen los, verwacht niets en krijg onverwachts meer.
  5. laat overbodige wensen los, je kan met minder ook leven.

We voelen ons vandaag misschien gekortwiekt, gevangen, maar loslaten is de sleutel van om de poort van je gevangenis te openen richting meer vrijheid. Als je iets wilt bereiken, als je wilt groeien moet je kunnen loslaten. Juist daarvoor is dit de ideale tijd omdat we meer tijd hebben voor zelfreflectie in deze coronatijd door de lockdown. Lock, slot. De sleutel voor jouw slot is dus loslaten. Los, slot, drie letters zijn al gelijk. Laat los en bepaal je lot. Hé, nog drie letters die voorkomen in het woord ‘slot’, als dat niet een leuk woordspelletje is: slot, los, lot. Zoek de dingen die je al lang verbergt: talenten, gevoelens, passie. Toon ze aan de buitenwereld, zonder schaamte.

Recent was ik in een lokale winkel waar de eigenares vertelde dat ze in haar eentje soms liedjes maakt en inzingt. Ze laat ze soms horen aan haar familie en daar blijft het bij. Is dat nu niet jammer? Doe jij ook zoiets, laat dan gewoon alle vooroordelen, meningen los. Alles gedachten die je vooraf ingepompt zijn. Ze dienen tot niets, behalve dat ze je tegen houden om iets te doen waar je hart ligt. Je hart dat nu op slot zit. Dus zoek de sleutel, laat los en doe wat je al altijd stiekem hebt willen doen. Doe het nu, niet later. Want als er iets is dat mensen betreuren als het zeer slecht met ze gaat en ze op het einde van hun leven zijn, dan is het dat ze niet iets hebben geprobeerd dat ze wilden doen. Laat dus los. Que sera, sera, wat zijn moet, dat zal zo zijn. Let it be.

De boodschap van muziek

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Ontmoeting met de patroonheilige van de schrijvers en journalisten

De doos van Pandora

Wat doe je als je twijfelt?

De chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft.

Verandering hangt in de lucht

Foto: Ankush Minda via Unsplash

Een mistige ochtend

De mist hing vanmorgen laag tegen de grond toen ik het rolluik van mijn slaapkamerraam omhoog trok. Zo zal het wellicht ook geweest zijn. In de loopgraven in de Westhoek. Mist waardoor je amper kon zien waar je stond. Eenzaam, verlaten, wachtend. Niet wetend wat de volgende dag of weken zou brengen. Weg van je familie, een eenzame foto in je jaszak als aandenken opdat je ze niet zou vergeten. De stemmen van je dierbaren hoorde je enkel nog in je hoofd. Met je voeten in de modder, wachtend. Het duurde nu al vier jaar. Vier jaar oorlog. Vier jaar verlies, ellende, dood. Je hoopte dat het ooit zou stoppen. En dan op 11 november 1918 om 11 uur was het zover: wapenstilstand. Het moet onwezenlijk geweest zijn. Stop. Gedaan. Terug naar de dagdagelijkse wereld. Die toen je terug thuis was helaas ook veranderd bleek. Net als jij.

Wapenstilstand WO I

We herdenken vandaag de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar geleden is het al. Nog niet vergeten, of toch? Want toen ik mijn mailbox opende, werd ik overstelpt met kortingen voor “singles day”. Oké, ik ben single, dus zou blij moeten zijn met de mogelijkheid om mezelf eens te verwennen door te shoppen met extra korting. Toch voelde het niet juist. Nee, dit was geen dag om volop te gaan shoppen. Het ligt misschien aan mijn hoogsensitiviteit, maar ik voelde veeleer een tristesse in mijn hart die er bleef hangen als mist over een veld. Melancholie, dat is misschien het juiste woord. Alsof het lijden van al die gesneuvelden uit WO I mij onzichtbaar raakten door de mistflarden heen. Nee, het voelt niet juist om op deze datum een nieuwe hoogdag voor het materialisme, het shoppen te introduceren.

Dat juist 11 november de dag van de wapenstilstand is, zou dat te maken hebben met de feestdag van Sint-Maarten van Tours en de Sint-Maartensvuren, vraag ik me af? Sint-Maarten was een heilige, een legerofficier die zijn mantel in twee sneed om eentje aan de armen te geven. Wellicht is het feest door de kerkelijke overheid ook op deze dag geplaatst, na Samhain, het Keltisch feest waar de doden dichter bij ons waren (nu Halloween) en de vuren die aangestoken werden ter ere van de Germaanse god Wodan. Al het vee werd dan op stal geplaatst om de komende winter te overleven, er werd feest gevierd waarbij ganzen werden geslacht. Dat juist een feestdag ter ere van een Germaanse (Duitse) God Wodan diende als wapenstilstanddag vind ik een absurde speling van de geschiedenis.

Vergelijking met corona

Je kan veel gelijkenissen vinden in de periode WO I en deze coronatijd. Er woedt nu ook een oorlog, maar dan tegen een onzichtbaar virus, niet tegen een gekende vijand. In de ziekenhuizen worden er elke dag veldslagen geleverd die wij op het thuisfront niet zien. Mensen die eenzaam in het ziekenhuis liggen, alleen in het woonzorgcentrum verblijven of singles die nu al twee weken in isolatie leven. Ja, happy singles day! We zijn net als soldaten aan het front, eenzaam wachtend op betere tijden. Niet weten wanneer we uit de loopgraven kunnen komen.

Alleen hebben wij internet, wij kunnen elkaar zien, elkaar horen, zelfs vanop duizenden kilometers afstand. Wij staan niet in weer en wind op wacht. Wij hebben voedsel in overvloed en hoeven niet te vrezen voor een knorrende maag. Wij hoeven niet te vrezen voor die verdwaalde kogel. Wij hoeven enkel het virus te vrezen dat dankbaar gebruik maakt van de burgers die onachtzaam maatregelen aan hun laars lappen. Dat is onze onzichtbare, verdwaalde kogel die ons onverhoeds kan treffen.

Solidariteit en kameraadschap hielp toen de soldaten door de oorlog, zoals solidariteit en vriendschap, mededogen, ook voor wie je niet kent, ons vandaag door deze coronatijd zal helpen. We plaatsen lichtjes voor de ramen om onze strijders aan het coronafront te ondersteunen. Elf november heeft iets met vuur. De Sint-Maartensvuren vermelde ik al. Vaak wordt dan ook verwezen naar de Bijbel die inspiratie zou geboden hebben voor de Sint-Maartensvuren (de echte inspiratie waren natuurlijk de feesten van de Kelten en de Germanen, maar die waren heidens). In de Bijbel staat in Lucas 11:33 (let op de elf en dan nog eens 3 x 11 = 33): “Wie een lamp aansteekt, zet hem niet in een donkere nis, maar plaats hem op een standaard zodat zij die binnenkomen het licht kunnen zien.” Dat is wat wij nu exact doen om de mensen van de zorg te ondersteunen en al wie het kan gebruiken: een licht aansteken dat iedereen kan zien.

Elf: het gekkengetal

Vaste lezers weten al dat ik gefascineerd ben door numerologie. In een vorige blogpost heb ik het al eens gehad over elf, het gekkengetal. Want 11 november is ook de start van het carnavalsseizoen, vooral in Duitsland. Elf of alf verwees in het bijgeloof naar geesten. Dit jaar hebben we 4 keer het gekkengetal: 11-11-2020 of 11-11-22 als je de ‘0’ wegdenkt, samen 44. Hetzelfde getal als 11:33, het zojuist genoemde Bijbelvers. Ook dat is samen het getal 44. Het getal vier staat in de Griekse en de gnostische numerologie voor de groei tijdens de strijd tegen limieten. Na een strijd waarbij je tegen je grenzen aanloopt, volgt een groei. Als maatschappij en/of persoonlijk. In de Vedische numerologie staat 4 onder andere voor rebellie en strijd. Vandaag is dus een strijddag: tegen corona, voor het respect voor de herdenking van WO I, los van commerciële acties als singles day.

Twee keer 4 is ook 8, het getal van de eeuwigheid (lees hiervoor deze blogpost over de nacht en de acht). Acht staat voor de eeuwig durende cyclus van de tijd, waar elke cyclus altijd een begin en een einde kent. Na de zeven dagen van de schepping, was de achtste dag een nieuw begin. De achthoek die gebruikt wordt in kerken (8 is ook onderdeel van de Fibonacci-getallenreeks) verwijst niet enkel naar de eeuwigheid, maar naar de overgang, het overschrijden van de drempel naar een nieuw begin (het koor van veel kerken heeft iets met het cijfer 8, bijv. ook de kerk in Lissewege). Het levenswiel heeft 8 spaken (denk ook aan het achtvoudig pad in het Boeddhisme). In de Tarot staat de kaart bekers 8 voor het afscheid nemen van iets en een onzekere toekomst. Je verlaat een bekende omgeving met pijn in het hart. Ook de andere tarotkaarten met 8 hebben iets te maken met een nieuw begin (zie ook mijn blogpost ‘Verandering hangt in de lucht’).

Het wiel van eeuwigdurende verandering

We zitten allemaal in het wiel van eeuwigdurende verandering gevangen. We zijn gevangen, want we weten niet of de wereld die we kenden voor corona ooit terugkeert. We zijn gevangen want we weten niet hoe onze toekomst er uit ziet. We zijn gevangen want we leven met minder ‘lif(v)e’-contact met elkaar. We zijn gevangen, want we komen niet meer buiten zonder mondmasker. We zijn gevangen in onszelf. Want deze gevangenschap dwingt je van vragen te stellen aan jezelf.

We mogen dan wel gevangen zijn, maar we zijn ook vrij. We zijn vrij in onze gedachten. We zijn vrij om te praten met wie we willen. We zijn vrij om te kijken naar wat we willen. We zijn vrij om lief te hebben. We zijn vrij om ons leven te organiseren op de manier die het best past volgens de omstandigheden. We zijn vrij om te bepalen hoe we ons leven willen verder zetten de komende weken, maanden, jaren, tijdens en na corona. We zijn vrij.

Is het tijd om aan het levenswiel een extra draai te geven voor jezelf? De oude wereld verlaten we hoe dan ook, er zal een nieuwe in de plaats komen. De vraag is: blijf je liever in gevangenschap je vastklampen aan jouw oude wereld of ben je bereid om, zelfs al is het met pijn in het hart, een stap te zetten naar een nieuw, onbekende wereld? Wat dat is, maak jij uit: ander werk, andere relatie, andere woonplaats, andere gewoontes. Er is iets dat vandaag vraagt naar een nieuw begin, de vier en de acht roepen erom. En wat je ook in gedachten hebt, het is niet gek wat je wilt doen. Op deze dag 11 november mag je gek doen, mag je iets beslissen dat de buitenwereld misschien niet begrijpt. Mag je je eigen vuur, je eigen licht aansteken om dat te doen wat je stiekem al altijd wou doen. Dus zaag aan die tralies van je gevangenis en ontsnap. De wereld bereidt zelf al haar eigen ontsnapping voor, je voelt het, er gloort opnieuw een klein lichtje aan de horizon dat deze coronatijd niet eeuwig zal duren.

De wereld staat niet stil, alles evolueert. Wij zitten gewoon gevangen in de wereld rondom ons, in het wiel van eeuwigdurende verandering. Hoe we ermee omgaan met nieuwe situaties, dat bepaalt welke draai we ons eigen levenswiel kunnen geven. Maar ondanks het feit dat alles verandert, heb ik het er wel moeilijk mee dat vandaag, de herdenkingsdag van wapenstilstand gewoon een nieuwe commerciële dag wordt: singles day. Dan zeg ik liever single day: laat dit de enige dag, the single day, zijn van 2020 waar je gek mag doen, waar je beslist om te groeien, om met iets nieuws te beginnen. In 1918 was deze dag het begin van vrede. Het verlaten van de oorlog. Welke situatie wil jij achter je laten? Welk begin is 11 november 2020 voor jou? Plots weet ik waarom ik me zo melancholisch voel. Ik zal iets achter me laten omdat er iets nieuws op mij ligt te wachten. Wat weet ik niet, ik voel het. Laat het levenswiel zijn werk maar doen op deze dag van het gekkengetal.

Bronnen:
FANTHORPE, L. en FANTHORPE, P., Mysteries and secrets of numerology, 2013.
JOHARI, H., Numerology. With tantra, ayurveda and astrology, 1990.

Een mistige ochtend

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Alaaf: de herkomst van carnaval

Welk masker draag jij?

Halloween of tijd om in de spiegel te kijken

De verborgen betekenissen in namen

Verandering hangt in de lucht

De schatkist van een bibliotheek

Foto: Jakub Kriz via Unsplash

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars

Dit weekend heb ik enkele blogposts geschreven rond muziek, The masked singer en Sandra Kim (zie de blogberichten Verandering hangt in de lucht en De Chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft). Ik vroeg me de afgelopen dagen af: waarom? Ik ben al heel mijn leven gefascineerd door het Eurosongfestival. Is het door de muziek, de optredens of het internationaal karakter, het wedstrijdaspect? Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat het wel het ene jaar meer is dan het andere jaar. Het hangt een beetje af van de kandidaat die België zendt en/of de muziek me bevalt. Hooverphonic kondigde gisteren ook aan dat ze opnieuw met Geike Arnaert in zee gaan. Ooit een optreden van Hooverphonic in deze bezetting gezien en de energie op het podium spatte ervan af. Ben eens benieuwd wat dat gaat geven op het volgende Eurosongfestival.

Voor Sandra Kim heb ik altijd een boontje gehad: ze is geboren in hetzelfde jaar, is ook kinderloos en haar overwinning maakte destijds een enorme indruk. Het liedje vond ik toen ook wel leuk. Dat iemand van mijn leeftijd dit kon, zo’n internationale wedstrijd winnen, zo’n performance geven, vond ik zo’n fantastische prestatie dat ik toen dacht: zoiets wil ik ook wel ooit verwezenlijken. Maar hoe loopt het leven, tot nu toe heb ik nog geen Eurovisiesongfestival gewonnen, mijn zangtalent indachtig, maar logisch ook. Maar toch bleef het in mijn hoofd knagen, waarom trok dit me zo aan? Was het omdat ze dertien jaar was toen ze won. Mijn vaste lezers weten dat ik iets heb met het getal dertien door mijn thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp. Een getal dat verwijst naar liefde, moeder aarde, Maria-Magdalena, een getal van ingewijden en dat staat voor transformatie. Nee, dat kon het niet zijn. Wat was het?

Het universum geeft een antwoord op je vragen

Zoals ik de laatste tijd al vaak heb meegemaakt, kreeg ik het antwoord op deze vraag een beetje later in mijn schoot geworpen. Er was een nieuwsitem op VTM-nieuws over de mindere kansen die mensen zouden hebben met een voornaam die eindigt op een -y. Mijn echte voornaam eindigt op een -y, dus het bericht wekte onmiddelijk mijn interesse. Er staat ook een artikel over het nadeel van bepaalde voornamen op Het Laatste Nieuws. Toevallig heb ik dit weekend ook een blogbericht geschreven over de verborgen betekenis van voornamen van de Amerikaanse presidenten en de verklaring van mijn pseudoniem. Misschien maar goed dat ik een andere voornaam in mijn pseudoniem gekozen heb, dacht ik. Maar waarom die fascinatie voor het Eurovisiesongfestival. Het antwoord kwam bij dit nieuwsbericht op VTM toen mijn mama plots zei, ‘Jij hebt je naam gekregen door de overwinning van Vicky Leandros op het Eurosongfestival in 1972′. Oké, toen begreep ik plots de onzichtbare band met het Eurovisiesongfestival en de winnaars. Door een overwinning heb ik mijn voornaam gekregen. Enkele dagen daarvoor had mijn moeder bij het opruimen toevallig een briefje gevonden waarop de namen stonden die ik normaal zou gekregen hebben. Maar de overwinning van Vicky Leandros heeft daar dus een stokje voor gestoken. Alhoewel ik wel moet zeggen dat het liedje Après toi nu niet zo’n vrolijk nummer is. Het gaat wel over een allesverterende liefde. Maar genoemd worden naar een Duitse zangeres, geboren in Griekenland die in het Frans zingt en voor Luxemburg optrad. Dat aspect bevalt me wel. Net als haar succescarrière. Zou dat een voorteken zijn?

Zoals reeds in de blogpost over de verborgen betekenissen in namen al lichtjes aangehaald, wordt vaak geloofd dat de naam het lot van een persoon positief beïnvloedt. Vroeger werd in de christelijke godsdienst een kind vaak vernoemd naar de heilige op wiens dag hij of zij geboren werd (lees deze blogpost over mijn geboortedatum). Mystici geloven dat niets toevallig gebeurt en dat als een baby een bepaalde naam krijgt, deze voor een bepaald lot is voorbestemd. De naam van een persoon en zijn leven zijn verbonden aan de goden en de mensen die deze goden aanbidden. Zelfs in de wetenschap wordt niet altijd ontkend dat een naam invloed kan hebben op het karakter en gedrag van iemand. Het zou te maken hebben met het uitspreken van de naam. Dit veroorzaakt een geluid, een trilling die dan weer de energie rondom onzichtbaar beïnvloedt. De kwantumfysica ontdekt nog elke dag meer over de onzichtbare energiedeeltjes die ons omringen. Ooit wordt missschien het raadsel van de naamgeving ook ontdekt.

Vicky, Victoria was de Romeinse godin van de overwinning. Vaak afgebeeld met vleugels. Zij stond voor de overwinning in de strijd, maar ook vooral voor de overwinning op de dood. Haar Griekse equivalent is Nikè. Dat later engelen in de Christelijke godsdienst ook vleugels bezitten, is misschien wel te danken aan de Romeinse godin Victoria die de dood overwint.

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars
Godin Victoria op de overwinningszuil (Siegessäule) in Berlijn – bron: wikipedia

Aha, vandaar dat ik onbewust een boontje heb voor winnaars, mooie zangstemmen en muziek, mijn naam verwijst er naar. Nu wordt alles duidelijk waarvan mijn fascinatie komt. Het is gewoon energetisch. Ik moet bekennen dat ik ook sneakers (ik ben sneakerfan) van het merk Victoria heb gekocht. Kwestie van de overwinningsenergie nog een beetje in de verf te zetten.

Athene: godin van de kunsten

Het valt me nu op dat het feit dat ik schrijver, dus kunstenaar ben, ook niet te verwonderen is. De Griekse godin Athene, vaak Pallas Athene genoemd, wordt vaak afgebeeld met Victoria in haar handen. Zij is ook de godin van de strijd, beschermvrouwe van de handwerklieden en kunstenaars en van de wijsheid, helderheid van geest, de kennis en rede. Er zijn slechtere godinnen die jou kunnen vastnemen in hun handen. Dan het liefst Athena. Dus heb ik maar een beeldje gekocht om op mijn schrijftafel te plaatsen. Wie weet bezorgt Athene mij de broodnodige inspiratie voor een winnende bestseller? Het kan misschien helpen.

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars

Ze werd vaak afgebeeld met Victoria in haar handen en met een schild (Aegis), ook wel pantser of mantel. Op haar schouders een Gorgoneion (een ornament in de vorm van een gorgonenkop, het hoofd van monsterlijke vrouwen (gorgonen) uit de Griekse mythologie) met het hoofd van Medusa: symbool voor de donder en bliksem, dus de duisternis waaruit licht geboren wordt. Een spinrok voor wol of vlas behoorde soms ook tot haar attributen omdat zij ook weefde en spon (het lot?). Een slang en een uil waren de dieren die haar vaak vergezelden in tekeningen of beelden. Voor het bouwen van tempels en de scholing van kinderen werd zij aanbeden. Ze was de enige die de Griekse oppergod Zeus tot bedaren kon brengen als hij kwaad was. Ze werd dan ook geboren uit het hoofd van Zeus nadat hij vroeg zijn hoofd met een bijl in twee sloeg omdat hij hoofdpijn had. Dat is nog eens iets anders dan een pijnstiller nemen.

Dat is dus het wonderlijke aan het leven. Je krijgt soms ongevraagd de antwoorden die je zoekt. Hoe wonderlijk dat alles in elkaar klikt en hoe je verleden soms in het heden duidelijk wordt. Ik begin meer en meer te geloven in een lotsbestemming waarnaar alles uit je verleden leidt, een missie om te vervullen. Wonderlijk. Alleen dat winnen nog. Op welke manier ik de link met winnen, winnaars, overwinnaars moet interpreteren, dat is mij nu nog niet duidelijk. Maar dat komt wel. Zo leert mijn ervaring van de laatste jaren toch. Niets is wat het lijkt.

Dus zouden we niet allemaal de godin Victoria in gedachten houden, de energie van overwinnaars cultiveren, om covid te overwinnen? We zullen dit overwinnen, de vraag is alleen wanneer. “Amat victoria curam” of de overwinning houdt van zij die pijn overwinnen. Overwin het duister, wat je situatie ook is, eens zal het licht terug schijnen. Wij zijn winnaars, geen verliezers, wat we in de realiteit ook verliezen, we winnen altijd iets anders in de plaats. De eerste lichtjes in de duisternis, al is het maar in de vorm van mogelijke vaccins, schijnen al aan de horizon. Als godin Victoria nu nog maar eens een duwtje zou geven…

Bronnen:
LITTLETON, S. en FLEMING, F., Mythologie. Een geïllustreerde geschiedenis van mythen en verhalen uit de gehele wereld, 2004.
https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_(mythology)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pallas_Athena

En dan krijg je het antwoord: de kracht van overwinnaars


Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Een merkwaardige foto
Het mysterie van de zwaan
De herkomst van de meimaand en het merkwaardige verband met covid19
Gaia, moeder aarde, de kabbala en het getal 13


De chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft.

Is het door The masked singer en de overwinning van Sandra Kim (zie deze blogpost) of omdat ik me vandaag bezig gehouden heb met het zoeken van muziek voor het tweede deel in de boekenreeks Niets is wat het lijkt, dat ik inspiratie krijg over muziek? Ik weet het niet. Boek twee is nog niet klaar, verre van, maar het schrijven onderbreken om muziek te zoeken, is altijd goed om de inspiratie terug te doen stromen.

Hoe dan ook, opeens moest ik denken aan het sprookje van de Chinese nachtegaal van Hans Christiaan Andersen. Wie niet weet waarover het gaat, hieronder een korte samenvatting. Weet je het wel dan kan je verder gaan naar de tips uit het sprookje een beetje verder. Sprookjes verbergen onbewuste boodschappen voor kinderen (en volwassenen). Boodschappen en tips hoe met het leven om te gaan. Wij staan er alleen niet zo vaak meer bij stil. In sprookjes wordt oude symboliek gebruikt. Iets wat wij niet meer leren, maar ons onbewuste herinnert zich vaak wel de oude archetypische symbolen. Daarom hebben sprookjes (al dan niet in moderne vorm via Disney) de eeuwen overleefd en is het belangrijk dat ze worden verder verteld.

Het sprookje van de Chinese nachtegaal.

De keizer van China woonde in een prachtig paleis met schitterende tuinen. Naast de tuinen lag een woud waarin er een kleine nachtegaal leefde die zo mooi kon zingen dat wie hem hoorde, de tranen in de ogen kreeg. Wanneer de keizer de nachtegaal hoort, haalt hij een dienaar om de nachtegaal te gaan zoeken en naar het paleis te brengen. Op deze manier kan de nachtegaal voor de hofhouding zingen. De keizer is zo ontroerd door het gezang van de vogel dat hij de nachtegaal vraagt om in het paleis te blijven. De nachtegaal is akkoord en krijgt een gouden kooi.

Enige tijd daarna ontvangt de keizer een geschenk van de keizer van Japan: een mechanische nachtegaal die bezet is met edelstenen. Deze vogel kan ook een liedje fluiten. De keizer luistert meer naar de mechnische nachtegaal dan naar de echte nachtegaal. De echte nachtegaal besluit terug te keren naar het woud.

Na een tijd gaat de mechanische nachtegaal echter stuk. De keizer stuurt een dienaar naar het woud om de echte nachtegaal te zoeken, maar deze weigert naar het paleis te komen. De keizer wordt hierop ziek. Het is ernstig, heel het land is bezorgd en bedroefd. Op een nacht verschijnt de dood op de borst van de keizer en wordt hij geplaagd door visioenen van geesten die hem confronteren met zijn goede en slechte daden. Plots klinkt echter het gezang van de nachtegaal aan het slaapkamerraam van de keizer. Het gezang verjaagt de dood en de keizer wordt die nacht terug beter, tot verbazing en blijdschap van al zijn onderdanen.

(bron: Eftepedia – het sprookje is te bezichtigen in de Efteling, de uitgebreide versie kan je onder andere via deze link lezen)

De betekenis van het sprookje van de Chinese nachtegaal

Wat leert dit sprookje ons? Het lied van de nachtegaal staat voor de authentieke kracht in elk van ons: onze levenskracht, onze levensenergie, ons wezen, onze talenten en passies. De kracht die vanuit jezelf komt en je niet via kunstmatige ingrepen kan opwekken. Noch alcohol, drugs, koffie of andere stimulerende middelen kan deze levensenergie opwekken. Ook populariteit, positieve berichten of materiële extraatjes kan onze levenskracht niet doen ontstaan. Deze levenskracht, dit lied van de nachtegaal, bloeit als je betrokken geraakt bij een uitdaging van betekenis waar je vanuit je hart een bijdrage wilt aan leveren.

In het boek Het lelijke eendje gaat naar zijn werk van Mette Norgaard staat hierbij volgend voorbeeld om deze authentieke kracht te illustreren aan de hand van het verhaal van Billie Holliday met haar rauwe stem. Ze had een groot muzikaal talent maar kreeg producers lieten haar tweederangs liedjes opnemen. Ze bleef echter melodieën en teksten maken, waardoor ze gaandeweg fantastisch materiaal kreeg van producers. Hoe je het ook draait of keert: Billie Holliday raakte met haar muziek een gevoelige snaar. Haar leven was speciaal, soms zelfs hartverscheurend, maar die doorleefdheid hoorde je in haar stem. Ze stierf uiteindelijk na een hoop ellende door drankmisbruik.

Dat is het verschil tussen de mechanische en de echte nachtegaal: bij een echte nachtegaal hoor je de doorleefdheid, die is authentiek. De mechanische nachtegaal is berekend. Die oogt mooi, maar de sprankeling is niet echt, er is geen diepgang. Dat is de keuze die we allemaal in ons leven moeten maken: gaan we voor authenticiteit of voor berekendheid? Zijn we spaarzaam met de talenten die ons gegeven zijn of eerder gul? Leven we op automatische piloot of maken we ons potentieel waar? Gaan we op zoek naar onze essentie, wie we zijn?

De levenstips uit de Chinese nachtegaal

Uit het sprookje de Chinese nachtegaal kunnen we volgende tips halen die we onbewust meekrijgen als we het horen of lezen:

1. Zing zoveel je kan

Een nachtegaal zingt graag, zoals een schrijver graag schrijft. Doe wat je graag doet en doe het zoveel als enigszins mogelijk is. De nachtegaal zing mooier en mooier elke dag hij zingt waardoor hij de keizer ontroert. De vogel kan het zelfs opnemen tegen de dood. Dus maak jezelf de bedenking: zing jij elke dag?

2. Wind je niet op

In het verhaal maakt men geen verschil tussen het lied van de echte nachtegaal en de mechanische nachtegaal. Het echte talent kunnen ze niet onderscheiden van berekend zingen. De nachtegaal blijft echter altijd zingen: of het nu in het woud is of in het paleis. In sprookjes heeft het woud vaak de betekenis van zich terugtrekken in isolement, voor duistere, moeilijke periodes. Dus als jij je in je leven op één of andere manier ondergewaardeerd voelt: wat doe je? Blijf je zingen of ga je klagen? Doe je eigen ding, zelfs al wijkt dat af van ‘het normale’. Blijf jezelf trouw en zing.

3. Zoek de dingen die je energie geven

De nachtegaal is vastberaden: als de keizer meer naar de mechanische versie luistert, dan hoeft het voor hem niet meer en keert hij liever terug naar het woud om te doen waar de nachtegaal energie van krijgt: zingen. Hij weigert zelfs terug te keren als het hem gevraagd wordt. Waarom? In het woud, in zijn isolement doet de nachtegaal de kracht op die hij nodig heeft om op een later tijdstip anderen te inspireren en anderen kracht te geven. Het woud kan je in deze tijd ook vergelijken met de lockdown: een tijd om energie op te doen om daarna des te sterker te zingen. De nachtegaal blijft sterk omdat hij blijft doen wat hij het liefst doet en wat hem het meeste energie geeft: zingen. Dus stel jezelf de vraag: wat geeft je energie? wat put je uit? Kan je je meer toeleggen op de dingen die energie geven?

4. Zing uit volle borst

In het sprookje probeert de keizer de vogel te belonen (bijv. gouden kooi) en ook te straffen, maar niets heeft een effect op de nachtegaal. De nachtegaal wil vrijheid, betekenis hebben en een liefdevolle relatie (gesymboliseerd door de tranen van de keizer als de nachtegaal zingt). Door zijn kracht zingt de nachtegaal altijd prachtig. Omdat de nachtegaal weet wat hem kracht geeft: jezelf geven en vanuit je hart werken. Maar dit is niet genoeg: de nachtegaal moet ook sterk zijn om opmerkelijk te zijn. Want de nachtegaal reageert niet op populariteit, beloning en gunsten. Nee, zijn wezen, zijn passie, talent en essentie zijn belangrijk. We zijn allemaal onderhevig aan het feit dat populariteit, gunsten en beloningen ons ego streelt. Nochtans is dat niet waar we onze echte levenskracht uit halen.

5. Bedwing de keizer in jezelf

De keizer wilt met alle middelen de nachtegaal bij zich houden. In het sprookje gebruikt hij hiervoor subtiele en minder subtiele manieren. Hij wil de levenskracht van de vogel. Maar in het leven kan je het niet sturen zoals je wilt. Het leven gaat zijn eigen kant op. Je maakt keuzes en sommige dingen kan je beïnvloeden, maar uiteindelijk heb je het leven niet in de hand. Onverwachte gebeurtenissen (zoals bij mij onlangs een zware hersenschudding) sturen het een andere kant op. Wat doe jij om te proberen je leven te sturen?

6. Verlies het gevoelsmatige, het authentieke niet uit het oog

De mechanische vogel wordt gekozen, omdat deze voorspelbaar is. Dit staat gelijk met beslissingen die genomen worden op basis van gekende gegevens (bijv. bij een onderneming: de productiviteit, de prestatiemetingen). Maar waar zit het menselijk, het gevoelsmatige? Het is het gevoelsmatige dat de extra jus geeft aan de nachtegaal. In de huidige tijd (corona eventjes buiten beschouwing gelaten) hebben we veel keuzemogelijkheden, meer dan onze voorouders hadden. Kies dat wat het meest telt, wat het best aanvoelt, wat het meest overeenkomt met je passie, talent, met je wezen. Eens je een keuze gemaakt hebt, wees vastberaden om de eerste stap te nemen en vol te houden. De nachtegaal blijft zelfs zingen als hem alles wordt ontnomen wat hij had (zijn vrijheid in het woud als hij in het paleis woont).

Uiteindelijk vraagt het sprookje van de Chinese nachtegaal ons na te denken over wie we zijn, waar je zoveel om geeft dat je de discipline en drang hebt om vol te houden. Mijn passie is schrijven op een creatieve en authentieke manier. Om een echte nachtegaal te zijn die zingt, waar ze zich ook bevindt, in het paleis of in het woud. Daarom vind ik dit zo’n inspirerend sprookje. Maar nu ik eraan denk: kwam deze inspiratie toevallig of heeft The masked singer en Sandra Kim, onze Belgische nachtegaal, er toch iets mee te maken?

Bron: Norgaard, M., Het lelijke eendje gaat naar zijn werk, Scriptum, 2005.

Foto: Canva

De chinese nachtegaal: hoe een sprookje je advies geeft.

Download nu gratis 90 pagina’s en mogelijkheid aankoop 20% korting via deze link.

Lees ook:

Verandering hangt in de lucht

Ontmoeting met de patroonheilige van de schrijvers en journalisten

De doos van Pandora

Wat doe je als je twijfelt?

Foto:  Sam Beasley via Unsplash