10 boeken om te lezen als je wilt schrijven

Als je schrijft, twijfel je. Wat schrijf je best ? Welke structuur ? Hoe schrijf ik dialogen ? Welke blunders wil ik vermijden ? Veel vragen, dus ga je op zoek naar antwoorden. Deze boeken over schrijven zijn een hulp voor een beginnend schrijver.  Want als je zin hebt in schrijven, moet je het niet uitstellen, maar moet je het gewoon doen. Nu. Dus je kan starten met naast het schrijven, enkele boeken over schrijven te lezen. Want zoals Stephen King schrijft : je kan maar veel schrijven als je veel leest.

Over leven en schrijven – Stephen King

Dit boek is deels een autobiografie, deels een schrijfcursus. King vertelt over zijn werkwijze, waar hij zijn ideeën vandaan haalt, contacten met uitgevers op een toegankelijke manier. Wat hij vertelt, doet hij op een praktische manier : schrijftempo, gebruik van bijwoorden, passieve zinnen, enzovoort… Hij doet je zin krijgen in schrijven.

Onder de motorkap van het schrijverschap (De blokkade – Het geheim van een schrijver) – Renate Dorrestein

In Onder de motorkap van het schrijverschap zijn twee  boeken gebundeld die Renate Dorrestein wijdde aan het lezen, het schrijven en haar writer’s block: Het geheim van de schrijver en De blokkade. Samen zijn ze een handleiding voor lezers, een literaire autobiografie, een nuttig handboek voor beginnende schrijvers. Ook als je kampt met een  schrijversblock.  Het boek gaat over de reis die je als schrijver aflegt, samen met je verhaal. De boeken zijn deels een autobiografie, deels een handboek. Wat soms het lezen niet zo gemakkelijk maakt. Maar als je wilt weten welke weg een schrijver aflegt, met enkele tips die je er uit kan halen, dan is dit een geschikt boek.


Storytelling in 12 stappen – Mieke Bouma

Dit is een praktische schrijfgids hoe je in 12 stappen sterke plots maakt en levensechte personage ontwikkelt. Er staan oefeningen in en praktische opdrachten. Helaas heb ik dit boek maar onder handen gekregen toen mijn verhaal bijna af was. Ik ben van plan het te gebruiken voor een volgend boek. Zij baseert zich op de boeken van Joseph Campbelle waarvan ik de boeken las tijdens het maken van mijn boek. In het boek staan veel voorbeelden, zodat dit niet enkel inspiratie biedt voor would-be-schrijvers, maar ook voor wie graag verhalen of films analyseert.

Durf te schrijven – Carry Slee

De bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland deelt haar geheimen over het schrijven. Inspiratie : hoe krijg je dat ? Hoe zorgt dit er voor dat je zelf de pen opneemt om te schrijven ? Hoe maakt je je personages boeiend ? Hoe start je een verhaal ? Hoe maak je een boek spannend, ontroerend  ? Het boek bevat enkele opdrachten die je op weg kunnen helpen. Een grappig opgevat boek door de illustraties en enkele leuke anekdotes.

Het boek is ook geschikt voor kinderen boven de 14 jaar.

Hoe schrijf ik een bestseller ? – Maria Genova

Maria Genova heeft al jaren workshops aan beginnende schrijvers en heeft enkele bestsellers op haar naam staan. In haar boek geeft ze 101 onmisbare tips en de meeste gemaakte fouten. Want uit fouten leer je. In het eerste deel geeft ze enkele blunders weer van bekende schrijvers, het leren omgaan met kritiek en valkuilen voor beginners. Het tweede deel is eerder praktisch met tips voor het schrijven zelf, het vinden van een uitgever en het creëren van media-aandacht voor je boek. Er staan ook een aantal schrijfoefeningen in. Achteraan het boek vind je een cadeauvoucher voor een workshop.

De wil, de weg – Jan Brokken

Jan Brokken geeft les aan jonge schrijvers. Hij put uit zijn eigen ervaring als schrijver en journalist. Uit interviews van tientallen schrijvers in binnen- en buitenland heeft hij een aantal praktische tips neergeschreven. Het boek gaat zowel over film als boeken,  het hele gamma dat bestaat aan proza en beeld. Zijn adviezen zijn zeer gedetailleerd : waar zet je een komma, wat is de beste zinslengte, enzovoort…

Het hoe – Jan Brokken

Een vervolg op het vorige boek. Maar dit boek gaat eerder over de opbouw van een verhaal, van een boek. Wat is de structuur die je het beste volgt, welke stijl werkt het best en hoe sluit je een verhaal goed af. Schrijven kan je leren, als je er aanleg voor hebt. Niet enkel voor een beginnend schrijver, maar voor iedereen die graag met taal omgaat.


Alweer een bestseller – Paul Sebbes & Willem Bisseling

Als je niet weet hoe te beginnen aan een boek, vind je hier praktische tips. Ook voor het vinden van een uitgever of het onderhandelen van een contract. Hoe maak je je boek spannend ? Hoe zorg je ervoor dat je personages spannend zijn ? Wat is een plot ? Veel vragen waarop zij een antwoord geven. Veel lezen, jezelf zijn en literaire trends volgen, zijn maar enkele van de vele adviezen.  Vooral als je je manuscript aan een uitgever wilt voorleggen, moet je dit boek gelezen hebben.

Schrijfwijzer – Jan Renkema

Dit is een klassieker die bij elke schrijver in de kast zou moeten staan. Het boek geeft een antwoord op bijna alle vragen waar je als schrijver mee kunt worstelen. Van het vinden van goede synoniemen tot spelling.  De ‘Schrijfwijzer’ geeft antwoorden op vragen over tekstkwaliteit, structuur, algemene taalkwesties, spelling en leestekens. Op de bijbehorende website kan het boek makkelijk doorzocht worden. Daarnaast is er extra materiaal: in de vorm van videopresentaties, een vragen top 33, oefeningen, enzovoort…

Dagelijkse rituelen – Mason Currey en Eva Hoeke

In dit boek lees je over de dagelijkse routines van bekende schrijvers. Alle obsessies, gewoontes en routines zijn in dit boek verzameld. Het zet je in ieder geval aan om zelf een routine te ontwikkelen. Andy Warhol, Albert Einstein, Stephen King, Franz Kafka, Vincent Van Gogh, Maya Angelou, Beethoven, enzovoort… Niet enkel schrijvers, maar andere creatievelingen komen aan bod in dit boek.

Rep je naar de boekenwinkel of de bibliotheek om deze boeken te kopen. Wil je kopen via het internet ? Via deze pagina kan je gemakkelijk al de hier vermelde boeken kopen (scroll naar beneden in het oranje gedeelte).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *