fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

De aanslagen in Zaventem: was het toeval of niet? 

 28/03/2021

minuten nog te lezen

De aanslagen in Zaventem: wat was toeval en wat niet?

Deze week had ik heel de tijd een latent triestig gevoel over mij. Als je hoogsensitief bent, weet je niet altijd waarom. Maar in dit geval wist ik het: de aanslagen in Zaventem die 5 jaar geleden gebeurden. De reportages op televisie met het lijden van de slachtoffers wou ik bekijken. Alhoewel ik meestal reportages waarvan ik weet dat ze me triestig of kwaad maken, vermijd. Te veel prikkels. Ergens was er iets dat me toch deed kijken naar deze reportages. Al snel wist ik dat er meer aan de hand was met deze aanslagen. Ik voelde het. De vraag was alleen wat. Tussen de beelden en krantenartikels door, verliet Give peace a chance van John Lennon nooit mijn hoofd. 

Zoals ik vaak heb, kwam langzamerhand een antwoord op wat ik intuïtief aanvoelde. Er was meer aan de hand met deze aanslagen.

De datum: 22 maart

De datum was al altijd iets waarvan ik dacht: de leiding van IS die aan de touwtjes trekt heeft deze datum niet toevallig geloven. Bij dergelijke extreme organisaties geloof ik niet in toeval, maar in een geordend systeem die planmatig aanslagen uitwerkt. 22 maart is natuurlijk de eerste dag na 21 maart, het begin van de lente. Het is de eerste dag van een nieuw begin. Voor de terroristen een nieuw begin doordat zij angst konden zaaien in het hart van Europa, in Brussel.

Maar toen ik ontdekte welke christelijke heiligen vereerd worden op 22 maart, ging het haar om mijn voorarmen (niet dat ik er zoveel heb, gelukkig) toch eventjes rechtstaan.

De heilige Afrodisius van Béziers

Een heilige afkomstig van Egypte die Petrus zou gevolgd zijn op zijn reizen. In Béziers, Frankrijk werd hij bisschop. Hij predikte de bekering van heidenen, maar uiteindelijk werd hij door heidenen overvallen zijn die zijn hoofd afsloegen. Volgens de legende zou hij zelf zijn hoofd opgepakt hebben en ermee naar een stadspoort gewandeld hebben waar daarna een kapel ter ere van Petrus werd gebouwd. Hij wordt soms afgebeeld met een afgehakt hoofd (Bron: heiligennet)

Frankrijk, Béziers, St-Nazaire

Doet dit je niet erg denken aan de terechtstellingen door IS van mensen waarbij hoofden werden afgehakt?

Béziers, één van de rijkste steden in de dertiende eeuw, was ook geen onbesproken stad wat de strijd tegen ‘heidenen’ betreft: op 22 juli 1209 (de tweeëntwintigste dag in een maand is blijkbaar populair in de strijd tegen heidenen) werden duizenden katharen of albigenzen (volgens de bron) vermoord in Béziers tijdens een kruistocht. Iedereen werd gedood. De katharen aanvaardden immers het gezag van de Kerk in Rome niet, dat kon paus Innocentius III (zo onschuldig of Innocent was die paus niet) niet laten gebeuren. Hij had een banvloek uitgesproken over de katharen en zond een kruisvaardersleger onder leiding van een kardinaal naar het Zuiden van Frankrijk, naar Béziers. De gebeurtenissen zorgden voor een schokgolf in heel Europa, waardoor de Kerk haar aanzien verloor (bron: Bram Moerland). Zoals nu met het standpunt  van de Kerk over holebi’s: de geschiedenis blijft zich herhalen. Kruistochten heb je in allerlei vormen, ook met woorden. 

Béziers en Brussel: twee aanslagen op een tweeëntwintigste dag gericht tegen ‘heidenen’ die een schokgolf moesten veroorzaken in Europa. Het merkwaardige is dat een tweeëntwingtigste  dag in de wereldgeschiedenis populair is voor aanslagen: 22 juli 1946 (koning Davidhotel Jeruzalem), 22 november 1963 (aanslag J.F. Kennedy), 22 februari 2011 (Christchuch in Nieuw-Zeeland), 22 juli 2011 (Oslo en Utoya), 22 oktober 2014 (Ottowa, Canada), 22 juli 2016 (Munchen), 22 maart 2017 (Londen), 22 mei 2017 (Manchester). Natuurlijk zijn er ook aanslagen op andere data, maar de tweeëntwintigste komt wel erg veel voor. Een gevaarlijke dag blijkbaar. Je bent gewaarschuwd.

Nu denk je wellicht, Bo, een mooi verhaal, maar dat is allemaal wel toeval. Dat dacht ik ook in eerste instantie, maar dan zag ik dat er een tweede heilige op 22 maart vereerd wordt.

Basilius van Ancyra

Een heilige uit de vierde eeuw. Ancyra is het huidige Ankara. Hij was een priester, maar werd door een Ariaanse synode uit zijn ambt ontheven.

De Arianen hadden een leer die terug gaat op een priester Arius uit Egypte waarbij de aanhangers niet konden geloven dat Jezus de zoon van God was. Jezus was wel een bijzonder mens geweest, maar kon nooit de zoon van God zijn geweest. Een mens kan niet uit God geboren worden (Bron: Heiligennet).  

Maar Basilius was koppig en bleef het christendom prediken, hij liet zich de mond niet snoeren, waardoor verschillenden gelovigen terugkeerden naar zijn kerk. Dat kon keizer Julianus niet laten gebeuren. Dus liet hij Basilius gruwelijk martelen en zijn lichaam met gloeiende ijzers doorsteken. In oude boeken staat er daarover geschreven: “daar werd hij zo met ijzeren krammen toegetakeld dat zijn handen en voeten er los bijhingen. Daarna kreeg hij zweepslagen toegediend en werd hij met gloeiende ijzers geschroeid en gestoken.” De slachtoffers van de bomaanslagen van Zaventem waren ook met gloeiende ijzeren stukken doorzeefd. Toeval?

Tweeëntwintig maart of 2 + 2 + 3 = 7. Het getal zeven staat voor de voleindiging van een werk (denk maar aan de zevende dag, de laatste dag van de week, de zeven muzieknoten, de zeven kleuren van de regenboog, enzovoort….).  Soms vraag je je af of wij gewoon poppetjes zijn in het poppenspel dat de wereld en het universum is. Maar ik wil de lezers van dit blogbericht toch waarschuwen: in de lagere school moest ik tijdens De poppenstoet van Louis Neefs pinnokio spelen. In een week waarin met een pinnokio gezwaaid werd in het federaal parlement, ben ik wel verplicht dit te vermelden. Ik zie nu juist dat de video 2:22 lang is. De tweeëntwintig blijft me achtervolgen.

De plaatsen

De luchthaven van Zaventem is één van de drukste luchthavens van Europa. Dat deze plaats gekozen werd, is vanuit het oogpunt van de terroristen logisch.

Alleen kan je je afvragen of het metrostation van Maalbeek wel zo’n toeval was?

Het metrostation Maalbeek is zo genoemd naar een beek die ooit daar liep: de Maalbeek. In het Frans Maelbeek. Maal, Mael, mal of slecht? Misschien neemt mijn fantasie mij nu te ver. Het is wel een feit dat dit metrostation tussen het metrostation Kunst/Wet en Schuman ligt. Of het hart van de politiek in Brussel en het hart van de politiek in Europa. Op lijn 5 en lijn 1. Dat het cijfer 51 het chemisch element antimoon vertegenwoordigt, een metaal dat de alchemisten nodig hebben om hun groot werk, hun opus magnus te realiseren, is ook wellicht toeval. Door het verder schrijven aan mijn volgend boek Spiegelstad  waarin alchemie een belangrijke rol speelt, ben ik misschien wel een beetje te veel gericht op symboliek en alchemie.

Als je echter een lijn trekt tussen de luchthaven van Zaventem en het metrostation van Maalbeek, passeer je zowel het kerkhof van Schaarbeek als dat van Sint-Joost-ten-Node (het is niet zo duidelijk te zien op deze kaart omdat ze niet veel groter kon). Ach, nee, ik ben gewoon teveel bezig met het zoeken naar mysteries. Want deze lijn passeert ook het park Ambiorix. Ambiorix, de Keltische koning van de Eburonen, die verzet bood tegen de Romeinen. Hij kon ontsnappen aan de afslachting van zijn stam door de Romeinen. Caesar besloot daarop om de Belgen (er waren verschillende Keltische stammen die gezamenlijk Belgae werden genoemd) de dapperste van alle Galliërs te noemen. Maar dit wisten de terroristen wellicht niet. Als ik het nieuws zie, denk ik dat de Keltische stammen vandaag soms nog bestaan. 

lijn zaventem - maalbeek

Het uur

Of verbergt het uur van de aanslagen toch iets? De aanslag in de metro van Maalbeek gebeurde om 9 u 11 of in het Engels ‘nine eleven’. Toeval of een verwijzing naar de aanslag op de Twin Towers in New York? Ik vraag het me af: zouden de terroristen geen uren afspreken waarop zij voor een ontploffing moeten zorgen? Of beslist de bommenlegger zelf ove rhet uur?

In Zaventem startten de aanslagen om 7u58. Ik wist niet goed wat ik hiermee moest aanvangen. De islam ken ik helaas onvoldoende om te weten of deze cijfers verwijzen naar een vers in de Koran. Maar in de Bijbel verwijst Handelingen 7:58 naar de steniging van Stefanus. Stefanus zou de eerste christelijke martelaar geweest zijn die gestenigd werd omdat hij het christendom predikte. Een steniging of geraakt worden door voorwerpen. Dit zal ook wel weer toeval zijn. 

Wat met de cijfers apart dan? Zeven het cijfer van de voltooiing, vijf het cijfer dat verwijst naar de 5 zuilen van de islam en de vijfpuntige ster en acht, het getal van de eeuwigheid. Dat 5 + 8 samen dertien is, daar hadden de terroristen wellicht niet op gelet. Dertien: het getal van moeder aarde Gaia, van Maria, Maria-Magdalena en het getal van de liefde. 

Dat had Mochammed El Bachiri, die zijn vrouw verloren had tijdens de aanslagen, aangevoeld met zijn boek Jihad van de liefde. Liefde wint het altijd boven haat. Liefde wint het altijd boven religie. Of het nu gaat om uitspraken van de paus tegen holebi’s of om aanslagen vanuit extremistische moslimterroristen tegen het westen. Bommen of woorden, beide met het doel om mensen die ‘anders’ zijn te treffen. De toekomst van onze wereld ligt in de liefde, los van enige religie. Laat onze kinderen kennis maken met alle religies, met allerlei mensen. Of ze nu hetero, homo, lesbisch, atheïst, boeddhist, islamist, joods of christelijk zijn. Want dat is de enige weg. 

De keramiek van Benoît van Innis in het metrostation van Maalbeek mag dan wel aan brokken gevlogen zijn, stukken zijn er om terug aan elkaar te zetten. Net zoals de Japanse kunst Kintsugi kunnen brokstukken worden gelijmd met een gouden of zilveren lijm. De acht onschuldige gezichten die  het metrostation Maalbeek sierden zijn echt onschuldige slachtoffers gebleken. Ze verwijzen naar het cijfer acht, naar de eeuwigheid. Nu werd er door de kunstenaar een herdenkingsmuur met een olijfboom en gedicht van de Spaanse dichter Federico García Lorca gemaakt. Een dichter die zelf werd vermoord, mogelijk wegens zijn seksuele geaardheid. Het gedicht luidt als volgt:

“Blauwe hemel. Gele akker. Blauwe berg. Gele akker. Over de verschroeide vlakte stapt een olijfboom. Een eenzame olijfboom.”

De olijfboom, symbool voor vrede, vriendschap en verbondenheid die soms ook terug te vinden is op kerkhoven en begraafplaasten. Opdat we zouden beseffen dat wat er ook gebeurt, slechts de gouden lijm van liefde alle brokstukken terug kan lijmen om vrede, vriendschap en verbondenheid te bereiken.

Verdien zelf geld met dit boek: word affiliate

Ken je het systeem van affiliatemarketing waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen?

Je hoeft je gewoon te registreren als affiliate, een link die je krijgt te plaatsen op jouw website of sociale media en je krijgt 2 euro per boek dat via jouw link verkocht is.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

>