Waarom heb ik geschreven over het Laatste Avondmaal van Da Vinci ?

Waarom heb ik geschreven over het Laatste Avondmaal van Da Vinci ?

De titel van mijn thriller is Niets is wat het lijkt. Het witte dorp. Dus staat het schilderij misschien niet toevallig vermeld in mijn boek ? Oordeel zelf.

Wie het boek nog niet gelezen heeft, leest nu best NIET verder : SPOILER.

Dat was natuurlijk niet toevallig. In het boek speelt het cijfer 13 een rol doordat de kerk in Lissewege ernaar verwijst. Da Vinci heeft 13 lijnen gebruikt voor het maken van dit schilderij. Alles wordt ingedeeld in 4 groepen van 3 personen. De dertiende persoon is Jezus zelf (niet Judas) in dit schilderij. En wat is het belangrijkste : het hoofd van Jezus, meer bepaald zijn voorhoofd. Is dat niet het belangrijkste of het krachtigste waarover de mens beschikt : het denken, de wijsheid ? Het punt dat aangeduid wordt, lijkt zelfs het ‘derde’ oog, zoals men het punt noemt juist boven je wenkbrauwen in het midden….

Dertien het getal van de ingewijde


Dertien is misschien niet toevallig ook het getal van hogere wijsheid, hogere inwijding. Had dit iets te maken met een verborgen boodschap van Da Vinci ? Naast wat in de Da Vinci-code genoemd wordt, nl. het sang réal, de bloedlijn met Maria-Magdalena op het schilderij ipv Johannes?
In één van de latere gevonden evangeliën die niet in de Bijbel opgenomen zijn, namelijk in het evangelie van Thomas zou Jezus zeggen : “Maar het Koninkrijk is binnenin jullie en buiten jullie. Als jullie jezelf kennen zullen jullie ook gekend worden…” Zo zijn er nog enkele voorbeelden te vinden in oude evangelieteksten.
Zelfkennis is belangrijk, was dat de verborgen boodschap van Da Vinci en in de evangeliën die de Bijbel niet gehaald hebben? Dezelfde boodschap als de heilige graal : die ligt in jezelf.


Zoals het vermelden van het schilderij in mijn boek meer betekende dan je dacht… Niets is wat het lijkt.

Waarom heb ik geschreven over het Laatste Avondmaal van Da Vinci ?
Foto van het Laatste Avondmaal van Da Vinci uit het boek ‘Geheime geometrie’ van Stephen Skinner.

O ja, dat Da Vinci geboren is op 15 augustus, een dag die verwijst naar Maria, zal wel toeval zijn, ondanks het feit dat mijn boek ook gaat over Maria, Maria-Magdalena en een Onze Lieve Vrouwekerk.

Lees ook van Bo Vickery:

Je wordt vergeleken met Dan Brown, maar wie is hij?
Gaia, moeder aarde, de kabbala en het cijfer dertien
De geheimen van kerst: de dertiendag

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *