Een auteur moet een manusje-van-alles-zijn

Als selfpublishing auteur heb je meer te doen dan enkel een boek te schrijven. Natuurlijk hoor ik jullie denken, je moet ook de marketing verzorgen. Ja, dat is juist, maar ook op technisch vlak is er wel het één en ander te doen. Zoals het bouwen van een website. Ik kon ervoor kiezen om het maken van een website uit te besteden, maar naast het financiële aspect, heb je iets meer vrijheid over hoe je website eruit ziet als je het zelf doet. Ik ben nu eenmaal iemand die ook wel eens houdt van een uitdaging. Dus dacht ik, waarom maak ik hem niet zelf. Jaren geleden had ik al eens een website gemaakt, dus kon ik het nu wellicht ook wel. Pipi Langkous zei altijd dat ze iets nog niet gedaan had maar wel dacht dat ze het kon. Heb ik al gezegd dat ik als kind graag keek naar Pipi Langkous?

Gebruikte webhosting

Ik had vroeger als gewerkt met One.com waar ik een website gemaakt had in hun eigen systeem, maar besloot om nu via hen een WordPress-site te maken. WordPress: een systeem waar het woord ‘woord’ in voorkomt, samen met press, drukken, dat kon niet anders dan goed verlopen. Het is een beetje zoeken, maar er bestaan genoeg filmpjes op Youtube en websites die je tonen hoe het moet. WordPress biedt veel mogelijkheden, wellicht heb ik ze nog niet allemaal ontdekt.

Plugins

Wie zelf geen website bouwt, heeft wellicht geen boodschap aan dit blogbericht. Ik waarschuw maar eventjes zodat je niet nodeloos verder moet lezen. Je kan de vrijgekomen tijd gebruiken om één van mijn andere, interessante blogposts te lezen.

Binnen WordPress heb je een wirwar van plugins die je kan gebruiken om je website te optimaliseren. Ik gebruik de volgende:

  • UpdraftPlus backups: het woord zegt het zelf: om back-ups te kunnen maken van je site. Een zeer gebruiksvriendelijke plug-in. Je kan hiermee automatische back-ups laten maken, maar ook gemakkelijk je website terugzetten bij problemen;
  • Insert Headers and Footers: soms wordt er gevraagd om een bepaalde code in je header of footer te voegen, bijv. voor Google Analytics. Met deze plug-in kan je dat gemakkelijk doen zonder dat je moet zoeken waar je dat kan plaatsen en hoe.
  • Short Pixel: om al je afbeeldingen in één klap te minimaliseren zodat je website sneller laadt, want iedereen haat wachten op het verschijnen van een website. Ook a3 Lazy Load en Autooptimize helpen hierbij.
  • Simple Comment Editing en Comment Reply Email Notification zijn er om reacties van lezers op blogberichten te vergemakkelijken en hen te verwittigen als er op hun reactie opnieuw gereageerd wordt.
  • SSL is natuurlijk om de https:// voor je webadres tevoorschijn te toveren.
  • Cookiebot gebruik ik om te waarschuwen voor cookies.
  • SiteLock Security voor de veiligheid.
  • ExactMetrics voor de opvolging van hoe de website het doet.
  • YoastSEO om te helpen de vindbaarheid in Google te verhogen via tips.
  • Visual Composer helpt met de lay-out en is zeer gebruiksvriendelijk. Je kan zo gemakkelijk kolommen kiezen bijvoorbeeld voor op je websitepagina.

Dit zijn de voornaamste. De meeste zijn gratis, maar hebben vaak ook een betalende versie. Heb je zelf nog een voorstel of suggestie, laat het zeker weten. Zoals ik hierboven al schreef, ben ik vooral een autodidact.

Moraal van dit verhaal is: je kan meer dan je denkt. Durf onbetreden paden eens te bewandelen, je zal versteld staan van de ervaringen, wat je leert en vooral wat je kan!

Lees ook:

Het leven van een schrijver (Opent in een nieuwe browsertab)

Gratis e-books(Opent in een nieuwe browsertab)

Op zoek naar woorden en inspiratie(Opent in een nieuwe browsertab)

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *